Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Máslo versus margarín

  13:00aktualizováno  13:00
Margarín získal jméno z řeckého slova margaritas, tedy perla. Věděli jste, jak přišel margarín ke svému jménu? Jak se vůbec vyrábí? A je máslo tučnější? MF DNES zodpovídá několik nejčastějších otázek.
Co je tučnější? Máslo nebo margarín?

Co je tučnější? Máslo nebo margarín? | foto: Profimedia.cz

GRAFIKA:
Směsi s máslem - chutnají lépe
Margaríny - jsou zdravější

* Jak se vyrábí margarín? Co je pravdy na tom, že se používají tuky vyrobené z ropy?

To je nesmysl. Ropné produkty se v žádném případě nesmějí používat pro potravinářské účely. Tenhle mýtus možná vznikl z toho, že výroba margarínu může někomu připomínat chemickou továrnu, ale to dnes platí pro celý potravinářský průmysl. Margaríny se vyrábějí v podstatě smícháním různých rostlinných olejů s vodou. Aby se voda spojila s olejem, musí se přidat emulgátory. Používají se i stabilizátory a konzervační látky. Máslovou chuť mu dodává máslové aroma, někdy se přidávají i barviva. Teoreticky se mohou přidávat i tuky živočišného původu. Ale musely by být označeny na obale.

* Kdy se začal margarín vyrábět?

Francouzský císař Napoleon III., Bonapartův synovec, vyhlásil v roce 1869 zvláštní soutěž. Odměnu slíbil tomu, kdo mu vymyslí náhražku másla, která by nebyla tak drahá a tak rychle se nekazila. Císařský požadavek nejlépe splnil francouzský lékař Hippolyte MegeMouries. Z hovězího loje, mléka a vody vytvořil bílou emulzi. Právě bílá barva dala novému tuku jméno. Pochází z řeckého výrazu „margaritas“, který znamená perla. V roce 1872 si ho nechal patentovat. První margaríny byly z živočišných tuků. Teprve v dvacátých letech minulého století, když objevili vědci hydrogenaci - metodu, jak nechat tekuté oleje ztuhnout, je nahradily rostlinné oleje, bohaté na nasycené mastné kyseliny.

* Jsou light margaríny zdravější?

Používat místo běžného zhruba 70% margarínu 25% znamená výrazné snížení příjmu tuku, a tedy i energie. Light margaríny ale mají význam pro toho, kdo chce snížit svou váhu. Ovšem za předpokladu, že si namaže na chleba stejnou vrstvu, jakou by si dal normálního margarínu. Méně tučné margaríny trochu svádějí k tomu, namazat si víc, protože mají méně „tučnou“ chuť.

* Margarín neobsahuje vůbec žádný cholesterol?

V rostlinných tucích skutečně žádný cholesterol není. Máslo obsahuje cholesterolu 250 mg/100 g, což je mnohem méně než vaječný žloutek, který má 1400 mg/100 g, ale víc než směsný tuk. Tam závisí obsah cholesterolu na tom, kolik je v něm rostlinného tuku. Čím je vyšší obsah rostlinného tuku, tím je nižší obsah cholesterolu.

* Zhubnu, když budu jíst hodně margarínu?

Ne. Margarín je v každém případě tuk. Třebaže je méně tučný než olej, přináší do těla tuku přibližně stejně jako máslo, a tedy i stejné množství kalorií. Po margarínu se tedy nehubne.

* Měl bych z preventivních důvodů konzumovat anticholesterolové margaríny?

Ne. Tyto nové margaríny s obsahem fytosterolů jsou speciální výrobky určené výhradně pro lidi, kteří by měli snížit obsah cholesterolu. Pokud užíváte léky proti cholesterolu, měli byste se o jejich konzumaci poradit s lékařem. Neměly by je konzumovat těhotné a kojící ženy a děti do 5 let.

* Co když se z margarínu v kelímku uvolnil olej?

Za to mohou buď levnější suroviny, nebo levnější technologie. Výrobce nakoupil levné nekvalitní oleje, nebo je zpracovává na technologii, která neumožňuje dokonalé prohnětení - právě to dává margarínu jemnou konzistenci. Může to být i špatným skladováním.

* Je máslo tučnější než margarín?

Záleží na tom, o jaký jde margarín. Donedávny se vyráběly margaríny s 80 procenty tuku (máslo má 81 až 83 procent), dnes se ale většinou dělají s tučností 70 nebo 75 procent. Samozřejmě méně tučné jsou odlehčené margaríny, procentu tuku je uvedeno na obale, bohužel ne jednotným způsobem, což může ztížit orientaci.

Autoři:


Nejčtenější

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...

Mladík šel do práce 22 kilometrů pěšky. Šéf mu za oddanost daroval auto

Americký student Walter Carr byl z nečekaného daru dojatý.

Walter Carr, osmnáctiletý nováček ve stěhovací firmě Bellhops, měl svou první práci odvést v domě v americkém Pelhamu....



Čokoláda Toblerone se vrátí ke svému původnímu tvaru, mezery se neosvědčily

Čokoláda Toblerone

Tradiční švýcarská čokoláda Toblerone se vrátí ke svému původnímu tvaru. Její americký majitel předloni zvětšil mezery...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Obří létající „velryba“ od Airbusu má za sebou první zkušební let

Nový airbus Beluga XL poprvé vzlétl z letiště v Toulouse

Vysokokapacitní nákladní letoun Airbus Beluga XL ve čtvrtek poprvé vzlétl. Obrovský stroj, který svým vzhledem nápadně...

Další z rubriky

VIDEO: Kaufland testuje samoobslužné pokladny pro velké nákupy

Kaufland zavádí nové samoobslužné pokladny pro velké nákupy. Jak na ně?

Obchodní řetězec Kaufland testuje od května ve své prodejně na pražském Vypichu automatické pokladny nové generace....

Pojištění od České pojišťovny: „spoření“, které nemělo nikdy vydělat

Česká pojišťovna

Možná stovky tisíc klientů v minulosti uzavřely své pojistné smlouvy „na spoření“. Pojišťovny a sítě zprostředkovatelů...

OBRAZEM: Myší trus, špína, jídlo na záchodě. Hrůzy, které našli inspektoři

Kontroly SZPI v provozovnách, které nakládají s potravinami.

Co (zákazníkovy) oči nevidí, to srdce nebolí. Zásada, kterou se řídí řada provozovatelů obchodů, hospod a dalších...

Najdete na iDNES.cz