Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Máslo versus margarín

  13:00aktualizováno  13:00
Margarín získal jméno z řeckého slova margaritas, tedy perla. Věděli jste, jak přišel margarín ke svému jménu? Jak se vůbec vyrábí? A je máslo tučnější? MF DNES zodpovídá několik nejčastějších otázek.
Co je tučnější? Máslo nebo margarín?

Co je tučnější? Máslo nebo margarín? | foto: Profimedia.cz

GRAFIKA:
Směsi s máslem - chutnají lépe
Margaríny - jsou zdravější

* Jak se vyrábí margarín? Co je pravdy na tom, že se používají tuky vyrobené z ropy?

To je nesmysl. Ropné produkty se v žádném případě nesmějí používat pro potravinářské účely. Tenhle mýtus možná vznikl z toho, že výroba margarínu může někomu připomínat chemickou továrnu, ale to dnes platí pro celý potravinářský průmysl. Margaríny se vyrábějí v podstatě smícháním různých rostlinných olejů s vodou. Aby se voda spojila s olejem, musí se přidat emulgátory. Používají se i stabilizátory a konzervační látky. Máslovou chuť mu dodává máslové aroma, někdy se přidávají i barviva. Teoreticky se mohou přidávat i tuky živočišného původu. Ale musely by být označeny na obale.

* Kdy se začal margarín vyrábět?

Francouzský císař Napoleon III., Bonapartův synovec, vyhlásil v roce 1869 zvláštní soutěž. Odměnu slíbil tomu, kdo mu vymyslí náhražku másla, která by nebyla tak drahá a tak rychle se nekazila. Císařský požadavek nejlépe splnil francouzský lékař Hippolyte MegeMouries. Z hovězího loje, mléka a vody vytvořil bílou emulzi. Právě bílá barva dala novému tuku jméno. Pochází z řeckého výrazu „margaritas“, který znamená perla. V roce 1872 si ho nechal patentovat. První margaríny byly z živočišných tuků. Teprve v dvacátých letech minulého století, když objevili vědci hydrogenaci - metodu, jak nechat tekuté oleje ztuhnout, je nahradily rostlinné oleje, bohaté na nasycené mastné kyseliny.

* Jsou light margaríny zdravější?

Používat místo běžného zhruba 70% margarínu 25% znamená výrazné snížení příjmu tuku, a tedy i energie. Light margaríny ale mají význam pro toho, kdo chce snížit svou váhu. Ovšem za předpokladu, že si namaže na chleba stejnou vrstvu, jakou by si dal normálního margarínu. Méně tučné margaríny trochu svádějí k tomu, namazat si víc, protože mají méně „tučnou“ chuť.

* Margarín neobsahuje vůbec žádný cholesterol?

V rostlinných tucích skutečně žádný cholesterol není. Máslo obsahuje cholesterolu 250 mg/100 g, což je mnohem méně než vaječný žloutek, který má 1400 mg/100 g, ale víc než směsný tuk. Tam závisí obsah cholesterolu na tom, kolik je v něm rostlinného tuku. Čím je vyšší obsah rostlinného tuku, tím je nižší obsah cholesterolu.

* Zhubnu, když budu jíst hodně margarínu?

Ne. Margarín je v každém případě tuk. Třebaže je méně tučný než olej, přináší do těla tuku přibližně stejně jako máslo, a tedy i stejné množství kalorií. Po margarínu se tedy nehubne.

* Měl bych z preventivních důvodů konzumovat anticholesterolové margaríny?

Ne. Tyto nové margaríny s obsahem fytosterolů jsou speciální výrobky určené výhradně pro lidi, kteří by měli snížit obsah cholesterolu. Pokud užíváte léky proti cholesterolu, měli byste se o jejich konzumaci poradit s lékařem. Neměly by je konzumovat těhotné a kojící ženy a děti do 5 let.

* Co když se z margarínu v kelímku uvolnil olej?

Za to mohou buď levnější suroviny, nebo levnější technologie. Výrobce nakoupil levné nekvalitní oleje, nebo je zpracovává na technologii, která neumožňuje dokonalé prohnětení - právě to dává margarínu jemnou konzistenci. Může to být i špatným skladováním.

* Je máslo tučnější než margarín?

Záleží na tom, o jaký jde margarín. Donedávny se vyráběly margaríny s 80 procenty tuku (máslo má 81 až 83 procent), dnes se ale většinou dělají s tučností 70 nebo 75 procent. Samozřejmě méně tučné jsou odlehčené margaríny, procentu tuku je uvedeno na obale, bohužel ne jednotným způsobem, což může ztížit orientaci.

Autoři:



Nejčtenější

Válka o prodavačky pokračuje. Nástupní mzda v Lidlu bude 28 tisíc

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Diskonty Lidl v Česku zvýší od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček na 28 tisíc korun, tedy o pětinu. V Praze a...

Fronty i na půl hodiny. Kaufland má málo pokladních, lidé si stěžují

(Ilustrační snímek)

V Kauflandu na pražském Bohdalci je 25 pokladen, v posledních dnech je však běžné, že fungují jen čtyři. Nakupujících...



Diesely v Německu už nikdo nechce. Ceny ojetin srážejí čachry s emisemi

(Ilustrační snímek)

V Německu za poslední rok výrazně klesl prodej nových naftových aut, ceny těch ojetých šly znatelně dolů. Vývoj souvisí...

Prodávat kostku másla za 90 korun byla zlotřilost, říká majitel Madety

Předseda představenstva a generální ředitel Madeta a. s. Milan Teplý.

Majiteli českobudějovické Madety Milanu Teplému sice bude příští rok v březnu 70 let, ale podnik stále řídí pevnou...

Bílý prášek není z mléka. Místo sušené smetany si do kávy sypete chemii

Sypaná smetana do kávy

Lidé, kteří si do kávy sypou instantní smetanu, by se měli mít na pozoru. Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní...

Další z rubriky

S bylinkami ku zdraví? Testy zjistily v třetině čajových směsí pesticidy

Čajová konvice s bylinkami

Zimní období viróz a chřipek přímo vybízí k pití vylouhovaných bylin a čajových směsí ve snaze preventivně přispívat k...

Vlhčený toaletní papír ucpe odpad, ukázal test. Nerozložil se ani jeden

Testovali jsme dvanáct značek vlhčených toaletních papírů.

Až stovky milionů korun navíc stojí každý rok čištění či opravy kanalizace a čistíren odpadních vod. Kromě zbytků jídla...

Tesco zveřejnilo, kolik potravin vyhodí. Ostatní čísla prozradit nechtějí

Hromada prošlých baget čeká na odklizení.

Tesco se pustilo do bitvy, ve které je zatím osamoceno. Koncem loňského roku obchodní řetězec zveřejnil, kolik potravin...

Najdete na iDNES.cz