Maso bude muset obsahovat informace o původu

- Od 1. září letošního roku začne v členských zemích Evropské unie platit povinnost označování hovězího masa. Od tohoto data musí být identifikováno maso z každého zvíře a místo jeho porážky. Do roku 2003 pak musí být doplněny veškeré informace tak, aby se spotřebitelé mohli dozvědět, kde se zvíře narodilo, kde rostlo a kde bylo poraženo.

Identifikace prasečích farem by měla být závazně zavedena v zemích Evropské unie k 31. prosinci letošního roku a identifikace pohybu prasat o dva roky později.

V Česku zatím všechny povinnosti týkající se posuzování a značení masa vyplývají z veterinárního zákona a souvisejících vyhlášek.

V současné době se dokončuje zavedení systému identifikace a registrace skotu v  souladu s nařízením Rady EU. Uvedený systém zahrnuje ušní visačky pro individuální identifikaci zvířat, počítačovou databázi, průvodní doklady pro zvířata a individuální registry držené na každém hospodářství.

Nemoc šílených krav se zdá být na ústupu, zatím však ještě nevymizela