Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso vládne českému talíři. Sníme ho o polovinu víc než za socialismu

  17:34aktualizováno  17:34
Jídelníček Čechů se za 66 let razantně proměnil. Každý dnes sní o třicet kilo víc masa než na začátku socialistické éry. Demokracie přinesla boom drůbežího masa, zkonzumujeme ho jedenáctkrát víc. Nezměnilo se ale jen množství masa na talíři, jíme méně obilovin, ale více ovoce, zeleniny a hlavně tuků.

Maso je skutečně základem českého jídelníčku a potvrzují to i statistiky. Od roku 1950 jeho roční spotřeba na hlavu vzrostla z 48,6 kg na loňských 80,3 kilogramů. Svou pozici na talíři upevnilo zejména vepřové, které je neméně soběstačnou komoditou ze všech - polovina se dováží.

Vepřové maso však na talíři Čechů zažívalo svůj boom od 50. do 90. let minulého století. S pádem železné opony přišla dekáda poklesu jeho obliby a od přelomu tisíciletí spotřeba stagnuje.

Veganství se v Česku nenosí. Roste spotřeba masa i mléka

Éra demokracie se nese hlavně ve znamení obrovského nárůstu popularity drůbežího masa. Pro srovnání: v době vlády Antonína Zápotockého každý snědl 2,4 kilo drůbeže, loni to bylo už téměř 27 kilogramů. Spotřeba drůbežího masa tedy narostla jedenáctkrát.

Hovězí je naopak oproti začátku socialistické éry na ústupu, vyplynulo z analýzy Českého statistického úřadu.

Spotřeba masa. ČSÚ

Zdroj: Český statistický úřad.

V koláči spotřeby masa zaujímají dnes také mnohem menší místo ostatní druhy masa. Jestliže v roce 1950 tvořilo vepřové a hovězí maso základ jídelníčku, dnes je to vepřové a drůbeží. Vepřové přitom stále tvoří více než polovinu veškerého masa, které každoročně sníme. Kolonka „ostatní“ se smrskla z 12,6 procenta na 2,7 procenta. Může to znamenat například ústup zvěřiny či ryb.

Ještě více masa dnes jíme ve srovnání s rokem 1936. „V roce 1936 se zkonzumovalo jen 38,1 kilogramu masa,“ uvedl Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Téměř polovina ovoce je z exotiky

Spotřeba tuků a olejů. ČSÚ

Zdroj: Český statistický úřad

Další podstatnou změnou v jídelníčku je enormní spotřeba tuků a olejů. V přepočtu na člověka se zvýšila z 16,9 kilogramů na 27,2 kilogramů, tedy o více než 60 procent. Konzumujeme sice méně sádla, ale výrazně více rostlinných tuků a olejů. Nepatrně více spotřebujeme dnes másla. Místo v jídelníčku také na rozdíl od minulosti zaujímá ztužený pokrmový tuk.

Fotogalerie

Zajímavý posun je možné vysledovat i u spotřeby dalších potravin. Ovoce Češi snědí o třetinu víc. Spotřeba stoupla z 63 na 84 kilogramů na hlavu ročně. Může za to dostupnost exotického ovoce. To dříve tvořilo jen 3,5 procenta v celkové spotřebě ovoce, zatímco loni to bylo téměř 42 procent.

Spotřeba zeleniny je vyšší o 16,5 procenta. Vzrostla ze 74,9 kilogramů na 87,3 kilogramů. Češi dnes mají na talíři oproti „padásátkám“ méně zelí a květáku a výrazně víc rajčat a paprik. Vzrostla i spotřeba „ostatních“ druhů zeleniny.




Nejčtenější

Nová dálnice obkrouží Česko po obvodu a spojí krajská města, plánuje stát

Propojení krajských měst dálnicemi, rychlostními silnicemi, a silnicemi I.tříd

Stovky kilometrů nových dálnic mají spojit krajská města. Na rozdíl od dnešní sítě, která často končí nebo začíná v...

Skupina J&T odvolala představenstvo CEFC Europe, Číňané nezaplatili dluhy

Jaroslav Tvrdík na stadionu v Edenu

Československá finanční skupina J&T ztratila trpělivost s čínskou společností CEFC Group (Europe). Do firmy, kterou v...



Soutěž Sexistické prasátečko končí. Firmy vábí na sex i ženy v kuchyni

2016. Kontroverzní propagační plakát šumperského festivalu Džemfest, který...

Po deseti letech končí udílení anticen Sexistické prasátečko, pořádané neziskovou organizací Nesehnutí. Letos přešlapy...

Traktorových náklaďáků je v Česku 131, firmám umožňují obcházet zákazy

Zemědělský tahač Tatra Phoenix 6x6

Vypadají úplně stejně jako nákladní auta. Nemají ale tachograf, řídit je lze od sedmnácti let, řidič nemusí dodržovat...

Řetězec nabízel v akci falšované uzené. Maso vidělo sotva z půlky

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří nedaleko Brna.

Česko má další případ falšování masných výrobků, inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili...

Další z rubriky

Každý druhý gothaj v testu kvality propadl, obsahovaly i zakázaný separát

Gothajský salám

Kvalita gothajských salámů je podle nezávislého testu žalostná. Více než polovina z dvanácti testovaných vzorků...

Prázdné regály a ořezaný sortiment. Penny v Německu ukázal život bez včel

Prázdné regály v prodejně Penny v německém Hannoveru

Včely jsou užitečné, uvědomuje si to snad každý. Závislost lidí na tomto hmyzu je však mnohem větší, než si většina...

Řetězec nabízel v akci falšované uzené. Maso vidělo sotva z půlky

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří nedaleko Brna.

Česko má další případ falšování masných výrobků, inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili...

Najdete na iDNES.cz