Masokobinát snižuje počty výrobků z hovězího

O s t r a v a - Masokombinát Martinov snížil počet výrobků, do nichž dosud přidával hovězí maso. "Společnost opustila část receptur, které jí podle vnitřních norem podniku umožňovaly přísady hovězího masa," řekla mluvčí masokombinátu Eva Kijonková. Firma nyní do řady výrobků bude místo hovězího masa přidávat například maso drůbeží nebo sojové směsi. Hovězí maso tak již nebudou obsahovat například známé Ostravské klobásy nebo špekáčky či kroupová jelita.

Masokombinát je jednou z firem, v jejichž výrobku bylo při testování masných výrobků pro MF DNES nalezeno hovězí maso, přestože na obalu nebylo jako přísada uvedeno.

Laboratoř nalezla hovězí v salámu Vítěz, který podle údajů na obalu hovězí maso neobsahuje. "Testování probíhalo loni v prosinci a my jsme se výsledky dozvěděli až v únoru. Je proto nemožné zjistit, jak se hovězí do salámu dostalo."

Vedení podniku rozhodlo, že oddělí výrobu vepřových a hovězích produktů. "Už nebude možné, aby při změně výroby z hovězí na vepřové zůstaly ve strojích části hovězího," řekla Kijonková.

Připustila, že hovězí se ve zmíněném testovaném salámu mohlo objevit právě kvůli nedokonalému oddělení výrob. Podnik i nadále vyrábí řadu pokrmů s hovězím masem, jehož spotřeba se podle mluvčí téměř nesnížila.