Lepší se to, ale Češi na experimenty pořád nejsou, říká gastromág Maurer

  16:21aktualizováno  16:21
Češi jsou v jídle stále konzervativní a málo experimentují, ale pomalu se to zlepšuje, řekl zakladatel a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích Pavel Maurer při zahájení devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu v Plzni. Letos se do něj zapojilo devadesát českých restaurací, které budou do konce února zájemcům nabízet zvýhodněná degustační menu.

Pavel Maurer | foto: Archiv Pavla MaureraMetro.cz

„Loni měly restaurace v celé České republice přes 33 tisíc degustací (rekord v historii festivalu), z toho v konzervativnějším západě Čech zhruba tisíc. Letos už máme 25 tisíc rezervací, z toho v devíti restauracích v Plzeňském a Karlovarském kraji pět set,“ uvedl Maurer.

Fotogalerie

Podle něj jsou Západočeši opatrnější. Přesto věří, že letos opět padne rekord, protože restaurace v regionu nabízejí asi tři tisíce míst. Zájem v sociálně slabším severomoravském regionu je tradičně dvakrát vyšší. Loni bylo tématem „baroko na talíři“, letos jsou jím superpotraviny, včetně lokálních produktů. Mezi nimi jsou klíčky z ředkve, borůvky, rakytník, prach z červené řepy i smrkové výhonky.

Prestiž za dobrou cenu

„Suroviny jsou všude okolo nás a je třeba je jen rehabilitovat. Češi v marketech nakupují jednostranně, ale například Vietnamci mají v košících úplně jinou zeleninu než my,“ uvedl. Podle Maurera se však situace v celé republice pomalu zlepšuje. Také díky tomu, že lidé mají peníze a chtějí pestřejší a vyváženější stravu.

Ceny degustačního menu se drží devět let mezi 250 a 600 korunami podle počtu chodů. Tříchodové menu si objednává 98 procent konzumentů. „Jde o prestižní jídla za přijatelné ceny,“ uvedl.

Restauracím na špici v Maurerově výběru Grand Restaurant, kde je v letošním 22. vydání 970 provozoven, se podle zakladatele a vydavatele zvyšují tržby meziročně o dvacet až třicet procent. Restaurace hodnotí tisíc lidí ročně, kteří se musí přihlásit a složitě identifikovat, aby byly vyloučené falešné, zaujaté nebo nepřesné hlasy. Za 22 let se nastřádalo 180 tisíc hodnocení více než deseti tisíc provozoven.

Autor:

Nejčtenější

Hygienické peklo v čínských hotelech. Personál usvědčila skrytá kamera

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...

Čínské luxusní hotely se musely omluvit poté, co se na sociální síti objevilo video, ve kterém jejich zaměstnanci...

Dráhy nevědí, co s historickými vlaky. Prodělávají jim 40 milionů ročně

Lokomotiva řady 750.356 přezdívaná Brejlovec je jednou z těch, kterou chtějí...

Na ministerstvech dopravy a kultury vzniká plán na záchranu parních lokomotiv a dalších historických vozidel, o které...

Obchody si akcemi Black Friday utahují smyčku kolem krku, říká odborník

Black Friday

Od pondělí 19. listopadu začnou u některých obchodníků výprodeje na tzv. Černý pátek. Řada e-shopů však ve snaze zvýšit...

Cigarety bez dýmu. Firma láká Čechy na zahřívaný tabák, lékařka varuje

Americká společnost Philip Morris představila novou generaci zahřívaných...

Společnost Philip Morris ČR v úterý představila novou generaci zahřívaných cigaret bez kouře iQOS 3. Vedle ní přišla i...

Zemřel majitel výrobce optiky Meopta. Přezdívalo se mu přerovský Baťa

Úspěšný byznysmen Čechoameričan Paul Rausnitz, který v 90. letech zachránil...

V neděli zemřel podnikatel a válečný veterán Paul Rausnitz, který ze dna přivedl ke globálnímu úspěchu výrobce...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu ochucených vod

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala dvanáct vzorků ochucených vod s citronovou příchutí v PET lahvích. Zde najdete úplné výsledky testu.

TEST DNES: V jedné lahvi ochucené vody vypijeme až osmnáct kostek cukru

Ilustrační snímek

Regály v supermarketech se prohýbají pod řadami ochucených vod v PET lahvích. Lidé je kupují ve velkém – lahev denně...

TEST DNES: Hranolky z fastfoodů jsou slané a bez chuti brambor. Tuku ubylo

Ilustrační snímek

Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A oprávněně. Hranolky nebudou nikdy zdravé, přesto to není taková...

Najdete na iDNES.cz