Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lepší se to, ale Češi na experimenty pořád nejsou, říká gastromág Maurer

  16:21aktualizováno  16:21
Češi jsou v jídle stále konzervativní a málo experimentují, ale pomalu se to zlepšuje, řekl zakladatel a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích Pavel Maurer při zahájení devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu v Plzni. Letos se do něj zapojilo devadesát českých restaurací, které budou do konce února zájemcům nabízet zvýhodněná degustační menu.

Pavel Maurer | foto: Archiv Pavla MaureraMetro.cz

„Loni měly restaurace v celé České republice přes 33 tisíc degustací (rekord v historii festivalu), z toho v konzervativnějším západě Čech zhruba tisíc. Letos už máme 25 tisíc rezervací, z toho v devíti restauracích v Plzeňském a Karlovarském kraji pět set,“ uvedl Maurer.

Fotogalerie

Podle něj jsou Západočeši opatrnější. Přesto věří, že letos opět padne rekord, protože restaurace v regionu nabízejí asi tři tisíce míst. Zájem v sociálně slabším severomoravském regionu je tradičně dvakrát vyšší. Loni bylo tématem „baroko na talíři“, letos jsou jím superpotraviny, včetně lokálních produktů. Mezi nimi jsou klíčky z ředkve, borůvky, rakytník, prach z červené řepy i smrkové výhonky.

Prestiž za dobrou cenu

„Suroviny jsou všude okolo nás a je třeba je jen rehabilitovat. Češi v marketech nakupují jednostranně, ale například Vietnamci mají v košících úplně jinou zeleninu než my,“ uvedl. Podle Maurera se však situace v celé republice pomalu zlepšuje. Také díky tomu, že lidé mají peníze a chtějí pestřejší a vyváženější stravu.

Ceny degustačního menu se drží devět let mezi 250 a 600 korunami podle počtu chodů. Tříchodové menu si objednává 98 procent konzumentů. „Jde o prestižní jídla za přijatelné ceny,“ uvedl.

Restauracím na špici v Maurerově výběru Grand Restaurant, kde je v letošním 22. vydání 970 provozoven, se podle zakladatele a vydavatele zvyšují tržby meziročně o dvacet až třicet procent. Restaurace hodnotí tisíc lidí ročně, kteří se musí přihlásit a složitě identifikovat, aby byly vyloučené falešné, zaujaté nebo nepřesné hlasy. Za 22 let se nastřádalo 180 tisíc hodnocení více než deseti tisíc provozoven.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Coca-Cola se stahuje se sladkými nápoji ze středních škol

Coca-Cola (ilustrační snímek)

Nápojařská firma Coca-Cola už nebude nabízet na středních školách v České republice sladké nápoje, tedy například...

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...



Najdete na iDNES.cz