Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

McDonald’s chtěl vejce od „šťastnějších“ slepic. Nesehnal je

  5:12aktualizováno  5:12
Síť restaurací McDonald’s chtěla zákazníkům nabídnout vejce od slepic žijících ve volném výběhu. Nenašla však dodavatele, který by byl schopen zajistit je v dostatečném množství. Komerční chov nosnic ve volném výběhu v Česku prakticky neexistuje.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Reuters

Sít restaurací s rychlým občerstvení McDonald’s má problém se svou pověstí. Řetězec celosvětově bojuje s propadem zisků a odlivem zákazníků, u nichž firma nesplňuje jejich představu o zdravém životním stylu a sociální odpovědnosti.

To se nyní snaží Mc Donald’s všemi silami napravit. Kdysi tajemná společnost zveřejňuje složení výrobků i seznamy dodavatelů, postupně upouští třeba od používání kritizovaného palmového oleje a zavádí ještě nedávno nepředstavitelné novinky jako je obsluha u stolu.

Typy vajec

Každé vejce je označeno kódem, např. 3 CZ 1234. Písmena označují zemi původu, poslední čtyřčíslí zase registrační číslo chovu. První číslo vypovídá o metodě chovu nosnic:

3 = Klecový chov

Nejekonomičtější, ale také nejvíce kritizovaná metoda chovu. Od roku 2012 jsou povinné tzv. obohacené klece, kdy na jednu slepici připadá připadá prostor 750 cm2.

2 = Chov na podestýlce

Slepice se chovají v halách, mohou se volně pohybovat. Nedostanou se však ven. Podlaha je pokryta podestýlkou ze slámy, písku nebo hoblin.

1 = Volný výběh

Podobá se chovu na podestýlce, slepice se však mohou pohybovat i mimo halu. Nejvíce tak připomíná tradiční domácí chov ve velkém měřítku.

0 = Ekologický chov

Slepice se krmí jen schválenými krmivy podle standardů ekologického zemědělství. Mají dostatek prostoru a mohou se pohybovat venku.

Obrat strategie měly pocítit i tuzemské slepice. Podle šéfa jakosti McDonald’s ČR Víta Grece plánovala společnost změnit dodavatele vajec pro svá snídaňová menu. Vejce od nosnic chovaných na podestýlce měla nahradit produkty slepic žijících ve volného výběhu.

Síť však narazila na nedostatek dodavatelů, kteří by byli schopni vysokou poptávku uspokojit. „Máme vejce z chovu na podestýlce a chtěli jsme přejít k vejcím z volnému výběhu. Spotřebujeme však čtyři miliony vajec ročně, a to nám není schopen žádný obchodník dodat,“ prohlásil Grec.

Že chovatelé slepic, jejichž vejce jsou pak v prodejnách označeny číslem jedna, v Česku prakticky neexistují, potvrdil i místopředseda Českomoravské drůbežářské unie pro nosnou drůbež Zdeněk Mlázovský. „Volný chov to znamená čtyři metry na jeden kus, což je v součtu obrovská plocha,“ vysvětluje, v čem spočívá hlavní komplikace pro chovatele. Aby se jim tak rozlehlý chov vyplatil, museli by zvýšené náklady promítnout do koncových cen.

To nejsou ochotni spotřebitelé akceptovat. Chovatelé sice také pociťují měnící se preference zákazníků a postupně sami upouštějí od klecového chovu a přecházejí k chovu na podestýlce. Mírný cenový rozdíl jsou ochotni lidé skousnout. Výrazně vyšší cenu za vejce z volného chovu však platit nechtějí.

Zatímco vejce s označením 3 stojí v obchodech mimo slevové akce mezi dvěma a třemi korunami, za vejce z chovu na podestýlce zaplatí zákazníci i čtyři koruny za kus. Vejce s jedničkou jsou pak v téměř výhradně exportovaná a jejich cena se pohybuje kolem sedmi korun. To už se však blíží nejdražším biovejcím označeným nulou. Ta však našla své odběratele v lidech, pro které je původ potraviny prioritou a na cenu už pak téměř nehledí.

I když se v tržní síti jedná o nedostatkové zboží, česká vejce z volného chovu přesto pokrývají významnou část tuzemské spotřeby. Teoreticky totiž do této kategorie spadají i veškeré domácí chovy, které si jejich majitelé drží pro osobní spotřebu.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...

TEST DNES: Úplné výsledky testu ledových čajů

Ilustrační snímek

MF DNES testovala ledové čaje z obchodu. Nakoupili jsme dvanáct vzorků slazených černých a zelených čajů, jež jsou...

Najdete na iDNES.cz