náhledy
Úly na kraji pole. S majiteli pozemků většinou není problém se dohodnout. Obměkčí je pár skleniček.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Včely z úlů se vykouří kuřákem (na snímku) nebo se vyfoukají.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Dílo, složené s šestiúhelníků, do kterých včely ukládají med, vystaví včely v kolektivních tenečcích na takzvaných mezistěnách. Ty umístí na rám včelař.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Vyfukování včel je šetrná metoda, jak hmyz dostat pryč z pláství plných medu.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Než se plástve odvezou na farmu autem, musí se z nich včely vrátit do úlů. Husím brkem se jim neublíží.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Prázdné včelí dílo. Tady zrovna moc medu nebude.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Šuplík, neboli nástavek, zbavený včel, se odveze na farmu. Nějaké včely přesto u medu zůstanou.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Včely většinou nejsou agresivní. Ale když se rozhodnou, dají vám žihadlo klidně i přes včelařský oblek.
Autor: Michal Šula, MAFRA
V jednom úlu jsou tisíce včel, které ročně vyrobí dvacet až padesát kilogramů medu.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Práce v kombinéze je v tomhle počasí dost náročná. Ale věřte tomu, že si oblek raději vezmete.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Včelíny v obci Hořátev na Mělnicku jsou jedny z mnoha, o které Cihlářovi pečují. Celkem jich mají zhruba 1200.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Včelí dílo vystavěné z vosku.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Odvíčkování vosku z pláství. Pod vrstvou včely ukládají zralý med.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Odstředivou silou se z medometu vytáčí sladký nektar. Menší včelaři mají ruční stroj, tenhle se hýbe sám.
Autor: Michal Šula, MAFRA
V medárně to krásně voní, ale je to dřina. Nástavek (šuplík s plástvemi) váží asi patnáct kilo.
Autor: Michal Šula, MAFRA
V medárně se med vytáčí na medometu. Předtím se ale musí plástve „odvíčkovat“ od vrstvy vosku.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Petr Cihlář a Jana Cihlářová vystavěli z ruiny farmu roku. Hlavní obživu představuje med.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Několik let jsme nezdražovali, říká Petr Cihlář, který neprodává přes řetězce. S odbytem ale nemá problém.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Cihlářovi s medy experimentují. Kromě klasických na farmě najdete medy se skořicí, čokoládou, zázvorem nebo rakytníkem.
Autor: Michal Šula, MAFRA