V České republice byl do státní odrůdové knihy zapsán až v roce 2001. Na Slovensku není zapsán dodnes, třebaže jeho výsadba existovala už začátkem 20. století v Beladicích u Trnavy.
Odrůda Merlot se ve světě pěstuje na ploše téměř 200 tisíc hektarů. Je neodmyslitelnou odrůdou v oblasti Bordeaux (St. Émilion, Médoc, Pomerol), oblíbenou odrůdou je i v Itálii, Jižní Africe, Argentině, Austrálii, Bulharsku, Chile, Spojených státech, Maďarsku, Rumunsku i Švýcarsku.
V České republice se pěstuje na ploše 71,6 hektaru, nejvíc na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Slovácku.
Na půdu nemá merlot zvláštní požadavky, potřebuje však dobrou polohu s optimálním vodním režimem. Je středně plodný, vůči zimním mrazům odolný, jarní mrazy ho nepoškozují.
Jsou lidé, znalci i neznalci, kteří nedají na merlot dopustit. Milují ho v čisté odrůdové skladbě a vyhledávají ho i v aristokratické kupáži "a la Bordeaux", ve směsi s odrůdami Cabernet Sauvignon a Cabernet franc.
Kdo si jednou tuto odrůdu oblíbí, do smrti ji neopustí. Dává důstojně tmavé, granátově temné, záhadně aromatické a sametově chutnající víno.
Svědčí mu vyzrávání v barikových sudech i několikaleté zrání v lahvích. Na rozdíl od cabernetu sauvignon je méně vyzývavý, méně drzý, méně arogantní. Je to diskrétní, šarmantní a půvabné červené víno.
Ve vyzrálém merlotu najdete nejen vůni černých lesních plodů (ostružiny, borůvky), ale i dostatek kořenitých, teplých a hedvábných chutí kávy, kakaa a hořké čokolády.