Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Milovníci vína pokřtili sérii nových knih

  9:17aktualizováno  9:17
Milovníci kvalitního vína se dočkali další dávky knih, které se věnují jejich oblíbenému nápoji. Na pražském veletrhu Víno a destiláty s minulý týden křtilo hned několik publikací. Všechny pochopitelně s tímto tématem souvisejí, ale věnují se vínu každá trochu jinak.

Pijáci portského, sherry, malagy a dalších vín, do nichž se přidává vinný destilát, určitě uvítají knihu s příznačným názvem Portské a ostatní fortifikovaná vína. (Právě ono slovo fortifikace je odborný výraz pro dolihovaná vína – pozn. aut.).

Autorem knihy je Jan Stávek, moravský vinař a novinář, který se tomuto tématu věnoval již při absolutoriu Zahradnické fakulty v Brně.

Jan Stávek samozřejmě všechny technologie a vína osobně poznal, ostatně sám takováto víno vyrábí, proto mohl do detailů popsat jednotlivé odlišnosti, Například se lze v knize dočíst, že u řady výrobců se dosud hrozny určené pro výrobu portského lisují bosýma nohama mužů i žen. Ti, až po stehna zabořeni ve výchozí surovině, přitom v kamenných vanách tančí za zvuku hudby.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

Také druhá novinka souvisí s Portualskem. Nejde přitom o knihu, avšak o katalog cestovní kanceláře specializující se na tuto zemi. Obsáhlý téměř sedmdesátistránkový kvalitně vytištěný sešit obsahuje mimo jiné mapku vinných obastí Portugalska, najde se tu stručná historie vinařství v této zemi a praktické informace o třídění vín v této nejzápadnější evropské zemi a o pěstovaných odrůdách v jednotlivých regionech.

Další praktickou pomůckou pro lidi vyhledávající kvalitní víno, je určitě kvalifikovaný průvodce Průvodce po vinotékách Česku. Obsahuje informace drtivé většině vinoték, které jsou nyní v republice otevřeny, včetně praktických informací jako je otevírací doba, kontaktní telefon a sortiment.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Obce dostanou třikrát víc peněz. Na hřiště či silnici se přidá i těm malým

Na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově řádí krtci. Travnatou plochu rozryli...

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí příští rok výrazně víc peněz na národních dotacích než letos. Především do...

Kvalita života v Česku se zlepšila, žebříček tradičně vede Norsko

Vesnice Ludmírov, která těsně před koncem války unikla masakru.

Česká republika si oproti loňsku mírně polepšila v kvalitě života, přesto se v pravidelném žebříčku společnosti...

Najdete na iDNES.cz