"Přihlásit se může každý, kdo má rád legraci a může se zároveň pochlubit nějakým vzorkem pálenky. Musí dodat aspoň sedm deci vzorku. Zvlášť bude přitom hodnocena slivovice, hruškovice, jablkovice a pálenky z ostatního ovoce," uvedl Jaroslav Malučký ze Spolku pro zachování valašských tradic.
Organizátorům se dosud přihlásilo šedesát lidí, přibližně polovina z nich dorazí z Čech a pořadatelé ještě očekávají velkou ofenzivu z jižní Moravy. Především pěstitelé ze Slovácka mají co napravovat, při loňském ročníku jejich pověst utrpěla značné šrámy.
"Bohužel totálně neuspěli. Měli rok na to, aby vybrali lepší slivovici, než máme tady. Myslím, že to byl ale neřešitelný úkol," poznamenal soutěžící Petr Kovář. Už vloni pěstitelům ze Slovácka radil, co mají udělat pro to, aby vypálili kvalitní slivovici.
Ovoce se musí sbírat nejlépe přezrálé. Švestky a jablka musí být absolutně čisté. V kvasu nesmí být nahnilé plody. Nádoby na kvas musí být čisté a neměly by být kovové. "Kvas by měl být zakryt plachtou či víkem, aby do něj nepadaly nečistoty, mimořádně důležité je, aby pěstitelé správně vyčíhli dobu nejvhodnější k pálení, tedy kdy šťáva vykazuje mírně kořeněnou příchuť a není už sladká," uzavřel Kovář.
Absolutní vítěz bude mít právo vyfotit se s dřevěným putovním pohárem. "Kromě toho bude udělena také cena hostů, cena páleničářů a cena soutěžících," pokračoval Jaroslav Malučký. V loňském roce nejvíce chutnala slivovice Jaroslava Stříteckého od Vizovic.