Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mistrovství světa? Soutěž o nejlepší pálenku

  9:50aktualizováno  9:50
Mistrovství světa ve Vsetíně. Za honosně znějícím názvem se skrývá sobotní akce Spolku pro zachování valašských tradic, tedy soutěž o nejlepší slivovici. Aroma slivovice provoní mramorový sál vsetínského zámku hodinu po poledni, kdy soutěž začíná.
Košt slivovice, alkohol

Košt slivovice, alkohol - ilustrační foto | foto: Lubomír AnčinecMF DNES

"Přihlásit se může každý, kdo má rád legraci a může se zároveň pochlubit nějakým vzorkem pálenky. Musí dodat aspoň sedm deci vzorku. Zvlášť bude přitom hodnocena slivovice, hruškovice, jablkovice a pálenky z ostatního ovoce," uvedl Jaroslav Malučký ze Spolku pro zachování valašských tradic.

Organizátorům se dosud přihlásilo šedesát lidí, přibližně polovina z nich dorazí z Čech a pořadatelé ještě očekávají velkou ofenzivu z jižní Moravy. Především pěstitelé ze Slovácka mají co napravovat, při loňském ročníku jejich pověst utrpěla značné šrámy.

"Bohužel totálně neuspěli. Měli rok na to, aby vybrali lepší slivovici, než máme tady. Myslím, že to byl ale neřešitelný úkol," poznamenal soutěžící Petr Kovář. Už vloni pěstitelům ze Slovácka radil, co mají udělat pro to, aby vypálili kvalitní slivovici.

Ovoce se musí sbírat nejlépe přezrálé. Švestky a jablka musí být absolutně čisté. V kvasu nesmí být nahnilé plody. Nádoby na kvas musí být čisté a neměly by být kovové. "Kvas by měl být zakryt plachtou či víkem, aby do něj nepadaly nečistoty, mimořádně důležité je, aby pěstitelé správně vyčíhli dobu nejvhodnější k pálení, tedy kdy šťáva vykazuje mírně kořeněnou příchuť a není už sladká," uzavřel Kovář.

Absolutní vítěz bude mít právo vyfotit se s dřevěným putovním pohárem. "Kromě toho bude udělena také cena hostů, cena páleničářů a cena soutěžících," pokračoval Jaroslav Malučký. V loňském roce nejvíce chutnala slivovice Jaroslava Stříteckého od Vizovic.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Rozpočtová rada kritizuje schodek rozpočtu, má být ve výši 40 miliard korun

Eva Zamrazilová šéfka Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schválení státního rozpočtu na příští rok se schodkem...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Najdete na iDNES.cz