Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mléko čerstvé nebo trvanlivé

  10:00aktualizováno  10:00
Proč je mléko v obchodě někdy v chladicím pultu a jindy leží jen tak volně v regále? Protože jedno je mléko čerstvé a druhé trvanlivé. Mléko se totiž liší podle způsobu tepelného ošetření. To, které se po nadojení žádným způsobem tepelně neupravuje, se nazývá syrové. V obchodech se s ním však nesetkáme, prodává se jen na farmách.

Chutí se mu nejvíc blíží mléko čerstvé. Prochází totiž nejšetrnějším tepelným ošetřením - pasterací, tedy krátkým zahřátím, které zničí choroboplodné zárodky, ale nezaručí mu delší trvanlivost. Mléko vydrží jen několik dní a musí být v obchodě i doma uloženo v lednici.

Mnohem déle, až několik měsíců, vydrží trvanlivé mléko. Trvanlivosti však není dosaženo konzervačními prostředky, jak si někteří lidé myslí, nýbrž sterilizací, prudkým zahřátím nad 100 °C. Od čerstvého mléka se liší chutí, nikoliv obsahem důležitých látek. Tepelná úprava nemá vliv na obsah vápníku, stejně ho je v čerstvém i trvanlivém, snižuje však obsah vitaminů. Například vitaminu B12 je v trvanlivém mléku o polovinu méně než v čerstvém.

Trvanlivé mléko vydrží dlouho jen v zavřeném obalu. Po otevření musí být uloženo v lednici a rychle spotřebováno. Na rozdíl od čerstvého mléka, které změní chuť i vůni, jakmile se začne kazit, u trvanlivého se první znaky zkázy neprojeví ani vzhledově, ani čichově. Když má lehce nahořklou chuť, je už většinou pozdě. Mléko se liší také podle obsahu tuku na plnotučné, polotučné a odstředěné.

Ze zápisníku inspekce

Prodej mléka žádné velké problémy nepřináší. Některé, zejména menší prodejny někdy nedodržují podmínky skladování - čerstvé mléko není uloženo v chladicích pultech. Někdy bývá mléko chybně označeno.

Od loňského roku musí být odstředěné mléko označeno výrazným nápisem a upozorněním, že obsahuje velmi málo vitaminů rozpustných v tucích. Obsah vápníku je však stejný v mléce odstředěném i plnotučném. Je tedy na spotřebiteli, jaké mléko si vybere. Měl by si však uvědomit, že ani plnotučné není žádnou kalorickou bombou, a polotučné patří dokonce mezi nízkoenergetické potraviny.

Jinak je to se smetanou. Ta má tuku nejméně 10 procent, smetana určená ke šlehání dokonce 33 procent. Stejně jako mléko, i smetana může být čerstvá nebo trvanlivá. Mléko a smetanu je možné koupit ještě v jiné než tekuté podobě sušené, nebo zahuštěné. Zahuštěná mléka a smetany, získávané částečným odpařením vody, se prodávají buď neslazené, nebo slazené, podle toho, zda je do nich přidávána sacharóza, či nikoliv. U sušeného byla z mléka nebo smetany odpařena téměř veškerá voda. Pozor, sušené mléko nemá nic společného z rostlinnými náhražkami v prášku, které se používají do kávy. Ty se ostatně nesmějí nazývat slovem "mléko" nebo "smetana".


Mléko podle obsahu tuku

druh

obsah tuku

odstředěné

nejvýše 0,5 %

polotučné

1,5-2,0 %

plnotučné

nejméně 3,5 % (se standardizací)

selské

nejméně 3,5 % (bez úpravy obsahu tuku)

Poznámka: obsah mléčného tuku v hmotnostních procentech

* Na rubrice spolupracují odborníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce

 

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.