Není to tak dávno, co si lidé mohli nohy uběhat, aby si zašli koupit čerstvě nadojené mléko do automatu. Někteří z nich chodili třikrát, čtyřikrát týdně, další jenom před víkendem.
Před časem se však polekali prohlášení bývalého hlavního hygienika, který řekl, že mléko z automatů může být nebezpečné.
"Jenže jaksi pozapomněl říct, že stačí mléko na minutu ohřát na 80 stupňů a je pasterizované. Nezávadné. Každopádně jsme ale pocítili o mléko menší zájem," říká farmářka Marie Víšková z Lipiny, která dodává mléko do automatu v pardubických Polabinách. Denně tam v automatu pekařství Plíšek prodá v průměru sto padesát litrů čerstvě nadojeného mléka.
"Nejdřív jsme z toho byli rozladění. Nejen my, ale i ostatní sedláci, kteří mléko v automatech prodávají. Vemte si, že se třeba zrušil prodej v chrudimském Tesku a těch, kteří to vzdali, bylo víc. Teď už se to zase zlepšuje a třeba v pátek prodáme kolem čtyř set litrů a prodali bychom ještě víc. Musíme ale myslet na lidi, kteří k nám jezdí už léta kupovat mléko ze dvora," říká farmářka.
Prodává se 24 hodin, pak už ani kapku
Do automatu se mléko dostane už hodinu poté, co se nadojí. V tanku se skladuje při teplotě čtyři stupně Celsia a může se prodávat pouze dvacet čtyři hodin. Potom se automat zablokuje a mléko už prostě zákazníkovi nevydá.
"Krajské veterinární správy mlékomaty průběžně kontrolují. Zákazníci ale musí mít stále na paměti, že je to syrové mléko, které není tepelně ošetřeno. Před konzumací by se proto mělo převařit," připomíná mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
"Vzít flašku a jít si koupit čerstvé mléko, to už je kolorit. Pamatuju to z doby, kdy jsem vyrůstal na vesnici pod Králickým Sněžníkem, a teď chodíme pro mléko k panu Plíškovi. Ono totiž stačí mléko doma na chviličku převařit a nic mu není," svěřuje se pravidelný odběratel čerstvého mléka Jiří Kobsa z pardubických Polabin.
Patří tak mezi spotřebitele, kteří si raději nějakou korunu připlatí, než aby své potomky živil mlékem ze supermarketu. "Vždyť to už dneska nemá s opravdovým mlékem nic společného," dodává.
Cenám v supermarketech, kde se dá v akcích koupit trvanlivé mléko třeba za desetikorunu, čerstvé mléko od sedláků cenově skutečně nemůže konkurovat. Za litr čerstvého ale nedají zase o tolik víc. Ve většině automatů se litr čerstvého mléka "tankuje" za čtrnáct, patnáct korun. Někde dokonce i za méně.
"Máme radši auto, sebe, nebo své děti? Dát za třetinku minerálky dvacet korun je normální. Dát za kafe 30 korun je normální. Dát za nádrž benzinu 1 500 korun je normální. Ale dát za litr čerstvého, kvalitního mléka necelou dvacku, to je moc peněz?! Kolik stojí naše zdraví a zdraví naši rodiny? Kolik dáme za doktory, recepty a léky? Není základem zdraví, co jíme a pijeme?" ptá se farmář Jiří Kučera.
Ti producenti, kteří boj proti marketům nevzdali, si své zákazníky našli. Podle Václava Blažka, předsedy rosického zemědělského družstva, chodí k automatům především starší lidé a maminky s dětmi.
"I když je to pro nás jenom okrajová záležitost, stejně nám dělá radost," uvedl dodavatel mlékomatu, který zhruba dva měsíce funguje v Rosicích u Chrasti namísto chrudimského Tesca.
Stejný optimismus ale nesdílí farmář Petr Staněk ze Svatého Jiří u Chocně, který provozoval automaty v Ústí nad Orlicí, Chocni a Litomyšli. Ale nakonec prodej v mlékomatech zrušil. "Teď máme klidnější život," uvedl bez dalšího komentáře.
"Já osobně si myslím, že doba automatů ještě přijde. Lidi si na ně jenom musí zvyknout a musí si v hlavě srovnat, že ne všechno, co slyší v televizi, musí být zákonitě pravda," myslí si Marie Víšková, která chystá další mlékomaty. "Kam je ale dáme, to nejsme zatím na sto procent rozhodnutí," dodává.