Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Moderní kosmetika je proti bakteriím odolnější

  10:00aktualizováno  10:00
Většina žen, ale i řada mužů je při dnešním nezdravém životním stylu nucena sáhnout po pleťovém krému. Vysušená pokožka si to žádá. Nejjednodušší je koupit hydratační krém. Ne každý má však zaručené účinky.
"Kůže musí být svěží, vláčná, hezky prokrvená. Cítíte, že je dostatečně vlhká i pružná," popisuje výsledek používání kvalitního krému prezidentka Unie kosmetiček Olga Knoblochová, která se v oboru kosmetiky pohybuje již pětačtyřicet let.

Jak funguje hydratační krém?

Jeho základním úkolem je zvlhčit pleť tak, aby byla svěží, vláčná, dobře tonizovaná, zklidněná. Zároveň však musí dokázat vlhkost v pleti zadržet. Denní krém především doplňuje vlhkost, noční krém navíc přináší výživné látky, jako je kolagen, elastin, Q10 a další enzymy.

Říká se, že by se hydratační krém neměl používat v zimě.

Opravdu se to moc nedoporučuje, i když je to věc názoru. Při velkém mrazu je ale skutečně optimální mastnější krém.

Po jakém však sáhnout? Na trhu jsou jednak obyčejné hydratační krémy, jednak ty, jež nabízejí intenzivní, popřípadě čtyřiadvacetihodinovou hydrataci.

Musíte vědět, co od krému očekáváte. Rozdíl je v délce účinku. Pokud chcete používat jen jeden krém, což mi připadá rozumné, kupte si "silnější" přípravek. Jste-li však zvyklá na denní i noční, stačí normální hydratační krém. Přesto platí - intenzivní hydratace je vhodnější pro velmi suchou, ochablou pleť, běžně suchá pokožka ji nevyžaduje.

Vypadá to, že vybrat si ten správný krém asi není jednoduché.

Proto je nejlepší se při prvním rozhodování poradit s kosmetičkou, která může přímo v salonu udělat test a zjistit, který krém je pro danou kůži ideální. V obchodech se vám totiž samozřejmě budou snažit vždy vnutit výrobky, které prodávají. Důležité je, aby měl přípravek výborný základ, což by u renomovaných produktů neměl být problém.

Jak by se měl účinek kvalitního hydratačního krému projevit?

Máte svěží pocit. Pleť je vláčná, hezky prokrvená, zvlhčená, má dobrou elasticitu.

Krémy se nejvíce prodávají v kelímcích, do nichž je nutné sáhnout. Nemůže je to znehodnotit?

Skutečně je pravděpodobné, že se do nich zanesou mikroorganismy. Dříve se dávaly do krémů špachtličky, dnes se do nich přidává více konzervačních látek, které mikroorganismy zabijí. Pokud se chcete tomuto problému vyhnout, kupte si krém v tubě nebo do kelímku sahejte jen umytýma rukama.

Má smysl krémy udržovat v lednici?

Vůbec to není nutné, běžná pokojová teplota jim vyhovuje. Naopak - mohlo by to jejich kvalitě uškodit. Extrémním teplotám i vysoké vlhkosti je totiž dobré se vyhýbat. Jinak jsou krémy poměrně odolné. Choulostivější jsou polomastné a vždycky platí - nesahat do nich špinavou rukou. Když se o ně budete dobře starat, určitě vydrží minimálně rok.

Co když krém přece jen žlukne?

Pak už nepatří v žádném případě na obličej. Maximálně si s ním můžete namazat ruce či nohy.


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.