Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Moderní kosmetika je proti bakteriím odolnější

  10:00aktualizováno  10:00
Většina žen, ale i řada mužů je při dnešním nezdravém životním stylu nucena sáhnout po pleťovém krému. Vysušená pokožka si to žádá. Nejjednodušší je koupit hydratační krém. Ne každý má však zaručené účinky.
"Kůže musí být svěží, vláčná, hezky prokrvená. Cítíte, že je dostatečně vlhká i pružná," popisuje výsledek používání kvalitního krému prezidentka Unie kosmetiček Olga Knoblochová, která se v oboru kosmetiky pohybuje již pětačtyřicet let.

Jak funguje hydratační krém?

Jeho základním úkolem je zvlhčit pleť tak, aby byla svěží, vláčná, dobře tonizovaná, zklidněná. Zároveň však musí dokázat vlhkost v pleti zadržet. Denní krém především doplňuje vlhkost, noční krém navíc přináší výživné látky, jako je kolagen, elastin, Q10 a další enzymy.

Říká se, že by se hydratační krém neměl používat v zimě.

Opravdu se to moc nedoporučuje, i když je to věc názoru. Při velkém mrazu je ale skutečně optimální mastnější krém.

Po jakém však sáhnout? Na trhu jsou jednak obyčejné hydratační krémy, jednak ty, jež nabízejí intenzivní, popřípadě čtyřiadvacetihodinovou hydrataci.

Musíte vědět, co od krému očekáváte. Rozdíl je v délce účinku. Pokud chcete používat jen jeden krém, což mi připadá rozumné, kupte si "silnější" přípravek. Jste-li však zvyklá na denní i noční, stačí normální hydratační krém. Přesto platí - intenzivní hydratace je vhodnější pro velmi suchou, ochablou pleť, běžně suchá pokožka ji nevyžaduje.

Vypadá to, že vybrat si ten správný krém asi není jednoduché.

Proto je nejlepší se při prvním rozhodování poradit s kosmetičkou, která může přímo v salonu udělat test a zjistit, který krém je pro danou kůži ideální. V obchodech se vám totiž samozřejmě budou snažit vždy vnutit výrobky, které prodávají. Důležité je, aby měl přípravek výborný základ, což by u renomovaných produktů neměl být problém.

Jak by se měl účinek kvalitního hydratačního krému projevit?

Máte svěží pocit. Pleť je vláčná, hezky prokrvená, zvlhčená, má dobrou elasticitu.

Krémy se nejvíce prodávají v kelímcích, do nichž je nutné sáhnout. Nemůže je to znehodnotit?

Skutečně je pravděpodobné, že se do nich zanesou mikroorganismy. Dříve se dávaly do krémů špachtličky, dnes se do nich přidává více konzervačních látek, které mikroorganismy zabijí. Pokud se chcete tomuto problému vyhnout, kupte si krém v tubě nebo do kelímku sahejte jen umytýma rukama.

Má smysl krémy udržovat v lednici?

Vůbec to není nutné, běžná pokojová teplota jim vyhovuje. Naopak - mohlo by to jejich kvalitě uškodit. Extrémním teplotám i vysoké vlhkosti je totiž dobré se vyhýbat. Jinak jsou krémy poměrně odolné. Choulostivější jsou polomastné a vždycky platí - nesahat do nich špinavou rukou. Když se o ně budete dobře starat, určitě vydrží minimálně rok.

Co když krém přece jen žlukne?

Pak už nepatří v žádném případě na obličej. Maximálně si s ním můžete namazat ruce či nohy.


Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...

TEST DNES: Neutrácejte zbytečně, školákům stačí pero za pár korun

Ilustrační snímek

Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun....

Najdete na iDNES.cz