Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Moravská vína: Originalita, která jinde není

  10:28aktualizováno  10:28
Miloš Michlovský, majitel společnosti Vinselekt v Rakvicích, je mnohými považován za nástupce profesora Viléma Krause, největšího českého odborníka na víno. Je nejen dobrý vinař, ale i obchodník. "Není to jednoduché," říká o situaci vinařů po vstupu do Evropské unie.

 "Jestliže se zahraniční víno prodává za devětadvacet korun, je slušné a ještě k tomu ze zámoří, tak za ním musí být nějaká podpora, kterou naše vína nemají. K tomu se přidává, že lidé jsou přirozeně zvědaví na nová vína. Je to pro nás složitější, ale šance pro budoucnost je. A je jediná - pouze v kvalitě a ve stálosti kvality."

* Jsme národ pivařů. Poměr spotřeby piva a vína 160:16 litrům je dost výmluvný. Přesto spotřeba vína v tuzemsku výrazně stoupá. Čím to?
Myslím, že se tím ukazuje, že Češi jsou kulturní národ, a to mimo jiné znamená i kulturu pití vína. Velkou roli sehrála i osvěta. A asi je to i do určité míry světový trend, který někdy hraničí až s módností. Já jako vinař říkám zaplaťpámbu.

* Jaké víno pijeme my Češi nejraději?
Vkus českého zákazníka se teprve formuje. Je jednoznačné, že má rád vína odrůdová, a dovolím si říci, že v drtivé většině vína suchá. Honba za červenými víny už ochabla, dnes se poměr červených a bílých urovnal na nějakých 40:60 nebo 45:55. Také se stabilizuje obliba vín ledových a slámových, která byla jeden čas přehnaná; vypadalo to, že kvalitní vína jsou pouze z této kategorie. Dnes už je jasné, že to je doplňkový a ne převládající sortiment.

* Je v oblibě spotřebitelů nějaká stálice mezi odrůdami?
Prim jednoznačně drží světové odrůdy Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir... K nim přichází druhá vlna odrůd burgundských, to znamená rulanda šedá, rulanda bílá a tramín. A co je důležité, nastupují nebo se spíš vracejí, ale v úplně jiné kvalitě, odrůdy u nás dost rozšířené a pro neutrální pití lépe vhodné - veltlín, müller, ryzlink... Vlašák donedávna patřil k outsiderům a dnes, pokud je z dobrých lokalit a z vyzrálých hroznů, opět získává na oblibě, alespoň u té vinařsky vzdělanější veřejnosti. 

* Čím byste cizince, který nemá ponětí o tom, že se vůbec v České republice pěstuje réva, přesvědčil na moravská vína?

Nabídl bych mu odlišnost a originalitu. V rovině neutrálních vín bych mu určitě doporučil právě už ten zmíněný Ryzlink vlašský a v rovině aromatických Pálavu. Ne proto, že je vyšlechtěna na naší šlechtitelské stanici, ale je to odrůda, která patří do skupiny tramínů, a ty získávají ve světě na popularitě. A je to odrůda naše, moravská, a to je právě ta originalita, s kterou se nikde jinde nesetkáte. Vlašák sice náš není, ale jsme jednou z mála zemí, kde ho umějí dobře udělat.

* Mají moravská vína šanci prorazit i na zahraniční trhy?
V podstatě se už tak děje, ale je to - a podle mě vždycky bude - jen doplňková záležitost, převážně do gastronomických zařízení. My nebudeme, až na výjimky, schopni vyrobit taková kvanta, abychom mohli obsadit silné řetězce v zahraničí.

* Pokud vím, vaše firma vyváží víno do Irska.
Vyvezli jsme sto dvacet tisíc malých dvoudecových lahviček do města Cork, které je letos evropským městem kultury. S miniaturkami byla hodně piplavá práce, ale irský zákazník je na ně zvyklý, chce si lahvičku otevřít sám. Tam neexistuje jako u nás objednat si v restauraci rozlévané víno.

Pár vybraných sladkých vín jsme dodali i do restaurací v Hongkongu. Je zajímavé, že vyhlášené kanadské iceweiny se tam prodávají třikrát laciněji než naše. Pro mě to ale není pozitivum; bych byl radši, kdyby se naše vína prodávala za stejnou cenu, ale ve větším množství.

ČTĚTE TAKÉ

Moravská slámová nemají soupeře
Na dobré bílé si musíme ještě počkat
Ve slovenských vínech je víc sympatické drzosti

 

Miloš Michlovský, vinař, Rakvice

Autoři: ,


Nejčtenější

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...



Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...

TEST DNES: V ledovém čaji většinou pijete hlavně přeslazenou vodu

Ilustrační snímek

Co byste čekali, že obsahuje ledový čaj s citronem? Aby osvěžil, měl by v něm být hlavně kvalitní čaj – ovšem žádný...

Najdete na iDNES.cz