"Jedná se o zkřížení odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc, které jsme provedli roku 1975. První hrozny jsme pak sklidili o čtyři roky později," přiblížil Glos.
Ke šlechtění odrůd jej přivedl uznávaný vinařský odborník Vilém Kraus. "Roku 1963 přišel pan profesor na vysokou školu zemědělskou do Lednice. Měl mnoho materiálu posbíraného z různých koutů světa. Potřeboval jej někde vysadit a prostory v Lednici nebyly dostatečné. Nabídl jsem mu tedy, že to vysadím u mě. Tak jsme začali spolupracovat," vylíčil vinař.
Pěstoval doma i odrůdu Cabernet Franc. "Ta byla zdegenerovaná a málo plodila, avšak vína z ní byla vynikající. Tak jsem ji zkusil zkřížit. A právě z kombinace Zweigeltrebe a Cabernet Franc se vyklubal velmi zajímavý semenáč," vzpomíná Glos.
Ve třetím roce křížence obsypaly pěkné hrozny a vinař z nich následně vyrobil malý vzorek vína. "I to bylo velmi zajímavé. Tak jsme rostlinky rychle rozmnožili. Odrůda se poté začala živelně množit na Podluží, kde je jí také dodnes nejvíce," popsal vinař.
Podle něj má víno Cabernet Moravia paprikové aroma, které při dobré vyzrálosti přechází do borůvek. Každoročně má dostatek barviva a nižší kyseliny. "Hlavně je na něm dobré, že má jemnější třísloviny. Ta vína jsou nejvíc příjemná, pokud jsou z dobře vyzrálých hroznů a pokud jsou vinice více na jihu. Jde totiž o pozdní odrůdu," vysvětlil.
Ani důchodový věk ho nezastavil a s "pipláním" révy pokračuje. "S panem profesorem Krausem to táhneme stále dál. Jednak pracujeme na šlechtění rezistentních odrůd - velký zájem je o stolní. Snažíme se také zušlechťovat odrůdy, které by pěstování révy posunuly více na sever. Je o to velký zájem," dodal odborník.