Mořské ryby, které nabízí tuzemský trh

  10:00
Mořské ryby se v průměrné české rodině ocitají na stole jen výjimečně a pouze tam, kde je znají a mají s nimi zkušenosti. Je to škoda, neboť mořské ryby mají velkou výživovou hodnotu, obsahují pro lidský organismus více cenných látek než ryby sladkovodní.

Nemluvě o tom, že dokážou báječně zpestřit jídelníček.

Specializované rybí obchody už téměř zmizely, mnohé hypermarkety však nabízejí velké množství různých ryb a rybích výrobků, čerstvých i mrazených. Problém je v tom, že už dělají jen málo pro to, aby se o nich zákazník něco dozvěděl.

Takže lidé si je sice v obchodech se zájmem prohlédnou, ale ke koupi se většinou neodhodlají. Není divu, než experimentovat s drahou surovinou, raději se vrátí ke své jistotě k rybímu filé nebo rybím prstům aniž vědí, jakou rybu vlastně jedí.

Na filé, prsty a karbanátky se většinou zpracovává treska, tmavá nebo obecná. Orientace na trhu je pro zákazníky o to složitější, že české názvy ryb a mořských živočichů jsou mnohdy nepřesné a zavádějící.

Lososy z chovů netřeba zatracovat

Test lososů na českém trhu

O velký chaos ve jménech se postarali výrobci, když nazývali dovážené ryby doslovnými překlady německých názvů. Mnoho let jsme si tak v obchodech kupovali červeného "lososa", ačkoliv šlo o obarvenou tresku. V Německu se totiž treska tmavá, která nemá s lososem nic společného, nazývá Seelachs, v překladu mořský losos. Dnes už musí být tyto výrobky označeny "a la losos".

Připravili jsme malý orientační přehled mořských ryb, které jsou nejčastěji k dostání v tuzemských obchodech. U každé ryby je uvedena charakteristika masa a způsob nejvhodnější přípravy. Tip šéfkuchaře připojil Constantin Plesky, majitel restaurace zaměřené na rybí speciality.


Ďas mořský
Pochází převážně z farmových chovů, především z norských fjordů. Patří mezi tučnější ryby, přesto je zdravotně výhodný, protože obsahuje vhodnou skladbu mastných kyselin. Prodává se celá ryba, steaky ve formě podkovy nebo filety bez kostí a kůže. Ideální je na gril nebo na smažení.

Tip: S grilovaným nebo pečeným lososem se setkáte všude, zkuste pošírovaný s holandskou omáčkou.


Losos
Velmi zvláštní ryba s velkou bizarní hlavou, která se nejí. Má vynikající, bílé a pevné maso bez malých kostí. Chutí připomíná humra. Hodí se ke smažení a k pečení s omáčkou.

Tip: Maso nakrájet na kostky, osmahnout na pánvi, přidat nakrájenou cibuli, rajská jablíčka, trochu česneku, petrželky, kajenského pepře a podusit, pak podlít koňakem, zaflambovat, zalít vínem a vařit doměkka.


Rejnok
Neprodává se celá ryba, ale pouze "křídla". Z celé ryby se v kuchyni totiž využívají jen trojúhelníkové ploutve bez kůže. Má vynikající, lehce narůžovělé jemné maso s nízkým obsahem tuku. Je výhodný pro lidi, kteří se bojí kostí, rejnok je totiž nemá.

Tip: Absolutně nedostižný je rejnok na černém másle, jak ho dělají v Normandii. Máslo přepustit do oříškové barvy, přidat kapary a trochu octa. Máslem pak přelít rybu, kterou jste nechali pomalu táhnout ve vývaru s vínem a bobkovým listem.


Makrela
Malá tučná ryba ze severních moří byla kdysi jídlem chudých, dnes je lahůdkou. Sledě se prodávají celé čerstvé nebo upravené na různé způsoby marinováním nebo uzením jako matesy, uzenáče, zavináče, pečenáče nebo slanečci.

Tip: Sledě staženého z kůže pokapat citronem, přidat cibuli, zalít octem s pepřem a solí a druhý den podávat. Výborná je i celá ryba obalená v mouce a zprudka osmažená.


Pražma
Čeleď pražmovitých čítá přes 200 druhů (královská, šedivá, stříbrná, zlatá...). Maso všech je pevné, bílé, nejlepší chuť má červená pražma. Větší ryby se porcují, pečou a nadívají, menší grilují vcelku. Hodí se všechny úpravy.

Tip: Celou rybu osolit, opepřit a upéct v pekáčku vytřeném česnekem se špenátem. Výborná je i na italský způsob - s rajčaty a cibulí.


Sleď (herynk)
Tučná, tmavě žíhaná ryba, žijící v Atlantském oceánu nebo Středozemním moři, se prodává především konzervovaná nebo uzená. Má šťavnaté tučné maso a snadno odstranitelné kosti. Nevýhodou je silná rybí chuť, trochu připomínající rybí tuk. Hodí se na rožnění, pečení, uzení nebo grilování.

Tip: Grilovaná na lůžku z rajských jablíček a oliv.


Pstruh mořský
Patří do rodiny lososovitých ryb. Často se prodává jako náhražka lososa. Má velmi podobnou chuť masa jako losos, takže se i stejně upravuje. Rozdíl se pozná podle čelisti: pstruh ji má rovnou, zatímco losos má na stropu čelistní dutiny ještě kost radličnou, takže jeho čelist působí mohutně. Většin ou pochází z farmových chovů.

Tip: Upravuje se podobně jako losos.


Treska
Jedna z nejdůležitějších ryb. Čeleď treskovitých zahrnuje mnoho druhů, patří mezi ně i v tuzemsku hojně prodávaný hejk. Tresky mají bílé, méně tučné maso. Tresky se po celém světě prodávají jako filé. Známá jsou i tresčí játra.

Tip: Pošírovaná s brambory na loupačku a česnekovou majonézou.


Tuňák
Vyskytuje se ve všech mořích. Prodává se především konzervovaný, ale výborný je i čerstvý. Má tmavě červené pevné maso, připomínající telecí. Griluje se, peče nebo dusí na víně.

Tip: Vynikající je grilovaný s pepřovou nebo cibulovou omáčkou. Pozor, musí se dělat jen krátce, jinak bude vysušený a ztratí svou chuť.


Okouník mořský
Ryba ze severských moří. Ideální jsou filety, neboť celá ryba obsahuje ostré ploutve.

Tip: Na italský způsob - rybu prudce orestovat na oleji, na pekáčku obložit cibulí, rajčaty, olivami, přidat čtvrtky brambor, olej, zalít vínem a nechat zapéct.


Kambala
Jedna z největších a nejlepších plochých ryb, také patří mezi nejdražší. Na trhu jsou i příbuzné kambaly - kamenáč nebo svatý Petr či limanda. Má pevné, bílé maso vynikající chuti. Prodává se buď celá, nebo filetovaná. Připravuje se na různé způsoby - smažená nebo grilovaná.

Tip: Skutečnou pochoutkou je pošírovaná a pokapaná citronem a několika kapkami olivového oleje.


Sardinky a šproty
Malé namodralé ryby s tučným, ostře chutnajícím masem. Existuje mnoho druhů. Většinou se prodávají v konzervách. Čerstvé sardinky se pečou, smaží nebo grilují, šproty se prodávají konzervované nebo uzené v oleji, jedí se celé včetně střívek, právě ty jim dávají chuť. Sardinky je lepší vykuchat.

Tip: Celé i s hlavičkami posolit, nechat chvíli odležet, obalit v mouce a pak osmažit. Ale pozor, páchnout bude celá kuchyň!


Halibut Největší ze všech platýsovitých ryb se do Česka dováží většinou z Norska. Patří k nejdražším rybám, ceněný je pro své chutné, pevné bílé maso. Prodává se filetovaný, hodí se ke smažení, vaření nebo rožnění. V poslední době se nabízí i uzený.

Tip: Pošírovaný v zeleninovém vývaru s orestovaným špenátem.


Žralok
U přímořských zemích považují žraločí maso za podřadné. Maso většiny žraloků je nepoživatelné. Jednou z výjimek je ostroun obecný, která má jemné maso bez kostí. Nabízí se ve formě steaků.

Tip: Jako steak, jen okořenit a opepřit a připravit na grilu, třeba s kaparovou omáčkou.


Mořský úhoř
Vypadá téměř stejně jako úhoř říční. Má měkké, ale hodně tučné maso, plné svalových kůstek. Prodává se celý, filetovaný nebo uzený. Mnozí lidé ho považují za velkou delikatesu.

Tip: Úhoř na zeleno podle belgického receptu. Úhoře nařezat na špalíky, rychle osmažit na másle, přidat směs smetany, citronové šťávy a bylinek (šťovík, kerblík, petržel...), zalít vínem a v omáčce podusit doměkka.


Mořský jazyk
Patří k nejcennějším platýsovitým rybám. Zpravidla je nabízen stažený z kůže a vykuchaný. Všechny druhy platýsů mají velmi chutné pevné maso, výhodné pro ty, kteří nemají moc rádi ryby. V ústech mají pořádný kus masa.

Tip: Nejlépe chutná obalený v mouce a prudce osmažený na másle.


Štítník mořský
Má hlavu krytou kostěnými deskami a ostny podél hřbetní ploutve. Nejznámější jsou štítník červený a paprskovitý. Maso není příliš chutné, hodí se spíš k přípravě polévek.

Tip: Maso oddělit, kostru vyvařit s kořenovou zeleninou, maso přidat až nakonec.


Mořský vlk
Ryba ze Středozemního moře je často zaměňována s mořským ďasem. Má bílé pevné maso s nízkým obsahem tuku. Hodí se ke grilování.

Tip: Rybu nadívanou čerstvými nebo sušenými bylinkami upéct nebo grilovat.

Autoři:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...