Mráz dosahující až minus dvaceti stupňů sužoval celou oblast téměř tři měsíce a vybral si svou daň i ve vinohradnictví. Vymrzly vinice rozlohou převyšující dnešní rozsah vinohradů v České republice. Kromě toho přišla většina majitelů i o své zásoby, neboť v málo chráněných sklepech zmrzly a popraskaly jak sudy s vínem, tak s kořalkou.
Zdejším vinařům nezbylo než znovu začít zcela od začátku. Pocítili tak na vlastní kůži jednak sílu lidské "soudržnosti" (prodejci sazenic okamžitě zdražili révu na čtyřnásobek), jednak platnost rčení, že všechno zlé je pro něco dobré. Když už je osud donutil stanout znovu na počátku, mohli si vybrat k nové výsadbě jakoukoli révu. Sáhli po neobvyklé odrůdě, o níž však bylo známo, že se do zdejších klimatických podmínek výtečně hodí.
Nový vládce vinic v oblasti Nantes byl v kronikách zapsán pod jménem Muscadet, ačkoli s rodinou muškátů nemá vůbec nic společného a původně se nazýval Melon de Bourgogne. Muscadet pomalu zahájil svoji nenápadnou cestu ke slávě. Ta kulminovala mnohem později, kdy se kolem roku 1985 víno s tímto jménem stalo nejprodávanějším francouzským bílým vínem ve světě a v některých zemích by se dalo hovořit téměř o "muscadetmanii".
Muscadet založil svůj věhlas na pozoruhodné vlastnosti - ničím nevynikat. Skutečně, víno z této odrůdy je zcela neagresivní, jakoby neurčité a ve všech vlastnostech velmi mírné. Gastronomický svět zajásal. Základním pravidlem harmonie jídla a vína totiž je vzájemná vyrovnanost. Ani jedna ze složek nesmí vyčnívat nad druhou, jídlo nesmí být výraznější než víno a naopak. Muscadet se postupně stal populárním vínem k různým úpravám ryb, ale především se ukázal absolutní jedničkou k pokrmu vyhledávanému všemi labužníky - ústřicím.
K úspěchu mu pomohla jedna technická finesa. Běžný Muscadet je neutrální možná až příliš a mnohdy jeho neurčitost hraničí až s nezajímavostí. Při jeho zpracování se proto často používá metoda "sur lie". To je způsob výroby u nás nepříliš poeticky nazývaný metoda zrání na kvasničných kalech. Tento postup je příležitostně používán i v jiných oblastech, ale jen v regionu Nantes skutečně zdomácněl, a dostal se dokonce do oficiálního názvu - Muscadet sur lie.
Jeho podstatou je zrání vína spolu se zbytky kvasinek. Výsledný charakter vína je ovlivněn vyšším obsahem kysličníku uhličitého, který propůjčí vínu mírně perlivý nádech. Ten má daleko k vínům šumivým, ale atraktivní, svěží, jemně pichlavý dojem na jazyku přehlédnout nelze. Zkrátka to připomíná chudou, nevýraznou popelku, která se nakonec stala královnou říše gastronomie.