Muškát v testu propadl.

Muškát v testu propadl. | foto: Profimedia.cz

Muškát moravský: velké zklamání

  • 3
Moravští vinaři nebudou mít radost. Muškát moravský jako odrůda v testu MF DNES téměř propadl. Částečně vinou špatného zpracování, částečně i proto, že v obchodech zůstávají lahve, které už dávno měly být vypité.

GRAFIKA:
Vína průměrná, ale pitelná
Vína podprůměrná, která nesplňují představy

Nečekali jsme, že se bude rozdávat zlato, muškát moravský je přece jen odrůda náročná na zpracování, ale netušili jsme, že to bude tak špatné. Tak by se daly shrnout komentáře degustátorů, kterým prošlo rukama a ústy osmadvacet vzorků muškátu moravského v cenách od 70 do 290 korun pocházejících z hypermarketů i vinoték. Zklamání, katastrofa, přehlídka vad a chorob… To všechno zaznělo po testu.

Dvanáct z 28 muškátů, které v Národním vinařském centru ve Valticích posuzovala porota odborníků, se nedá vůbec doporučit ke koupi. Jsou to vína, která vás zklamou. Pozornost si z celkové kolekce, která zahrnovala jak vína jakostní, tak přívlastková, naopak zaslouží pětice vín, která si odnesla medaili.

Vítězem testu se stal kabinet ročníku 2003 z Vinných sklepů Lechovice. Jako jediný obdržel od hodnotitelů víc než 80 bodů, a vysloužil si tak jedinou stříbrnou medaili. Další čtyři muškáty získaly pomyslný bronz – pozdní sběry 2005 Tomáše Krista z Milotic a z Vinařství Kovacs z Novosedel, kabinet 2004 z Vinselektu Miloše Michlovského a výběr z hroznů 2005 z Neoklasu Šardice. Nejvyšší příčky tedy obsadila vína přívlastková, vína dražší, s výjimkou muškátu Miloše Michlovského, který se dá koupit za 90 korun, a vína mladší, s výjimkou potvrzující pravidlo vítězného vína ročníku 2003.

Proč tak slabý výsledek?
Příčin může být víc, ale ty hlavní jsou dvě. Jednu mají na svědomí výrobci, druhou prodejci. Ta první má název "špatné technologické zpracování", ta druhá by se dala nazvat "snaha prodat za každou cenu".

Přehlídka vad a chorob
Přesířené, zoxidované, myšina, nepříjemné tóny kyseliny mléčné, vada korku... Takové posudky se objevily u vín, která skončila na konci žebříčku. Na mnohých se projevilo špatné zpracování. Muškátová odrůda je náročná na umění vinaře jak ve vinici, tak ve sklepě.

Muškát moravský se pěstuje téměř všude, kvalitní vína však dává jen v chladnějších polohách. "Je to odrůda problematická na zpracování a někteří výrobci se do toho pouštějí za každou cenu. Bohužel často je to spíš pokus o muškát, než že by to byl muškát," míní pražský sommeliér Ivo Dvořák.

Co tedy dělá vinař špatně, že se jeho víno v senzorickém hodnocení projeví v tak nedobrém světle?

"Jakmile dovezete do sklepa teplé hrozny, tak vzniknou ty problémy, které jsme tu zažili. Na některých vínech bylo vidět, že vinař nechladil hrozny, v některých případech ani neodstranil napadené bobule po hmyzu, nechladil při kvašení... To všechno se musí odrazit na kvalitě," říká zkušený vinař Josef Peřina.

"To, co jsme nazvali myšinou nebo co označujeme za produkt mléčného dokvašování… to všechno jsou negativní projevy špatné technologie a ty se tu bohužel objevily velmi často."

"Zpracovat aromatickou odrůdu je velmi obtížné především pro vinaře, který nemá moderní technologii. Každý vinař chce z aromatické odrůdy dostat co nejvíc aromatických látek. Muškát moravský jich nemá tolik jako třeba irsai oliver, a když chce vinař dostat ze slupek co nejvíc aroma, má jedinou možnost – nechat rmut před lisováním nakvášet," vysvětluje předseda poroty Fedor Malík.

 "Jenže když macerace probíhá při vysokých teplotách, uvolní se ze slupek nejen aroma, ale i barvivo, třísloviny a další látky, které potlačí charakter muškátové odrůdy. Jediná cesta je moderní zpracování při nízkých teplotách. Odhaduju, že z těch osmadvaceti vzorků byly tímto způsobem zpracovány tak dva tři."

Muškát moravský si přitom nezaslouží tak špatné hodnocení, jaké si odnáší z testu.

"Myslím si, že se máme čím chlubit. Když jedu do zahraničí a přivezu lahev muškátu moravského lidem, kteří se vyznají ve vínech, vždycky jsou nadšeni,“ říká šéfredaktor Vinařského obzoru Richard Stávek. Že je to odrůda, která dává i kvalitní vína, dokazuje řada ocenění, jež získaly na prestižních soutěžích třeba muškáty zVinařství Tetur, které se specializuje na aromatické odrůdy.

Medvědí služba Moravě
Je tedy škoda, že někteří výrobci kazí pověst této odrůdy. "Pokud se v názvu vína objevuje ‚moravský‘, tak by k němu měli přistupovat obzvlášť pečlivě, protože reprezentuje celou Moravu," vzkazuje sommeliér Libor Nazarčuk vinařům.

Zanedbaný marketing?
Druhá část problému už nepadá na hlavu výrobců, ale obchodníků. "Myslím si, že problém je v tom, že se v obchodech objevují vína příliš stará. Muškát je víno na mladé pití, jakostní vína a nižší přívlastky by se měly vypít do roka do dvou," říká Richard Stávek.

O tom, že muškát moravský není odrůda vhodná ke skladování, se zmiňuje každá odborná publikace o víně. Ti, kteří vína prodávají, to zřejmě netuší. Vína ročníku 2002, 2001, nebo dokonce 2000 by už dávno neměla být na pultech. Nebo vědí, a je jim to jedno?

Neodpustím si v té souvislosti malou poznámku, která se nabízí. Víno nemá žádnou záruční lhůtu, tak proč by se nemohlo prodávat, dokud se nevyprodá? Tak zřejmě uvažují prodejci.

Neměl by se ale i vinař zajímat o to, co se s jeho vínem děje poté, co opustí jeho sklep? Občas se podívat do obchodů, aby se přesvědčil, jak s jeho vínem zacházejí. Skladují ho správně skladují? Nenabízejí něco, co už mělo být dávno prodané a vypité? Řekla bych, že by to mělo být v jeho zájmu, součást marketingové strategie při budování dobré pověsti značky. Když si zákazník koupí některé z tuctu mizerných vín, která skončila na posledních místech, zanevře buď na značku, nebo na odrůdu. Příště už si muškát moravský prostě nekoupí.

 Těchto pět vín si zaslouží pozornost. Jako jediná v testu vybojovala medaile
Narcis pozdní sběr 2005, panenská sklizeň 77,6
Tomáš Krist, Milotice oblast Morava, podoblast Slovácko, obec Starý Podvorov, trať Krásná hora 291 Kč (Cavum Carolinum) Reduktivní vzhled, jemně decentní odrůdová vůně s tóny orientálního koření. Nepříliš dlouhá, ale čistá harmonická chuť. Příjemné letní pití s lehce doznívajícím koncem. Bronzová medaile.
Kovacs pozdní sběr 2005 76,7
Vinařství Kovacs, Novosedly oblast Morava, mikulovská podoblast, obec Novosedly, trať Stará hora 237 Kč (Cavum Carolinum) Dokonalý vzhled, příjemná a dobře vyzrálá esterifikovaná vůně. Chuť přijatelná. Stavba a architektura vína pevná. Dochuť mírně kořenitá, transparentní a nekonfliktní. Bronzová medaile.
Muškát moravský kabinet 2003 80,1
Vinné sklepy Lechovice oblast znojemská, obec Borotice, trať U Auerového kříže 199,90 Kč (Tesco) Barva slunce, průzračná čirost. Decentní lahvová zralost, ve vůni aroma sušených květů. Chuť pevná, dlouhá, trochu kyselejší, než bychom si přáli. Celkový dojem víc než dobrý. Velmi elegantní nektar. Vítěz testu stříbrná medaile.
Muškát moravský kabinet 2004 75,9
Vinselekt Michlovský, Rakvice oblast Morava, slovácká podoblast, obec Čejč, trať Brněnka 89,90 Kč (Globus) Přitažlivý vzhled. Vůně odrůdově nevýrazná, nepřesvědčivá. V chuti převládají kyseliny, víno má nižší extrakt a rezervy v harmonii. Průměrný muškát pro nenáročné. Bronzová medaile.
Augustiniánský sklep výběr z hroznů 2005 75,1
Neoklas Šardice oblast Morava, slovácká podoblast, obec Šardice, trať Dubový – Červenice 190 Kč (vinotéka Cellarius) Barva letního slunce. Vůně dobře sladěná. Drobné rozčarování v chuti. Ta je sice vyvážená, pevná, ale v dochuti je příliš hořkosti. Víno už je navíc přezrálé. Bronzová medaile.

,

Prémiové testy