Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na počátku byla čínská rybí omáčka

  10:43aktualizováno  10:43
Kečup patří k Americe stejně jako hamburger nebo hot dog. Ty se ostatně bez něj také neobejdou. Ale ochucená hustá rajčatová omáčka, kterou si oblíbily děti na celém světě, není tak docela americký vynález, třebaže průmyslově ho začal první vyrábět Henry Heinz v roce 1869 v americké Pensylvánii.

Otázka, kdo je prvním "objevitelem" kečupu, je tak trochu tajemstvím. Původ má prý v asijské rybí omáčce z fermentovaných ryb, korýšů a koření, které Číňané říkali "ketsiap". Oblíbili si ji britští námořníci a na konci 17. století ji dovezli z Malajsie do Evropy.

Nápad nahradit ryby rajčaty dostal prý jako první anglický kuchař Richard Brigg v roce 1792. Jiná verze přisuzuje prvenství dnešního kečupu Henry Heinzovi. Jisté je, že to byl on, kdo začal v roce 1869 jako první nabízet konzervovanou rajčatovou omáčku ve skleničce. Tak vznikl slavný tomato ketchup, dnes nejznámější a nejrozšířenější hotová omáčka.

Omáčka z jablek lásky

Dnes už je kečup samozřejmostí, v době svého vzniku to ale byla převratná novinka. Je třeba si uvědomit, že potravinářský průmysl byl v plenkách. Konzervované potraviny ve sklenicích nebo plechovkách si měly teprve získat důvěru zákazníků. Typická americká strava se v roce 1869 omezovala na chleba, brambory, syrovou zeleninu a sušené, uzené nebo nasolené maso. Rajčatům se říkalo "love apples", jablka lásky, protože byla vzácná a dovážela se z Mexika. Do toho přišel Heinz s kečupem. Není divu, že Američanům připadalo, že jim výrazně zpestřil stůl.

Protlak ředěný vodou

Výroba kečupu je docela jednoduchá. Základem je zhruba dvakrát až čtyřikrát zahuštěný protlak z rajčat, který se mísí s vodou, octem, cukrem a kořením. Vzniklá směs se dál upravuje stabilizátory (modifikovanými škroby nebo pektinem), které zabrání tomu, aby se pevný a kapalný podíl rozdělil, a současně upravují i konzistenci kečupu. Ten by měl být na rozdíl od protlaku hladký, jemný a lesklý.

Zatímco kečupy ve skleněných obalech se konzervují pasterací, tedy zahřátím na teploty do 100 °C, výrobky v plastu se většinou stabilizují chemickou konzervací - kyselinou sorbovou a benzoovou.

Kečup musí obsahovat nejméně 25 procent takzvané refraktometrické sušiny, z níž minimálně sedm má tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou. U kečupů označených Prima, Extra nebo Speciál je to deset procent. Tento předpis bohužel neplatí pro všechny výrobky na evropském trhu. Například polské kečupy tento limit splňovat nemusí.


Rady pro výběr

* Kvalitnější kečupy jsou ve skle; nejsou chemicky konzervovány a obsahují víc rajčat. Kečupy v plastu jsou jemnější, levnější, ale obsahují konzervační látky.

* Lidé s potravinovými alergiemi by měli dávat přednost kečupům bez konzervačních látek

* Kečup by měl být uchováván na chladném místě, po otevření v chladničce. Výrobky v průhledných obalech patří do tmy, aby byly chráněny před nežádoucími účinky denního světla


Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

Ilustrační snímek

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku,...

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

Najdete na iDNES.cz