Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na počátku byla čínská rybí omáčka

  10:43aktualizováno  10:43
Kečup patří k Americe stejně jako hamburger nebo hot dog. Ty se ostatně bez něj také neobejdou. Ale ochucená hustá rajčatová omáčka, kterou si oblíbily děti na celém světě, není tak docela americký vynález, třebaže průmyslově ho začal první vyrábět Henry Heinz v roce 1869 v americké Pensylvánii.

Otázka, kdo je prvním "objevitelem" kečupu, je tak trochu tajemstvím. Původ má prý v asijské rybí omáčce z fermentovaných ryb, korýšů a koření, které Číňané říkali "ketsiap". Oblíbili si ji britští námořníci a na konci 17. století ji dovezli z Malajsie do Evropy.

Nápad nahradit ryby rajčaty dostal prý jako první anglický kuchař Richard Brigg v roce 1792. Jiná verze přisuzuje prvenství dnešního kečupu Henry Heinzovi. Jisté je, že to byl on, kdo začal v roce 1869 jako první nabízet konzervovanou rajčatovou omáčku ve skleničce. Tak vznikl slavný tomato ketchup, dnes nejznámější a nejrozšířenější hotová omáčka.

Omáčka z jablek lásky

Dnes už je kečup samozřejmostí, v době svého vzniku to ale byla převratná novinka. Je třeba si uvědomit, že potravinářský průmysl byl v plenkách. Konzervované potraviny ve sklenicích nebo plechovkách si měly teprve získat důvěru zákazníků. Typická americká strava se v roce 1869 omezovala na chleba, brambory, syrovou zeleninu a sušené, uzené nebo nasolené maso. Rajčatům se říkalo "love apples", jablka lásky, protože byla vzácná a dovážela se z Mexika. Do toho přišel Heinz s kečupem. Není divu, že Američanům připadalo, že jim výrazně zpestřil stůl.

Protlak ředěný vodou

Výroba kečupu je docela jednoduchá. Základem je zhruba dvakrát až čtyřikrát zahuštěný protlak z rajčat, který se mísí s vodou, octem, cukrem a kořením. Vzniklá směs se dál upravuje stabilizátory (modifikovanými škroby nebo pektinem), které zabrání tomu, aby se pevný a kapalný podíl rozdělil, a současně upravují i konzistenci kečupu. Ten by měl být na rozdíl od protlaku hladký, jemný a lesklý.

Zatímco kečupy ve skleněných obalech se konzervují pasterací, tedy zahřátím na teploty do 100 °C, výrobky v plastu se většinou stabilizují chemickou konzervací - kyselinou sorbovou a benzoovou.

Kečup musí obsahovat nejméně 25 procent takzvané refraktometrické sušiny, z níž minimálně sedm má tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou. U kečupů označených Prima, Extra nebo Speciál je to deset procent. Tento předpis bohužel neplatí pro všechny výrobky na evropském trhu. Například polské kečupy tento limit splňovat nemusí.


Rady pro výběr

* Kvalitnější kečupy jsou ve skle; nejsou chemicky konzervovány a obsahují víc rajčat. Kečupy v plastu jsou jemnější, levnější, ale obsahují konzervační látky.

* Lidé s potravinovými alergiemi by měli dávat přednost kečupům bez konzervačních látek

* Kečup by měl být uchováván na chladném místě, po otevření v chladničce. Výrobky v průhledných obalech patří do tmy, aby byly chráněny před nežádoucími účinky denního světla


Autor:



Nejčtenější

Česká pošta se chtěla zalíbit na Facebooku, sklidila výsměch

Česká pošta na svém Facebookovém profilu vyhlásila soutěž o modré reklamní...

Po pošťácké internetové televizi, kterou loni Česká pošta rozjela na kanále YouTube, nyní rozpačitě baví své zákazníky...

Žena v letadle dostala jablko, po přistání jí za něj napařili pokutu

Boeing 767 společnosti Delta

Na svou cestu z Paříže do amerického Denveru společností Delta Air Lines jen tak nezapomene Crystal Tadlocková. Žena...



KVÍZ: Kolik chmele je v půllitru a co je spilka? Otestujte se, co víte o pivu

(Ilustrační snímek)

Jsme národ pivařů. Alespoň to platí o spotřebě na hlavu. Každý Čech do sebe za rok otočí v průměru pár set půllitrů....

To by stačilo. Šéf Korean Air odvolal své dvě dcery, firmě dělaly ostudu

Dcery ředitele Korean Air Emily Cho (vlevo) a Heather Cho

Šéf korejských aerolinek Čo Jang-ho v minulých dnech vyhodil z firmy své dvě dcery. Důvodem bylo jejich nedůstojné...

Ceny pozemků pro dům vyskočily na dvojnásobek. Kolik stojí ve vašem kraji?

Inženýrské sítě

Ceny stavebních pozemků stoupaly nejstrměji v posledních sedmi letech na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a ve...

Další z rubriky

Ročně Čechům propadne 150 milionů ve stravenkách. Získají je stravenkové firmy

Ilustrační snímek

Stravenkové firmy dokážou až třetinu svého zisku vygenerovat na propadlých stravenkách. Konkurenční stravenka, se...

Stravenky od Lidlu a Kauflandu budou i elektronické

Lidl začal vydávat vlastní stravenky, zatím je dostávají je zaměstnanci...

Lidl a Kaufland spouští ve spolupráci s ČSOB a Mastercard stravenkovou platební kartu. Jde o elektronickou verzi...

Téměř stejné, obchody prodávají velikonoční figurky i z falešné čokolády

Velikonoční figurky

Vajíčka nebo zajíčci z kakaové hmoty jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Vždy se proto vyplatí...

Najdete na iDNES.cz