Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na savém jádru záleží nejvíce

  11:00aktualizováno  11:00
Jednorázové pleny v posledních letech zcela jasně vítězí nad tradičními látkovými. Jejich skladba je totiž důmyslným systémem, který má dětskou pokožku v každé situaci uchovat v suchu a rodičům zjednodušit péči o kojence.

Jak taková "papírová" plenka pod povrchem vypadá?

Uzamčená vlhkost
Nejdůležitější a zároveň nejméně viditelnou částí je savé jádro, které se nachází uvnitř samotné plenky. To do sebe absorbuje vlhkost s cílem ji uzamknout a nepustit zpět ke kůži. Tedy v optimálním případě.

"Absorpční vrstva je obvykle tvořena buničinou s kuličkami gelu, na nějž se tekutina fyzikálně naváže," objasňuje Markéta Mezuláníková ze Státního zdravotního ústavu v Praze, která chemické analýzy vedla.

"Buničina vytváří objem a prostředí pro gel. Nasákne vodu a odvádí ji nejprve do gelových kuliček, a to do té doby, dokud jsou schopny ji vázat. Plenka se proto dlouho nejeví jako mokrá," doplňuje.

Ve chvíli, kdy je kapacita gelu vyčerpána, nasakuje se i buničina a plenka může vlhkost uvolňovat zpět na povrch.

"Igelit" versus textil
Pod absorbentem je po celé jeho ploše ochranná vrstva, která brání prosáknutí tekutiny k oblečení. Poslední vrstvou směrem k oděvu je pak většinou netkaný textil.

"Ten je také i první vrstvou, která přiléhá na zadeček. Jde o textilii, jejíž vlákna nejsou tkaná, nýbrž slisovaná," vysvětluje Markéta Mezuláníková.

Tento typ povrchu je bez problémů prostupný pro vlhkost a nedráždí pokožku, což potvrdily i výsledky zkoušek, které byly provedeny právě v Národním referenčním centru pro kosmetiku Státního zdravotního ústavu v Praze. Některé pleny však mohou mít vnější vrstvu na dotek poměrně nepříjemnou, podle uživatelek jakoby igelitovou.

"Tím, že je netkaný textil pouze na vnitřní straně, výrobce šetří, proto mohou být tyto produkty tak levné," dodává Mezuláníková.

Autoři:


Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

ANALÝZA: Státníci se políbili, obavy z obchodní války mezi USA a EU trvají

Americký prezident Donald Trump se setkal s předsedou Evropské komise Junckerem...

Ani středeční schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa se šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem úplně...

TEST DNES: Úplné výsledky testu müsli, ovocných a ořechových tyčinek

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet „zdravých“ tyčinek. První část testu je věnována müsli tyčinkám a flapjackům. Druhá je...

TEST DNES: V ledovém čaji většinou pijete hlavně přeslazenou vodu

Ilustrační snímek

Co byste čekali, že obsahuje ledový čaj s citronem? Aby osvěžil, měl by v něm být hlavně kvalitní čaj – ovšem žádný...

Najdete na iDNES.cz