Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na slámě zraje víno fajnšmekrů

  15:10aktualizováno  15:10
Znojmo - Jen hrozny vinné révy, určené k výrobě takzvaného ledového vína, zůstaly ještě v některých vinohradech. Na vylisování si do února počkají i některé z vybraných bobulí, které již vinaři sklidili. Na půdách či ve stodolách visí nebo leží na slámě hrozny, z nichž se koncem příštího roku stane slámové víno.

Ačkoliv může být až padesátkrát dražší než běžné víno, podle vinařů zájem o ně stále roste. "Milovníky vína čím dál více zajímá všechno, co se týká specialit. Takové informace někdy přímo hltají," tvrdí vinař Roman Polák.
Příprava slámového vína začíná již ve vinici, kde musí vinohradník pečlivě vybírat jen zdravé a nepoškozené hrozny. Ty totiž musí vydržet ležet na slámě nebo rohožích, nebo třeba i viset ve větraném prostoru nejméně tři měsíce. Tam se z nich pomaličku odpařuje voda, čímž se zvyšuje koncentrace cukru.
"Slámové víno se prodává ve dvoudecových až třídecových lahvičkách. Má vysoký obsah zbytkového cukru, a proto se pije jen doušek vína, nejlépe po jídle místo zákusku. Oproti suchým přírodním vínům se dvěma až čtyřmi gramy zbytkového cukru může mít slámové víno až dvě stě gramů. Z tohoto důvodu to opravdu není víno na celý večer," uvedl Polák.
Výrobce získá při lisování z bobulí mnohem méně šťávy, než při běžné výrobě vína. "Ročně uložíme na slámě asi jednu tunu hroznů, z nich vylisujeme sto až tři sta litrů šťávy. Hotové víno pak nabídneme koncem příštího roku," dodal ředitel Vinných sklepů Lechovice Ivan Kalaš.
Lahvička vyjde na dvě stě až tisíc korun. "Výroba slámového vína se zvýšila zřejmě u všech firem, které je dělají. Je méně riziková než u ledového, kde hrozí, že ho ještě před sběrem někdo z vinohradu ukradne, že opadá nebo nezmrzne," uvedl ředitel vinařské firmy Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

Vinné sklepy na Slovácku jsou často místem návštěvy turistů

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na trh vstupuje další stravenka, digitální Benefitka.
E-stravenka Benefitka chce rozbít trh s poukazy. Restaurace nic nestojí

Na trh zaměstnaneckých benefitů ve středu vstoupil nový hráč. Nadnárodní společnost Neeco nabídla elektronickou stravenku, v podobě platební karty. S tou lze...  celý článek

Ilustrační foto.
Chudoba či sociální vyloučení? V Česku hrozí nejméně ze všech zemí EU

Česká republika byla loni ve srovnání s ostatními 27 státy Evropské unie zemí s nejnižším procentem chudoby a sociálního vyloučení. Společně s Finskem, Dánskem...  celý článek

Majitel skupiny KKCG Karel Komárek
Ropný magnát Komárek rozšiřuje IT stopu KKCG. Koupil 70 procent AutoContu

Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka koupila 70procentní podíl v předním českém dodavateli informačních technologií AutoCont. Firma o tom informovala ve...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.