Ačkoliv může být až padesátkrát dražší než běžné víno, podle vinařů zájem o ně stále roste. "Milovníky vína čím dál více zajímá všechno, co se týká specialit. Takové informace někdy přímo hltají," tvrdí vinař Roman Polák.
Příprava slámového vína začíná již ve vinici, kde musí vinohradník pečlivě vybírat jen zdravé a nepoškozené hrozny. Ty totiž musí vydržet ležet na slámě nebo rohožích, nebo třeba i viset ve větraném prostoru nejméně tři měsíce. Tam se z nich pomaličku odpařuje voda, čímž se zvyšuje koncentrace cukru.
"Slámové víno se prodává ve dvoudecových až třídecových lahvičkách. Má vysoký obsah zbytkového cukru, a proto se pije jen doušek vína, nejlépe po jídle místo zákusku. Oproti suchým přírodním vínům se dvěma až čtyřmi gramy zbytkového cukru může mít slámové víno až dvě stě gramů. Z tohoto důvodu to opravdu není víno na celý večer," uvedl Polák.
Výrobce získá při lisování z bobulí mnohem méně šťávy, než při běžné výrobě vína. "Ročně uložíme na slámě asi jednu tunu hroznů, z nich vylisujeme sto až tři sta litrů šťávy. Hotové víno pak nabídneme koncem příštího roku," dodal ředitel Vinných sklepů Lechovice Ivan Kalaš.
Lahvička vyjde na dvě stě až tisíc korun. "Výroba slámového vína se zvýšila zřejmě u všech firem, které je dělají. Je méně riziková než u ledového, kde hrozí, že ho ještě před sběrem někdo z vinohradu ukradne, že opadá nebo nezmrzne," uvedl ředitel vinařské firmy Znovín Znojmo Pavel Vajčner.
Vinné sklepy na Slovácku jsou často místem návštěvy turistů |