Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na stůl patří ušlechtilý nápoj

  15:46aktualizováno  15:46
Přestože si mnozí lidé nedovedou představit Vánoce bez ledničky plné piv, roste počet těch, kteří dávají přednost něčemu jinému. Odborníci doporučují zajímavá vína, míchané nápoje s alkoholem i bez něj. Spolumajitel Národní banky vín v Praze Tomáš Beseda například k tradičnímu kaprovi s bramborovým salátem radí rulandské šedé, nejlépe dva až tři roky staré, které lze sehnat v cenách kolem 150 korun. Ti, kteří nemají rádi ryby a ke štědrovečerní večeři si dají řízek, by měli mít na stole lehčí a méně aromatický tramín, jehož lahev lze pořídit zhruba za 180 korun. Na první či druhý svátek vánoční bývá krůta. K té se hodí mladé čili letošní víno. V obchodech lze koupit mimo jiné Svatomartinské nebo Moravino Nouveau.

Obě jsou nejlepší z odrůdy modrý portugal, ceny se pohybují kolem stokoruny. K vánočnímu cukroví Tomáš Beseda dává přednost polosuchému (demi sec) šumivému vínu, které lze běžně koupit do 120 korun. Milan Král, který dováží vína převážně z jižní Evropy, by k tradičnímu kaprovi vybral ryzlink z Alsaska. Například sedmička ryzlinku firmy Hugel vyjde na 500 korun. K řízku a salátu pak za stejnou cenu červený Pinot Noir z Burgundska. Ke krůtě s bramborem doporučuje Milan Král červený Saint-Joseph Rouge Le Grand Pompée z oblasti Rhony, dále Sirah nebo Pinot Noir z Alsaska, vše opět v ceně kolem 500 korun. Víno ke sladkostem je o něco dražší: sedmička francouzského Muscat de Beaumes de Venise z oblasti Rhony vyjde stejně jako Gewurztraminer Tradition Hugel téměř na 700 korun a italské Vin Santo, Tenute Marchese Antinori z Toskánska ještě o sto korun dráž.

Someliér Ivo Dvořák, který se nedávno vrátil z mistrovství světa someliérů v Kanadě, doporučuje na vánoční stůl i nápoje poněkud netradiční. Tvrdí totiž, že mají přinášet především radost a uspokojení, hlavním měřítkem pro jejich výběr je podle jeho názoru pouze chuť. Na štědrovečerní stůl by proto ke kaprovi dal přednost broskvovému džusu namíchanému s grapefruitovým. Anebo cideru, tedy lehce alkoholizovanému jablečnému nápoji v ceně kolem 150 korun za lahev. K řízku pak suchému bílému vínu (nejlépe veltlínskému zelenému nebo rýnskému ryzlinku) smíchanému se zázvorovou limonádou. Ke krůtě se podle jeho názoru skvěle hodí suchý sekt s broskvovým džusem a k cukroví portské nebo dezertní víno.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.