Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na velikonoční košty přišly tisíce lidí

  9:32aktualizováno  9:32
Jak strávit velikonoční víkend? Ten, kdo má v oblibě dobré víno, měl jasno už dlouho dopředu. Stejně jako každým rokem proběhlo na jižní Moravě několik velikonočních vinařských výstav, samozřejmě spojených i s ochutnávkou.

V mnoha vesnicích byl o prodlouženém velikonočním víkendu k vidění velmi podobný obrázek. Halu, která většinou patřila místnímu kulturnímu domu, zaplnily stovky lidí.

Důvodem byly police a stoly plné lahví se všemi možnými vzorky vína.

Na výstavě v Polešovicích se k ochutnání nabízelo 490 různých vín, v blízkých Boršicích bez jednoho osm set. Velikonoční oslava vína je už letitou tradicí. "První výstava se konala v roce 1947," upřesnil Ivo Soják, předseda polešovických zahrádkářů, kteří akci pořádali.

V Polešovicích brzy oslaví šedesáté "narozeniny" a rozhodně si nemohou stěžovat na nezájem. „Někdy počet hostů trochu stagnuje, pak se zase zvýší. Ale málokdy nepřesáhne pět set lidí, i když nemáme nijak velký sál,“ řekl Soják.

Organizátoři v Boršicích mají díky prostorám tamního kulturního domu na starosti ještě masovější akci. "Odhadujeme, že tu bude mezi osmi a devíti sty hostů," očekával předseda boršické výstavní komise Vladimír Gottwald.

Hodnocení vítězů? Špičkové vzorky

I když si každý z koštů snaží uchovat svou originalitu, některé prvky jsou všem společné. Namátkou hodnocení, poměr nabízeného bílého a červeného vína nebo způsob ochutnávek.

Dříve k podobným výstavám neodmyslitelně patřily bločky s kupony, kterými se platilo. Cenu jednotlivých vzorků určovala kvalita vín. Dnes zaplatí návštěvníci jednorázové vstupné a se skleničkou, kterou zdobí emblém akce, mohou degustovat každý podle své chuti.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

Vína se hodnotí maximálním počtem dvaceti bodů. Jak v Polešovicích, tak v Boršicích měli králové výstavy shodně 19,3 bodu. "Takový výsledek už značí opravdu mimořádnou kvalitu," řekl Gottwald.

V Polešovicích přinesl nejlepší vzorek Jaroslav Vaďura, jeho rulandské bílé těsně zvítězilo nad konkurenty. "Takové ocenění samozřejmě moc potěší. Je těžké trefit se do chuti všech degustátorů," přiznal Vaďura. Na boršické výstavě ostatní překonalo stále populárnější ledové víno, které dodal Jiří Ševčík z Břestku.

Stále vedou bílá vína

V obou sálech výrazně převažovala nabídka bílých vín, oproti červeným jich bylo i dvakrát více. "Určitě tomu nahrávají přírodní podmínky, náš region je pro bílé víno vhodnější. Baštou červených odrůd je jižnější část Moravy, je pro nás dost těžké jim konkurovat," vysvětlil Vladimír Gottwald.

Dobrou zprávou pro organizátory bylo, že se nepotvrdily některé skeptické hlasy, že po českém vstupu do Evropské unie budou mít zemědělci, a to i vinaři, těžší podmínky.

"Je pravda, že máme o něco méně vzorků než vloni. Ale jsou to spíš určité obavy menších vinařů, kteří nechtějí vystavovat," míní Gottwald.

To, že se drobní pěstitelé vína stále drží, ocenil i polešovický Ivo Soják. "Jejich produkce košty nesmírně obohacuje. Každý sklep je jiný, navíc nikdy nejde říct: teď už jsem se o víně naučil vše. To zaručuje každoroční pestrost výstav," soudí Soják.

Na dálku se pořadatelé velikonočních výstav shodnou, že víno čeká dobrá budoucnost. "V posledních letech proniká dobré víno do stále více společenských sfér," myslí si Vladimír Gottwald z Boršic.

I přesto však mohli být někteří návštěvníci, kteří se o víno tolik nezajímají, překvapeni množstvím variací, které nabízí produkty místních vinohradů. "Jen ať se lidé přesvědčí, že vína nedělíme jen na bílá a červené, popřípadě dobrá a špatná," dodal s úsměvem Ivo Soják.



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Kvalita života v Česku se zlepšila, žebříček tradičně vede Norsko

Vesnice Ludmírov, která těsně před koncem války unikla masakru.

Česká republika si oproti loňsku mírně polepšila v kvalitě života, přesto se v pravidelném žebříčku společnosti...



Najdete na iDNES.cz