Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na výstavě o pivu roste i skutečný chmel

  16:02aktualizováno  16:02
Od starověku do současnosti, od šišky chmele až po orosený půllitr. Výstava s názvem Kde se pivo vaří provede návštěvníky pražského Národního zemědělského muzea důkladně nejen historií zlatavého nápoje, ale i postupem jeho výroby. Součástí výstavy je i minipolíčko ječmene a malá chmelnice.

Ukázka sortimentu českých pivovarů - Ukázka sortimentu českých pivovarů | foto: Tomáš VenturaiDNES.cz

U dřevěných tyčí obtočených chmelovými výhonky v zadní části expozice se s nostalgií zastaví určitě každý, kdo absolvoval chmelovou brigádu. Kolem chmelnice leží i jutové pytle, věrtele s šišticemi, scenérii dotváří i Boží muka.

„Záměrně jsme zvolili tyčkovou chmelnici, která už u nás dnes k vidění není. Chtěli jsme ukázat, co se používalo před drátěnými konstrukcemi,“ říká komisařka výstavy Lucie Dolanská.

Doprostřed chmelnice pak organizátoři umístili malý promítací koutek pro sledování filmů o českém pivovarnictví a sladařství.

Na chmelnici navazuje středověká krčma s ukázkou starých pivních korbelů, v expozici jsou k vidění i staré cechovní listiny. Část věnovanou pivnímu starověku - vaření piva v Egyptě a Mezopotámii - pomohlo několika předměty doprovodit například i Náprstkovo muzeum.

Procházku výstavou mohou návštěvníci zakončit posezením v hospůdce stylizované do poloviny dvacátého století. Tam mohou rozjímat nad pivními písněmi, pivními recepty (pivní polévka, pivní sýr či králík na pivě) nebo pivovarskými pověrami, které jsou součástí informačních panelů.

Mimochodem způsoby, jakými dřív sládci zkoušeli napravit nepovedené pivo byly opravdu originální. Nezdařenou várku zkoušeli zachránit přísadami jako jalovec, anýz, kmín, fenykl či zázvor.

Výstava potrvá v Národním zemědělském muzeu do 31. března 2006. „Součástí výstavy bude doprovodný program včetně přehlídky homebrewingu a restauračních pivovarů a prezentace českých piv spojené s degustací,“ doplnil ředitel muzea Přemysl Reibl.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...

Najdete na iDNES.cz