Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nakupte vepřové u nás, lákají farmáři

  11:04aktualizováno  11:04
Místo k řezníkovi pro vepřové přímo na farmu - na Vysočině, východě i jihu Čech v posledních dnech poměrně běžný obrázek. Chovatelé se totiž na protest proti nízkým výkupním cenám masokombinátů rozhodli prodávat zákazníkům vepřové přímo. Ceny jsou pro zákazníky příznivé: třicet až čtyřicet korun za kilogram.
Řezník, vepřové

Řezník, vepřové - Řezník Jan Šafránek porcuje ve velešínském řeznictví vepřové maso ze Zemědělského družstva Ločenice. (11. prosince 2003) | foto: MF DNES

Zákazníci tak mohou proti nákupu v běžném obchodě ušetřit až třetinu ceny. Přímým prodejem chtějí farmáři vytrestat masokombináty, které ve většině nepřistoupily ke zvýšení ceny kilogramu vepřového masa na 30 korun.

Po protestech veterinární správy, které se nelíbilo, že chovatelé zprvu nabízeli půlená prasata na ulici přímo z aut, se zlepšila i hygiena prodeje. Maso zpracovávají kvalifikovaní řezníci a farmáři vepřové půlky prodávají na místech, která splňují veterinární požadavky.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna je přímý prodej na farmách možný. Na rozdíl od skotu je domácí porážka prasat povolená. „Chovatel však musí mít povolení veterinární správy,“ řekl Duben ČTK.

Návaly práce tak zažívají například jihočeští řezníci. Firma Josefa Foitla z Velešína odváží zájemcům prasata ze Zemědělského družstva Ločenice na vlastní jatky. Tam je porazí a rozporcuje.

Prase po 33 korunách za kilogram živé váhy vyjde nakonec zákazníka po řeznickém zásahu o sedm korun dráž. Při váze zvířete 125 kilogramů zaplatí za maso do domácího mrazáku pět tisíc korun.

Podobné případy jsou časté i ve východních Čechách či na Vysočině. Podle šéfa odbytového družstva Centrum v Táboře Miroslava Ušatého budou zemědělci v přímém prodeji vepřového masa pokračovat i v příštím roce.

Zpracovatelům masa ale zatím kvůli nespokojeným farmářům vrásky nepřibývají. „Třeba u nás na Písecku neregistruji, že by prasata kvůli drobnému prodeji ubývala. Určitě nedostatek vepřového nehrozí, prasat je nadbytek“ řekl ČTK ředitel ZŘUD - Masokombinát Písek CZ Zdeněk Svoboda.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Petr Chmela (v popředí) z Tescomy přijal gratulace k titulu podnikatele roku od...
Nominace na Podnikatele roku se uzavírají, pošlete svůj tip

Čas pro podání přihlášek do osmnáctého ročníku prestižní soutěže EY Podnikatel roku se rychle krátí. Uzávěrka je už tuto sobotu 21. října, svůj tip můžete...  celý článek

Vinařský oblek
Vinaři budou mít vlastní kroje, jeden vyjde na 16 tisíc korun

Nejen rybáři, myslivci nebo hasiči mají na jižní Moravě speciální obleky. Svůj slavnostní oděv budou mít také vinaři. Několik desítek se jich už šije.  celý článek

Na trh vstupuje další stravenka, digitální Benefitka.
E-stravenka Benefitka chce rozbít trh s poukazy. Restaurace nic nestojí

Na trh zaměstnaneckých benefitů ve středu vstoupil nový hráč. Nadnárodní společnost Neeco nabídla elektronickou stravenku, v podobě platební karty. S tou lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.