Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nálepku „Český výrobek“ smí užívat majolka s wasabi i dijonská hořčice

  15:30aktualizováno  16:16
Vybrané potraviny z českých luhů a hájů se odlišují novým logem "Český výrobek". Právo k užívání uděluje Potravinářská komora. Na kvalitu výroby a tradici se přitom nehraje. Stačí vyrábět z tuzemských surovin a chovů. Ale i tady musela přísnost ustoupit reklamě. Pekař smí dovézt půlku surovin, masna třetinu.

Logo nového ocenění potravin "Český výrobek". | foto: Koláž - iDNES.cz

Při premiéře nové "nálepky" komora rozhodně s oceňováním firem i jejich výrobků nešetřila. Logo smí užívat 15 firem pro desítky, možná i stovky výrobků. Na veškeré své zboží může logo umístit například mlékárna Madeta nebo Kostelecké uzeniny.

"Cílem značky ´Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR´ je
podpořit prodej výrobků české provenience cestou objektivního informování spotřebitele o původu výrobku, resp. původu surovin, z nichž je vyroben, při zohlednění vybraných kvalitativních parametrů," vysvětluje Potravinářská komora.

Vyznáte se logách?

Ocenění jsou na trhu desítky. Slouží k propagaci výrobků. Více si přečtěte zde

Na rozdíl od ocenění Klasa tuto nálepku smí používat jen české firmy. Odlišení českých výrobků od zahraničních má v době potravinových nákaz svou logiku, na druhou stranu nové označení nezaručuje zcela český původ. Výrobky mohou být i z dovezených surovin, a to až z poloviny. V případě pečiva může být 45 procent hmotnosti složek z dovozu, u masných výrobků 30 procent a u mléčných výrobků 10 procent. Maso musí být chováno i poraženo v ČR. Hlavní podmínkou zkrátka je, aby firma byla z České republiky.

Logo "Český výrobek" používají potraviny v šesti kategoriích (viz tabulka). Dvě zůstaly prázdné, označení zatím nenajdete na ovoci se zeleninou a na mlýnských výrobcích a těstovinách. Značku nesou výrobky velkých hráčů jako je Boneco, Moravia Lacto, Madeta, Masokombinát Plzeň nebo Vodňanská drůbež, ale i menších firem. Mezi nimi je třeba Opočenská mlékárna, Mlékárna Otinoves, cukrovinky Carla, nebo pěstitel hub České houby.

Sushi

Zelený křen wasabi si lidé nejčastěji dopřávají k sushi.

U některých výrobků je označení přinejmenším legrační, možná i sporné. Českým výrobkem se nazývá dijonská, francouzská a bavorská hořčice od Boneca nebo Alpský párek se sýrem z uzenin Jaroslava Radoše. Nejvíce ale zřejmě nakupující překvapí označení na Wasabi Majolce. Je to sice ryze česká kombinace, na kterou Japonci ještě nepřišli, ale samotné wasabi - specialita na sushi - nemá s českou výrobou nic společného. 

Logo výrobci získají na dobu tří let, potom budou muset o značku znovu žádat. O ocenění mohou firmy i přijít, a to v případě, že poruší některé podmínky. Podnět k tomu může dát také Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Značka má pomoci zvrátit i vývoj na trhu potravin, kdy dovážené potraviny válcují české výrobky. To je patrné zejména u mléka a masa - především pak vepřového.

Výrobky, které smí používat nové označení

Výrobky mlékárny Bohemilk, Madety a Kosteleckých uzenin.

Mlékárna Otinoves: Niva extra

Moravia Lacto: Čerstvé mléko polotučné, Horácký sýr,
Máslo z Vysočiny (balení 250 g), Máslový sýr, Podmáslí kysané, Smetana ke šlehání

Boneco: Majolka – klasická majonéza, Tatarská omáčka, Tatarská omáčka s feferonky,  Wasabi Majolka, Citron Majolka, Jogurtové tzatziki Majolka, Plnotučná hořčice, Kremžská hořčice, Grilovací hořčice, Dijon hořčice, Francouzská hořčice, Bavorská hořčice, S křenem hořčice, Křen ochucený, Křen se smetanou

Carla: Carlotta delikátní oříškový dezert, Hořká 70% čokoláda, Mléčná čokoláda, Tabulková čokoláda MIX, Čecha Morava – krabička neapolitánky, Praha – krabička neapolitánky, Triáda – neapolitánky, Čokoláda na vaření, Carla cream

České houby: Hlíva ústřičná, Žampion zahradní

Jaroslav Radoš - Řeznictví, uzenářství: Alpský párek se sýrem, Staročeský špekáček, Staročeská klobása, Osecká klobása se sýrem, Salám Hubert, Šunka Lada výběrová, Lahůdková pečínka, Anglická slanina top., Gothajský salám, Kuřecí šunka Kubíček

Masokombinát Plzeň: Názvy výrobků k udělení značky, Vysočina, Špekáčky, Moravské uzené maso, Královská šunka, Junior šunka, Jemné párky, Gothaj, Dušená šunka, Šunkový salám, Šunka od kosti

ZŘUD – Masokombinát v Poličce: Kamenecká klobása

ZŘUD - Masokombinát v Písku: Písecká játrovka, Písecká dušená šunka výběrová

Vodňanská drůbež: Kachna bez drobů, Kuře bez drobů, Kuřecí stehna, Kuřecí horní stehna, Kuřecí spodní stehna, Kuřecí prsa, Kuřecí prsní řízek, Kuřecí křídla, Kuřecí čtvrtky zadní, Kuřecí stehno bez kosti – kuřecí stehenní řízek

Jaroslav Schneider & spol. Pekárna Tanvald: logo smí nést 11 druhů chleba, mj. speciální chléb Negrill

Šumavský pramen: Přírodní pramenitá voda z podzemního zdroje

Jak vás označení potravin ovlivňují při nákupu?

celkem hlasů: 1

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 30. června 2011. Anketa je uzavřena.

Jsou pro mě důležitá. 1
Přímo se jimi neřídím, ale nevadí mi. 0
Loga pro mě nemají hodnotu. 0

Upozornění

Hlasovat v anketě můžete zde.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Lidé kupují solární panely včetně baterií. Jistí se tak před blackouty

Zájem lidí o solární elektrárny na střechách nastartovaly peníze z dotačního programu Nová zelená úsporám. Zároveň roste obliba baterií, které umožňují...  celý článek

Ilustrační foto
Vajec je tak málo, že se prodávají v aukcích. Zdraží až na 6 korun

Vejce v obchodech začínají zdražovat. V příštích týdnech může stát jedno vejce 5 až 6 korun. Na trhu je jich takový nedostatek, že producenti začali prodávat...  celý článek

Šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček
Ani elektřina, ani plyn. Budoucností jsou spalovací motory, říká plynárník

Neuplyne týden, aniž by nějaký významný politik neohlásil přechod k elektromobilitě. O konci spalovacích motorů se stále častěji mluví i v automobilkách. Ale...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.