Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naložené maso může zničit zdraví, odrovnalo i ochutnávače MF DNES

  8:39aktualizováno  10:36
V kupovaném nakládaném mase na gril se často skrývá vážné nebezpečí pro zdraví v podobě bakterií. MF DNES testovala naložená masa, ochutnávka "vyřídila" jednoho z porotců. Chtěl být nanejvýš spravedlivý, tak poctivě ochutnal všech sedmnáct vzorků. Zbytek dne strávil na toaletě.

S tím, jak se snaží dodavatelé co nejdéle natahovat dobu spotřeby, mají bakterie spoustu času se rozmnožovat. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Tři vzorky totiž obsahovaly bakterie salmonely nebo listerie, které jsou zdraví nebezpečné a oslabený člověk kvůli nim může i zemřít. "Tři masa byla za zenitem a dalších osm se k zenitu blížilo každou hodinou," popsal test jeden z porotců Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Infografika

Výsledky testu najdete zde

"Listerie nebo salmonela by v potravinách být neměly. Teplota nad sedmdesát stupňů po dobu třiceti minut tyto mikroby spolehlivě likviduje. Problém je v tom, že grilování tuto teplotu po tak dlouhou dobu nezaručuje," říká primář mikrobiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Vlastimil Jindrák. Kvůli listerii, která může "číhat" v uzeninách, salátech či nemyté zelenině, v Česku předloni zemřelo čtrnáct lidí.

NENECHTE SE OŠIDIT

Co se zkaženým masem
Když zjistíte, že maso páchne

Vraťte se co nejrychleji do obchodu a maso hned reklamujte. Právnicky řečeno "uplatnit právo z odpovědnosti za vady musí kupující nejdéle v den následující po koupi, jinak jeho práva zaniknou". Reklamovat zkažené maso tedy můžete nejpozději druhý den.

Musí prodejce reklamaci uznat?
Seriózní prodejce reklamaci uzná a bez problému vrátí peníze. Ten méně seriózní vás odmítne s tím, že se maso zkazilo až u vás.

Prodávající odpovídá pouze za vady, které mají rychle se kazící potraviny při převzetí. Což se jen těžko dokazuje. Bude vás přesvědčovat, že se maso zkazilo, když jste s ním cestou z obchodu domů kdovíkde běhali nebo jste ho nechali ležet při pokojové teplotě na stole.

Jak se bránit?
Pokud prodejce reklamaci neuzná, nezbývá nic jiného než se obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ta spor sice nevyřeší, ale může se do obchodu vydat na kontrolu.

Co když mi jídlo ublížilo?
Když se vám po zkaženém jídle udělá špatně, máte teoreticky možnost vymáhat na obchodě odškodnění. Budete ale jen těžko dokazovat, že se vám udělalo špatně právě po jídle z tohoto obchodu. Ledaže by lidí s podobnými problémy bylo víc.

Rada je jediná: máte-li podezření, že s jídlem není něco v pořádku, nejezte ho. Vždy před koupí zkontrolujte datum spotřeby a podívejte se, zda u mražených potravin nedošlo k rozmražení a opětovnému zmražení. To se pozná například podle uvolněného vakuového balení a množství námrazy v něm.

Množí se pomalu, ale pořád

Naštěstí lidé s dobrou imunitou nemusí mít žádné příznaky, i když se nakazí. Ale jindy se objeví horečky, zimnice, průjem, zánět spojivek či osrdečníku. Mimořádně nebezpečná je tato bakterie pro těhotné ženy, u kterých může vyvolat potrat.

Podobně působí i salmonela. Ročně postihne na 30 tisíc Čechů. Někteří z nich prožijí několik dní v nemocnici na kapačkách, protože infekce hodně dehydratuje organismus.

"Salmonelóza v kuřecím mase je obecný problém, běží spousta programů na její likvidaci. Ale k nákaze může dojít i při nevhodném zacházení s masem při porcování, jeho bourání nebo nakládání," říká Stanislava Herčíková z oddělení hygieny potravin Státního veterinárního ústavu v Praze. Také listerie, které jsou v mase už při balení, se mohou při dobrých podmínkách dál množit. A ty jsou už kolem nuly.

"Listerie se množí i při teplotách jen dvě desetiny nad nulou. Při vyšších rostou ještě rychleji," říká Herčíková.

Zatímco výrobce doporučuje skladovat maso obvykle nejvýše při čtyřech až pěti stupních nad nulou, v domácích ledničkách bývá mnohdy více. Záruka masa se vztahuje jen na skladování při doporučené teplotě. Test MF DNES, zaměřený pro změnu na mletá masa, navíc ukázal, že s doporučenou teplotou mívají potíže už při skladování v obchodech. U mletého masa teplota nesmí stoupnout nad dva nad nulou.

Steak tlustý na dva prsty

S tím, jak se snaží dodavatelé co nejdéle natahovat dobu spotřeby, mají bakterie spoustu času se rozmnožovat. Platí tak jediné – tepelně ji zničit. Ale ani to výrobce zákazníkovi neusnadňuje.

Plátky masa na grilování jsou totiž často nakrájené šikmo. "To je zásadní chyba. Kdo neumí grilovat a jen to maso obrátí ze strany na stranu, lehce se mu stane, že v jedné části bude přepečené nebo vysušené a na druhé spálené," říká Vaněk. V důsledku to zase znamená, že nebezpečné bakterie mohou přežít a lehce se dostat do těla i po tepelné úpravě.

"Abyste si maso užili, měli byste je krájet vždy přes vlákno a na dva prsty silné plátky. Pak ho nádherně ugrilujete. A pokud nesníte celý steak, stačí jej překrojit a dát si ho ve dvou lidech," poučuje porotce Roman Vaněk. Problematické jsou i marinády v hotovém mase na gril. Jde o další dobré prostředí pro množení bakterií. Porotci je v testu MF DNES našli v osmi baleních.

"Některé marinády se začaly hned připalovat, čoudily a povrch masa rychle zčernal. Když jsem ochutnal, cítil jsem žluklý umělý tuk. Připadá mi to, že marinováním masa na grilování si dodavatelé akorát čistí lednice," zní nesmlouvavý verdikt nad kupovaným nakládaným masem na gril z úst Romana Vaňka.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Benzina přejmenovala benzin Natural 95 na Efecta 95.
Nezlevňují. Ceny pohonných hmot v Česku se drží na hladině z minulého týdne

Ceny pohonných hmot v ČR od minulého týdne mírně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil pouze o haléř na průměrných 30,23 Kč za litr. Jeho cena se...  celý článek

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Giganti požírají výrobce řemeslných piv. Čeká to i české minipivovary?

Ve světě je to trend. Velké průmyslové pivovary si razí cestu ke speciálním pivům tím, že přebírají malé minipivovary. V Česku se to zatím neděje. Ale i zde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.