Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naložené maso skladujte při teplotě do 2°C

  11:00aktualizováno  11:00
Kdo si chce při grilování ušetřit čas s přípravou masa, má možnost si ho v obchodě koupit už naložené v koření nebo marinádě. Možná i vám se už stalo, že maso určené pro grilování po vybalení zrovna nevonělo. Proto jsme se chtěli přesvědčit, jak je to s kvalitou těchto polotovarů.

Z 19 marinovaných mas, která analyzovali ve Státním veterinárním ústavu vždy v poslední den spotřeby, byly zdravotně závadné dva vzorky: kuřecí křidélka a marinované kuřecí maso.

Mikrobiologická zkouška u nich prokázala zvýšený počet bakterie Escherichia coli, což může některým lidem způsobit střevní potíže.

Křidélka navíc silně páchla. Při kontrole by takové výrobky musely být staženy z trhu. Dalších devět výrobků, převážně z vepřového masa, slabě až zatuchle páchlo nebo se začínalo kazit.

"Nedá se jednoznačně říci, že by takové maso bylo zdravotně závadné, přesto bych ho ke konzumaci nedoporučila," řekla Stanislava Herčíková ze Státního veterinárního ústavu.

Chlad vždy a všude
Pro choulostivé výrobky tohoto typu je velmi důležité, aby byly stále uchovávány při teplotě do dvou stupňů Celsia. Mikroorganismy si libují v teple, při vyšších teplotách se rychle množí.

Nízká teplota musí být nejen při výrobě, ale také při přepravě, skladování i prodeji. Proto by chladicí boxy v obchodech měly mít teploměry, na kterých si mohou zákazníci teplotu zkontrolovat. Jak se při nákupu do testu ukázalo, teploměry nejsou silnou stránkou všech prodejců. Někde byly rozbité, jinde evidentně neukazovaly správnou teplotu.

Zatímco některé polotovary se mají spotřebovat do dvou dnů, u jiných překvapí až sedmidenní lhůta. Delší trvanlivost mívají většinou masa zabalená v takzvané ochranné atmosféře. "Většina výrobců, než uvedou na trh nový polotovar, si u nás nechává dobu trvanlivosti masa vyzkoušet," potvrzuje Stanislava Herčíková oprávněnost delší lhůty. Přesto je podle ní lépe maso tepelně upravit rychle po přinesení z obchodu a nečekat až na poslední den spotřeby.

Kupujte, ale buďte opatrní
Koření může překrýt již ne zcela zdravou barvu masa a případný začínající zápach přes obal neucítíte. "Pro převoz domů použijte raději speciální chladicí tašku nebo maso zabalte do několika vrstev novin," radí mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. "Stane-li se přesto, že maso po rozbalení nevoní nebo má našedlou barvu, jděte ho vrátit."

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...

TEST DNES: Úplné výsledky testu müsli, ovocných a ořechových tyčinek

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet „zdravých“ tyčinek. První část testu je věnována müsli tyčinkám a flapjackům. Druhá je...

Najdete na iDNES.cz