Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naši muži na sletu

aktualizováno 
Spojení tělocvičny a výčepu sehrálo v dějinách národa českého mimořádně kladnou roli.
Spojení tělocvičny a výčepu sehrálo v dějinách národa českého mimořádně kladnou roli. Právě v takových zařízeních naplňovali naši předkové kalokagathii, starořecký ideál souladu sil tělesných a duševních. Dnes je pohostinných sokoloven bohužel pomálu. Nepřízeň minulého režimu vykonala své a ruka trhu si zatím libuje spíš v módních karikaturách těchto kdysi přirozených středisek společenského života obce. Například v Petrovicích v Praze 10 je ze sokolovny fitcentrum, kde se k nelibostí místních čepují energy drinky. Existují však i zářné výjimky. Taková restaurace Dejvická sokolovna se evidentně nechystá zaniknout. Za svůj evoluční úspěch do jisté míry vděčí strategicky dokonalé poloze. Střeží totiž cestu do Dejvic. Kdo vystoupí z metra na Hradčanské, nemůže ji minout. V těsném sousedství leží tramvajové i autobusové zastávky, železniční nádraží i velké tržiště. Není rovněž od věci posilnit se zde cestou na Spartu, jejíž tribuny se tyčí na dohled. Lidnatější místo abys v Praze pohledal. Ještě donedávna zářil z informační skříňky místní organizace Sokola, visící vlevo od dveří restaurace, titulek: Naši muži na sletu. Ta slova nepostrádají symboliku. Velký slet mužů se v Dejvické sokolovně koná nejméně dvakrát denně: v době oběda a také odpoledne, v čase, kdy býval v Československém rozhlase na programu pořad Hrajeme první směně a hovoříme o sportu. To bývá v lokále i ve výčepu nabito. Když už je řeč o lokále, do nějž se vyhoupneme po třech schůdcích, nutno podotknout, že má velice příznivou polohu. Okupuje jihozápadní roh budovy, takže kolem jeho oken kráčí slunce celý den. Když jeho paprsky protínají kouř a dopadají na obložení stěn z tmavého dřeva, připomíná výsledný akord obrazy starých holandských mistrů. Do malého výčepu se zahýbá hned za dveřmi vpravo. Nemálo prostoru tu zabírají obligátní hrací automaty. Podnik má svou jedenáctku v Hanspaulské lize. Výčepní nástěnka o tom informuje s obdivuhodnou podrobností. Specialitou zdejšího interiéru je výdejní okénko vedoucí z kuchyně přímo do výčepu. Kuchař a jeho pomocníci jsou hostům přímo na očích. Pijáci piva tak mohou sledovat působivé představení, při němž se sbíhají sliny. Servírky se mezi nimi mají co prodírat, jsou ovšem zvyklé a činí tak s razancí irských číšnic. Denní jídelní lístek v Dejvické sokolovně staví na osvědčených šlágrech české kuchyně. Kachna, kuře, guláš, svíčková, vepřová pečeně a uzené nikdy nechybějí. Zároveň však mezi pokrmy pokaždé objevíme nějaké jídlo, které si doma vaříme tak jednou za uherský rok, i když nejde o žádnou exotiku. Třeba špikované teleti plecko s bramborovým knedlíkem a špenátem. Chvályhodné rovněž je, že se kuchař ve svých kombinacích snaží uplatnit široký výběr příloh. Navíc umí vařit, takže se v Dejvické sokolovně obědvá opravdu dobře a tento pocit umocňují i lidové ceny jídel. Na milovníky dezertů tu čeká slušný výběr: od rakviček až po opulentní Sokolský zmrzlinový pohár. Jenom ta káva, ta stará bolest českých hospod... Pro ty, kdo si chtějí jen tak něco zakousnout k pivu, je na tabuli proti vchodu vypsaná bohatá nabídka uzenin, marinovaných sledů a sýrů. Po třetí hodině odpolední přichází ke slovu minutková kuchyně. Není špatná, porce jsou bohatýrské, ale ve srovnání s hotovkami jako by tu chyběla špetka vynalézavosti a osobitosti. Biftek s vejcem (145 Kč) se vyvedl, ovšem pokud jde o rubriku "čína", bylo by asi lepší popojít k nedalekému etnicky autentickému stánku. Pivo v Dejvické sokolovně umějí ošetřit. Personál se v nejvypjatějších chvílích nezastaví, přesto občas trochu nestíhá. Příjemná je nearogantní suverenita obou vrchních.

Restaurace Dejvická sokolovna, Dejvická 2, Praha 6. Otevřeno po-pá 10.30-22.30, so-ne 11.30-22.30. Žádná hvězdička znamená nejméně, pět nejvíc. Útratu v bodovaných podnicích si hradí autoři sami, personál ani majitelé o hodnocení nevědí.

Gambrinus 12° 0,5 I 17,20 Kč ***
Purkmistr černá 12° 0,5 I 17,20 Kč ***
kvalita obsluhy ***
celkový dojem ****


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.