Problém je však v tom, že informacím výrobců nelze vždy stoprocentně věřit. Například tolik proklamovaný nulový obsah tuku, zdůrazňovaný v reklamě i na obalech, nemá žádný jogurt.
Z šestnácti jahodových jogurtů, které analyzovali v ostravském Ekocentru, tři neobsahovaly jogurtové bakterie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus, které dělají z kysaného mléčného výrobku jogurt. Fruttis a Yoginos - oba dovezené z Německa - nejsou vůbec jogurty, ale takzvané mléčné výrobky tepelně ošetřené po kysacím procesu. První z nich je také tak na obale označen, přesto jej v obchodech nabízejí jako jogurt. Druhý má však v názvu jogurtový výrobek, což je nesprávné. Jogurt, který projde tepelným procesem, už jogurtem není. Tepelné ošetření totiž spolehlivě zlikviduje všechny případné kontaminující kvasinky, ale zároveň s nimi zabije i značnou část jogurtových bakterií. Ty však patří k tomu nejcennějšímu, co mohou jogurty nabídnout. Působí totiž blahodárně na střevní flóru.
Za jogurt proto nemůže být považován ani výrobek Stefi z Jihočeských mlékáren v Českých Budějovicích. Obsahoval sice jiné mléčné kultury, ale jogurtové bakterie, které v něm mají být, analýzy neobjevily.
Cenný je na jogurtech i vysoký obsah vápníku a bílkovin. Obzvláště když je spojen s nízkým obsahem tuku. Takovou kombinaci mohou nabídnout Jesenický jogurt se sníženým obsahem tuku nebo Vitalinea Danone. I když oba mají o půl procenta tuku víc, než kolik uvádějí. Vitalinea nemá ani nulový obsah tuku, jak tvrdí v reklamě, ani 0,1 %, jak uvádí na obale. Se svými 0,63 procenta přesahuje i půlprocentní hranici tuku, kterou musí splňovat nízkotučné jogurty, mezi něž se řadí.
Danone však není jediný, u kterého se liší deklarové hodnoty tuku od těch, které naměřili v laboratoři. "Výrobci zřejmě vycházejí z obsahu tuku odstředěného mléka, z něhož jogurt vyrábějí. Jenže jogurt není jen odstředěné mléko, přidává se do něj ještě mléko sušené," míní ředitel ostravského Ekocentra Jiří Pavelka.
Všechny jogurty však nejsou nízkotučné - smetanové mohou, ba dokonce musí mít víc než deset procent tuku. Velmi rozdílné jsou i obsahy vápníku a bílkovin. Jogurt ovocný z jižních Čech, který vyrábí jindřichohradecká Agro-La, má víc než dvakrát tolik vápníku i bílkovin než Trojský smetanový jogurt z Pragolaktosu. Ten má také nejvyšší energetickou hodnotu a nejvíc tuku.
Rozdíl může být i v obsahu ovoce. Zatímco v některých jogurtech jsou skutečné kousky ovoce, jiné jsou ochuceny džemem nebo sirupem, případně umělým aromatem.
JOGURTY S OBSAHEM TUKU DO 3 PROCENT | ||||||||
Název |
Jesenický jogurt Jahoda se sníženým obsahem tuku |
Danone Vitalinea Jahodový jogurt odtučněný s kousky ovoce |
YOPLAIT Nízkotučný jogurt s kousky jahod |
Stefi odtučněný jogurt ovocný |
Živý ovocný jogurt |
Bio Bifidus aktiv kysaný mléčný výrobek |
Jogobella Jahodový jogurt |
Starfrucht Jogurt s kusovým ovocem |
Výrobce |
Jesenické mlékárny Bruntál |
Danone Benešov |
Galas Slušovice ČR |
Jihočeské mlékárny České Budějovice |
Benešovská mlékárna Danone |
Danone Benešov |
Zott Německo |
Zott Německo |
Cena za 1 kg (Kč) 1) |
71,2 |
52,7 |
59,6 |
66 |
54,8 |
66 |
52,7 |
113,7 |
Energetická hodnota (kJ/100g) |
351 |
179 |
140 |
364 |
390 |
377 |
388 |
367 |
Bílkoviny (g/100 g) |
4,62 |
4,13 |
4,14 |
3,95 |
3,9 |
3,59 |
3,56 |
3,1 |
Tuky (g/100 g) |
2,02 |
0,63 |
0,32 |
0,42 |
2,67 |
2,78 |
2,87 |
2,89 |
Cukry celkové (g/100 g) |
11,6 |
5 |
3 |
16,6 |
13,2 |
12,5 |
13 |
12,2 |
Vápník (mg/100 g) |
174 |
144 |
142 |
149 |
137 |
134 |
113 |
93,5 |
Druh výrobku 2) |
B |
B |
A |
A |
B |
B |
B |
B |
Celkové hodnocení |
*** | *** | *** | ** | ** | ** | ** | ** |
JOGURTY S OBSAHEM TUKU NAD 3 PROCENTA | ||||||||
Název |
Jogurt z jižních Čech ovocný |
Yoginos Extra lehký jogurtový výrobek |
Yoginos Extra lehký jogurtový výrobek |
Yoginos Extra lehký jogurtový výrobek |
Yoginos Extra lehký jogurtový výrobek |
Yoginos Extra lehký jogurtový výrobek |
Yoginos Extra lehký jogurtový výrobek |
Yoginos Extra lehký jogurtový výrobek |
Výrobce |
Agro-La Jindř. Hradec |
Ehrmann Německo |
Ehrmann Německo |
Ehrmann Německo |
Ehrmann Německo |
Ehrmann Německo |
Ehrmann Německo |
Ehrmann Německo |
Cena za 1 kg (Kč) 1) |
78 |
64 |
64 |
64 |
64 |
64 |
64 |
64 |
Energetická hodnota (kJ/100g) |
409 |
386 |
386 |
386 |
386 |
386 |
386 |
386 |
Bílkoviny (g/100 g) |
5,3 |
3,31 |
3,31 |
3,31 |
3,31 |
3,31 |
3,31 |
3,31 |
Tuky (g/100 g) |
3,84 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
0,6 |
Cukry celkové (g/100 g) |
10,4 |
14,3 |
14,3 |
14,3 |
14,3 |
14,3 |
14,3 |
14,3 |
Vápník (mg/100 g) |
197 |
104 |
104 |
104 |
104 |
104 |
104 |
104 |
Druh výrobku 2) |
C |
F |
F |
F |
F |
F |
F |
F |
Celkové hodnocení |
*** | * | * | * | * | * | * | * |
Pramen: EKOCENTRUM Ostrava a TEST DNES
Poznámka: Celkové hodnocení je výsledkem posouzení obsahu bílkovin, vápníku, přidaných cukrů, konzervačních látek a množství jogurtových kultur; 1) přepočítáno z cen jednoho balení, všechny jogurty byly zakoupeny v supermarketu Julius Meinl v pražské Kotvě; 2) podle zjištěných hodnot
Vysvětlivky:
A nízkotučný nebo odtučněný jogurt méně než 0,5%
B jogurt se sníženým obsahem tuku méně než 3,0%
C jogurt nad 3,0%
D jogurt smetanový nejméně 10,0%
E není jogurtem, ale je označen správně
F není jogurtem a není správně označen
* Podle vyhlášky č. 328/1997 Sb. pro mléko a mléčné výrobky
Některé jogurty mají hodně nízký obsah tuku, nulový však není žádný
Energetická hodnota: Byla vypočítána ze zjištěných obsahů živin. Na obsahu kalorií se nejvíce podílejí tuky. Nejméně kalorický je Nízkotučný jogurt s kousky jahod Yoplait. Téměř čtyřikrát tolik kalorií má Trojský smetanový jogurt.
Bílkoviny: Čím víc bílkovin, tím lépe. Ideální je, když jich je víc než pět procent. Takový obsah (5,3 g) měl jen Jogurt ovocný z jižních Čech. Na obalu však výrobce uvádí hodnotu ještě vyšší - 12,9 gramu.
Tuky: Jogurty se sníženým obsahem tuku mají tuku méně než tři procenta, nízkotučné nebo odtučněné méně než půl procenta. Smetanové jogurty by měly mít naopak více než 10 procent tuku. Trojský smetanový jogurt se svými osmi procenty by tedy neměl být označen jako smetanový.
Cukry: Také obsah cukrů se podstatně promítne v celkové energetické hodnotě. Příliš velký obsah přidaných cukrů - tedy sacharózy a fruktózy - snižoval známku. Yoplait nízkotučný jogurt byl přislazen aspartamem.
Vápník: Je jednou z hlavních cenných nutričních složek jogurtů. Nejvyšší známku získal výrobek, který měl ve 100 gramech víc než 150 mg vápníku. Naopak podprůměrný je obsah pod 100 mg.
Mléčná nikroflóra: Množství bakterií mléčného kvašení měřili ve Sbírce mikroorganismů na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Jeden gram výrobku musí obsahovat i v poslední den trvanlivosti 100 milionů bakteriálních zárodků. Takové množství měly všechny kromě výrobků Fruttis a Yoginos.
Test se nezabýval obsahem jiných bakterií mléčného kvašení, jako jsou například bifidobakterie, které někteří výrobci do jogurtů přidávají pro zlepšení chuti. Jednak je stanovení jejich přítomnosti velmi obtížné, jednak názory na jejich proklamované zdravotní účinky se různí.
Ovoce: Nejvíce ovoce je v jogurtu Starfrucht Joghurt Mild německé firmy Zott. Kousky ovoce, které zachytilo síto, tvořily 5,6 %. Zanedbatelný podíl zato tvoří "prima kousky ovoce" u jogurtu Hollandia. Celé kousky ovoce jsou ještě v obou jogurtech Yoplait, Jogobella a Danone Vitalinea.
Konzervační látky: Na rozdíl od bílých jogurtů může v ovocných být určité množství kyseliny benzooové, které konzervují ovocnou složku. Žádný výrobek neobsahoval víc, než kolik povolují předpisy. Přesto se obsah těchto látek mezi jednotlivými jogurty lišil.
Cena: Všechny ceny pocházejí z jednoho obchodu, jsou proto srovnatelné. Absolutně nejdražší je Starfrucht německé firmy firmy Zott, stojí dvaapůlkrát víc než nejlevnější Jemný ovocný jogurt jahodový Danone. Jeho cena je skoro dvakrát vyšší než průměrná cena jogurtů.
Stažení protokolu ostravské laboratoře Ekocentrum ve formátu MS WORD