(Ne)záludné hotovky

  8:39aktualizováno  8:39
Hotová jídla čili hotovky jsou fenoménem českých hospod. Co když vám však číšník takové jídlo nabízí i v pět hodin odpoledne? Nemůže být závadné? A může ho mít restaurace v tuto hodinu ještě vůbec na jídelním lístku? Hotovky patří k nejvíce diskutovaným předpisům nové „hospodské“ hygienické vyhlášky, která platí od jara loňského roku a výrazně zpřísnila pravidla pro provoz restaurací. Jasně říká, že se veškeré jídlo musí zkonzumovat do tří hodin od doby, kdy bylo uvařeno (v Evropské unii dokonce do dvou).

Po uplynutí této lhůty restaurace nesmí takové jídlo nabízet. Jakmile kuchař hotové jídlo připraví, musí dle vyhlášky stáhnout jeho teplotu na 70 °C a v průběhu tří hodin ho vydat. Co hosté během této doby nesnědí, má se bez diskusí vyhodit. Nelze již jednou uvařená jídla skladovat, ohřívat, zchlazovat ani zmrazovat.

Pokud jídlo „od oběda“ nabízí hospoda i v pozdních odpoledních hodinách, porušuje tím nejen zákon, ale ohrožuje i zdraví svých hostů. V jídle, které se dlouhou dobu udržuje v teplé vodní lázni, či dokonce schovává na druhý den, se množí mikroorganismy, snižuje se jeho biologická hodnota (mizí vitaminy), jídlo mění barvu i konzistenci, maso se rozpadá. Vlastně si ani nepochutnáte.

Palačinky, lívance

V době oběda můžete běžně najít mezi hotovými jídly lívance, palačinky nebo bramboráky. Vzhledem ke způsobu přípravy těsta však lívance už později na lístku být nesmějí, palačinky a bramboráky se mohou nabízet, ale pouze na objednávku. Na rozdíl od lívanců se musí totiž připravit pokaždé čerstvé či z polotovaru.

Rozdíl je tedy v tom, že lívance se mohou podle vyhlášky připravovat jen jako hotové jídlo, ale bramboráky a palačinky oběma způsoby, odborníci přesto doporučují nabízet je mezi jídly na objednávku.

Co dělat

Jestliže vám v restauraci nabízejí hotové jídlo i v pozdních odpoledních hodinách, jedinou obranou je neobjednávat si ho. Můžete také na prohřešek restaurace upozornit hygienickou stanici, která v podniku provede kontrolu. Pokud hotové jídlo, které jste si objednali, zapáchá, je evidentně staré či zkažené, nejezte ho a ihned ho vraťte číšníkovi. Totéž udělejte i v případě, kdy je pokrm připálený, nedopečený či přesolený.

V dobré restauraci myslí především na zdraví zákazníka, a proto mu hotová jídla nabízejí vždycky čerstvá. Uvaří jich jen tolik, kolik se jich během oběda sní. Všechny zbytky „od oběda“ letí do koše. Špatná hospoda se snaží prodat všechna hotová jídla, která kuchaři ten den uvaří. To znamená, že je v nabídce bude mít i pozdě večer. A navíc - zbytky se dají do lednice, zamrazí a schovají na druhý den.

Jak se bránit
- hotové jídlo si v restauraci dávejte jen v době oběda
- pokud vám číšník hotovku nutí i pozdě odpoledne, nenechte se přemluvit
- zkažené, zapáchající či připálené jídlo vraťte
- v případě sporu s personálem se obraťte na hygienickou stanici
Autoři:

Nejčtenější

V příštím roce přijde ekonomická krize, řekl ekonom Pikora v Rozstřelu

Ekonom Vladimír Pikora v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (4. prosince 2018)

„O tom, že krize přijde, nemusíme pochybovat. Podle mého názoru k tomu dojde v příštím roce,“ uvedl ekonom Vladimír...

Světové burzy rychle ztrácejí, propad akcií může přivolat recesi i v Česku

Newyorská burza (24. 8. 2015)

Finanční trhy zachvátila „blbá nálada“. Burzy po celém světě již několik dnů v řadě ztrácejí a ani vyhlídky nejsou...

Štědrá nadílka ve Škodovce, zaměstnanci dostali bonus i prémii 12 tisíc

Ilustrační snímek

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda si před letošními Vánocemi výrazně finančně polepší. Společnost totiž...

Protesty drtí francouzskou ekonomiku, šokovaní turisté ze země odjíždějí

Hnutí žlutých vest opět demonstruje v Paříži a dalších francouzských městech...

Protesty takzvaného hnutí žlutých vest proti vládním reformám těžce zasáhly francouzskou ekonomiku. Výrazný útlum tržeb...

Finanční správa si kvůli EET došlápla na soukromé kluby, padaly pokuty

Příběh elektronické evidence tržeb

Zátah ve 24 provozovnách, označených jako soukromé kluby, kde se místní scházejí za zábavou a za pitím, uskutečnili v...

Další z rubriky

Češi jsou věrní značkám s jasným výrobcem. Ale možná jen kvůli slevám

Zákazníci Globusu mohou od října loňského roku využívat  samoobslužné...

Pikok, Finest, Clever, K-Purland, Řezníkův talíř... To je jen pár jmen z mnoha takzvaných privátních značek řetězců....

TEST DNES: Koupená jablka obsahují chemii, do dětské výživy by nesměla

Ilustrační snímek

Nezáleží na tom, zda kupujeme jablka z českých sadů, nebo ze zahraničí, na trhu, či v obchodních řetězcích. Laboratoř...

Hon na zákazníky startuje. Dopravu zdarma letos nabídne 1300 e-shopů

Pražský sklad společnosti Mall.cz na snímku z listopadu 2012 (Ilustrační snímek)

V poledne odstartuje každoroční hon e-shopů na zákazníky, kteří chtějí při nákupu z e-shopů ušetřit na dopravě. Do akce...

Najdete na iDNES.cz