Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

(Ne)záludné hotovky

  8:39aktualizováno  8:39
Hotová jídla čili hotovky jsou fenoménem českých hospod. Co když vám však číšník takové jídlo nabízí i v pět hodin odpoledne? Nemůže být závadné? A může ho mít restaurace v tuto hodinu ještě vůbec na jídelním lístku? Hotovky patří k nejvíce diskutovaným předpisům nové „hospodské“ hygienické vyhlášky, která platí od jara loňského roku a výrazně zpřísnila pravidla pro provoz restaurací. Jasně říká, že se veškeré jídlo musí zkonzumovat do tří hodin od doby, kdy bylo uvařeno (v Evropské unii dokonce do dvou).

Po uplynutí této lhůty restaurace nesmí takové jídlo nabízet. Jakmile kuchař hotové jídlo připraví, musí dle vyhlášky stáhnout jeho teplotu na 70 °C a v průběhu tří hodin ho vydat. Co hosté během této doby nesnědí, má se bez diskusí vyhodit. Nelze již jednou uvařená jídla skladovat, ohřívat, zchlazovat ani zmrazovat.

Pokud jídlo „od oběda“ nabízí hospoda i v pozdních odpoledních hodinách, porušuje tím nejen zákon, ale ohrožuje i zdraví svých hostů. V jídle, které se dlouhou dobu udržuje v teplé vodní lázni, či dokonce schovává na druhý den, se množí mikroorganismy, snižuje se jeho biologická hodnota (mizí vitaminy), jídlo mění barvu i konzistenci, maso se rozpadá. Vlastně si ani nepochutnáte.

Palačinky, lívance

V době oběda můžete běžně najít mezi hotovými jídly lívance, palačinky nebo bramboráky. Vzhledem ke způsobu přípravy těsta však lívance už později na lístku být nesmějí, palačinky a bramboráky se mohou nabízet, ale pouze na objednávku. Na rozdíl od lívanců se musí totiž připravit pokaždé čerstvé či z polotovaru.

Rozdíl je tedy v tom, že lívance se mohou podle vyhlášky připravovat jen jako hotové jídlo, ale bramboráky a palačinky oběma způsoby, odborníci přesto doporučují nabízet je mezi jídly na objednávku.

Co dělat

Jestliže vám v restauraci nabízejí hotové jídlo i v pozdních odpoledních hodinách, jedinou obranou je neobjednávat si ho. Můžete také na prohřešek restaurace upozornit hygienickou stanici, která v podniku provede kontrolu. Pokud hotové jídlo, které jste si objednali, zapáchá, je evidentně staré či zkažené, nejezte ho a ihned ho vraťte číšníkovi. Totéž udělejte i v případě, kdy je pokrm připálený, nedopečený či přesolený.

V dobré restauraci myslí především na zdraví zákazníka, a proto mu hotová jídla nabízejí vždycky čerstvá. Uvaří jich jen tolik, kolik se jich během oběda sní. Všechny zbytky „od oběda“ letí do koše. Špatná hospoda se snaží prodat všechna hotová jídla, která kuchaři ten den uvaří. To znamená, že je v nabídce bude mít i pozdě večer. A navíc - zbytky se dají do lednice, zamrazí a schovají na druhý den.

Jak se bránit
- hotové jídlo si v restauraci dávejte jen v době oběda
- pokud vám číšník hotovku nutí i pozdě odpoledne, nenechte se přemluvit
- zkažené, zapáchající či připálené jídlo vraťte
- v případě sporu s personálem se obraťte na hygienickou stanici
Autoři:


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

Návrh rozpočtu EU je pro Česko naprosto nepřijatelný, tvrdí Babiš

Premiér Andrej Babiš (4.6.2018)

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští programovací období je pro českou vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO)...

Další z rubriky

TEST DNES: Za pětistovku dostanete náruč plnou květů i zvadlé koště

Test kytic

Redaktoři MF DNES v minulých dnech po celé republice vyzkoušeli, jaké pugéty jim v květinářství uvážou za 500 korun...

TEST DNES: Úplné výsledky testu plechovkových ležáků

Test plechovkových ležáků

MF DNES testovala piva v plechovkách. Nakoupili jsme čtrnáct vzorků ležáků různých značek a pozvali čtrnáct odborníků,...

Řetězec nabízel v akci falšované uzené. Maso vidělo sotva z půlky

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří nedaleko Brna.

Česko má další případ falšování masných výrobků, inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili...

Najdete na iDNES.cz