Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

(Ne)záludné hotovky

  8:39aktualizováno  8:39
Hotová jídla čili hotovky jsou fenoménem českých hospod. Co když vám však číšník takové jídlo nabízí i v pět hodin odpoledne? Nemůže být závadné? A může ho mít restaurace v tuto hodinu ještě vůbec na jídelním lístku? Hotovky patří k nejvíce diskutovaným předpisům nové „hospodské“ hygienické vyhlášky, která platí od jara loňského roku a výrazně zpřísnila pravidla pro provoz restaurací. Jasně říká, že se veškeré jídlo musí zkonzumovat do tří hodin od doby, kdy bylo uvařeno (v Evropské unii dokonce do dvou).

Po uplynutí této lhůty restaurace nesmí takové jídlo nabízet. Jakmile kuchař hotové jídlo připraví, musí dle vyhlášky stáhnout jeho teplotu na 70 °C a v průběhu tří hodin ho vydat. Co hosté během této doby nesnědí, má se bez diskusí vyhodit. Nelze již jednou uvařená jídla skladovat, ohřívat, zchlazovat ani zmrazovat.

Pokud jídlo „od oběda“ nabízí hospoda i v pozdních odpoledních hodinách, porušuje tím nejen zákon, ale ohrožuje i zdraví svých hostů. V jídle, které se dlouhou dobu udržuje v teplé vodní lázni, či dokonce schovává na druhý den, se množí mikroorganismy, snižuje se jeho biologická hodnota (mizí vitaminy), jídlo mění barvu i konzistenci, maso se rozpadá. Vlastně si ani nepochutnáte.

Palačinky, lívance

V době oběda můžete běžně najít mezi hotovými jídly lívance, palačinky nebo bramboráky. Vzhledem ke způsobu přípravy těsta však lívance už později na lístku být nesmějí, palačinky a bramboráky se mohou nabízet, ale pouze na objednávku. Na rozdíl od lívanců se musí totiž připravit pokaždé čerstvé či z polotovaru.

Rozdíl je tedy v tom, že lívance se mohou podle vyhlášky připravovat jen jako hotové jídlo, ale bramboráky a palačinky oběma způsoby, odborníci přesto doporučují nabízet je mezi jídly na objednávku.

Co dělat

Jestliže vám v restauraci nabízejí hotové jídlo i v pozdních odpoledních hodinách, jedinou obranou je neobjednávat si ho. Můžete také na prohřešek restaurace upozornit hygienickou stanici, která v podniku provede kontrolu. Pokud hotové jídlo, které jste si objednali, zapáchá, je evidentně staré či zkažené, nejezte ho a ihned ho vraťte číšníkovi. Totéž udělejte i v případě, kdy je pokrm připálený, nedopečený či přesolený.

V dobré restauraci myslí především na zdraví zákazníka, a proto mu hotová jídla nabízejí vždycky čerstvá. Uvaří jich jen tolik, kolik se jich během oběda sní. Všechny zbytky „od oběda“ letí do koše. Špatná hospoda se snaží prodat všechna hotová jídla, která kuchaři ten den uvaří. To znamená, že je v nabídce bude mít i pozdě večer. A navíc - zbytky se dají do lednice, zamrazí a schovají na druhý den.

Jak se bránit
- hotové jídlo si v restauraci dávejte jen v době oběda
- pokud vám číšník hotovku nutí i pozdě odpoledne, nenechte se přemluvit
- zkažené, zapáchající či připálené jídlo vraťte
- v případě sporu s personálem se obraťte na hygienickou stanici
Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

Ilustrační snímek

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku,...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...



Najdete na iDNES.cz