Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nealko víno bojuje o své místo na trhu. To české oceňují muslimové

  6:19aktualizováno  6:19
Vedle nealko piva se už nějakou dobu na českém trhu objevuje i nealko víno. Mnozí pravověrní vinaři nad ním ohrnují nos, jiní v něm naopak vidí budoucnost. Prodeje této vinařské speciality však stále rostou a kvalitou už mnohé značky atakují i zavedená vinařství. Nealko vína ohodnotil pro iDNES.cz profesionální sommeliér i čtenářka.

Vyrobit kvalitní nealkoholické víno je poměrně technologicky náročné. | foto: Profimedia.cz

Někdo musí usednout za volant, někdo zase bere léky, nebo mu prostě alkohol nedělá dobře. Odalkoholizovaná vína se snaží prosadit na českém trhu sice už léta, ve vinárnách byste je však hledali marně. Těhotné matky či abstinenti jsou odkázáni na specializované obchody či hypermarkety. Oproti nealko pivu může ledaskoho odradit i cena.

"Naše dealkoholizované víno se prodává na českém a slovenském trhu od prosince 2003, tento rok slavíme desáté výročí distribuce," říká Paul Kučera z firmy EC Trade, která do Česka dováží výrobky německého vinařství Carl Jung. Tato značka je v tuzemsku průkopníkem a je jednoznačně nejrozšířenější, jako jedinou ji totiž nabízí i řetězec Tesco či Makro.

Kolik se v Česku vypije vína

Podle dat Českého statistického úřadu se v Česku v roce 2011 vypilo 19,4 litru vína na osobu a rok, zatímco piva 142,5 litru.

Zajímavé je i porovnání těchto čísel s rokem 1950. Zatímco spotřeba piva stoupla o polovinu, lihovin se vypije dvojnásobek a spotřeba vína se téměř zčtyřnásobila z 5,8 litru na osobu na 19,4 v roce 2011.

Samotný podíl vína na vypitém alkoholu se zdvojnásobil a nyní činí 11,4 procenta.

"Jedná se o segment, jehož popularita se zvyšuje. Tato vína oceňují dospělí, kteří z nějakého důvodu nemohou konzumovat alkohol, například těhotné či kojící maminky nebo lidé na oslavě, kteří přijeli autem a budou ještě řídit," říká mluvčí Teska Jiří Mareček.

Naopak další z klíčových řetězců na českém trhu se cestou nealka vydat nehodlá. "Nealkoholická vína nenabízíme a o jejich zařazení do stálého sortimentu neuvažujeme,“ uvedla mluvčí Lidlu Jitka Vrbová a dodala, že firma raději sází na tématické nabídky francouzských vín.

Zjistit objem prodeje nealko vín je obtížné, firmy si čísla hlídají a bojí se konkurence. "Z počátečních několika palet z období Vánoc 2003 se objem prodeje postupně ke dnešku zvedl o celý řád," naznačuje Kučera.

Jestliže tak firma prodává desítky palet ročně, dostaneme se při počtu 600 lahví na paletu už k relativně zajímavým objemům. Mimo řetězců zkouší firma trochu kuriózně nabízet vína i v prodejnách dětských potřeb, kde se to podle Kučery setkalo s pozitivním ohlasem.

Ceny odpovídají pozdním sběrům

Na českém trhu jsou však k dostání i další značky, zejména německé či španělské. Lidé si je však musí najít ve specializovaných e-shopech. Jednou z hrstky vinoték nabízejících nealko vina je pražský Labyrint.

Jak hodnotí nealko vína sommeliér Ivo Dvořák

Vinselekt Michlovský Terrasso nealko rosé (šarže 2096)

Průzračná, jahodově růžová barva s meruňkovými odlesky.

Vůně je čistá, středně intenzivní s tóny drobného červeného ovoce připomínající červený rybíz, brusinky a jeřabiny.

Chuť je štíhlá až středně plná, svěží díky ovocným tónům drobného bobulovitého ovoce, brusinkové šťávy a granátového jablka. Kyselina dominující v chuti a jemná perlivost působí velmi osvěžujícím dojmem a navozují dojem šťavnatosti a ovocnosti. Dlouhá dochuť, která zůstává na patře až několik desítek vteřin.

Velmi dobře zpracovaný nápoj pro osvěžení v teplých dnech, k lehkým těstovinovým salátům, a nebo k předkrmům z ryb.

Carl Jung Merlot (šarže L2288)

Temně rubínová barva se světlým okrajem a středně intenzivní viskozitou.

Vůně je středně intenzivní s nádechem podzimního listí, zralých švestek, moruší a borůvek s jemnými podtóny kaštanového dřeva.

Chuť je středně plná s přirozenou svíravostí tříslovin, která může připomínat šípkový čaj, zrnka borůvek a pecek višní. Kratší dochuť.

Vhodné snoubení s pokrmy bude v podobě nářezových mís uzenin a sýrů s nakládanou zeleninou.

Pozn.: vzorky vybral pro Ivo Dvořáka portál iDNES.cz

"Zákazníkům jsme začali nabízet nealko vína právě proto, že se jinde ve vinotékách moc neobjevují. Když se podíváte, kolik je na trhu nealko piva, tak u vína není skoro nic. To je velký hendikep," říká Renata Hejnová, která v prodejně zastupuje majitele Pavla Vargu.

Zájem je podle ní značný, nealko vína v jejich vinotéce nakupují hlavně lidé, kteří berou dlouhodobě léky a třeba při oslavě si chtějí dát víno s ostatními.

 "Nakupujeme výhradně z dovozu. Těchto vín je na trhu pomálu, není příliš z čeho vybírat," říká Hejnová. Nové značky začali vyhledávat na popud zákazníků, kteří chtěli vyzkoušet i kvalitnější odrůdy.

Cena láhve odalkoholizovaného vína však může mnohé v konkurenci ostatních nealko nápojů odradit. "Maloobchodní cena u všech produktů je 139 korun s výjimkou vermutu bitter rosso, jehož běžná cena je 129 korun," říká Kučera.

Prodejci však argumentují, že tato vína nelze porovnávat s "limonádami typu rychlé špunty". Je to totiž plnohodnotné víno, ze kterého se pouze odstraní alkohol. "Pokud se pohybujeme v cenách kvalitnějších vín, která nejsou v nabídkách řetězců, tak nealko vína nejsou dražší než alkoholická. Ceny odpovídají pozdním sběrům," říká Hejnová.

Lidé by chtěli nealko zadarmo, Arabové ho dokáží ocenit

Letos spatřilo světlo světa i první nealko víno z Česka. Do technologicky náročné výroby se pustil známý vinař Miloš Michlovský z Rakvic na Břeclavsku. "Prodej se rozjíždí pomaličku, může za to jistě i cena, která je, jaká je," hodnotí pro iDNES.cz první výsledky Michlovský. "Lidé u nás si myslí, že čím je víno dražší, tím by mělo mít více alkoholu. Nealko vína by tak nejspíš měla být zadarmo," říká s úsměvem.

Jak hodnotí víno čtenářka

Čtenářka iDNES.cz Jana je na mateřské dovolené. V průběhu těhotenství, i nyní kvůli kojení, je jí alkohol zapovězen, přestože má víno velmi ráda.

Ochutnala dvě vína značky Carl Jung. Rosé ji příjemně překvapilo, po několikaměsíční abstinenci velmi ocenila jeho svěží a zároveň i relativně plnou chuť. Naopak Müller Thurgau ji přišel příliš kyselý a vzorek nakonec ani nedopila.

Růžové Terrasso od vinařství Michlovský vypila s kamarádkami. Všechny si pochvalovaly chuť i vůni. Nakonec však přece jen musely konstatovat, že "tam něco prostě chybí".

Ti, co jeho růžové vyzkouší, jsou však prý nadšeni, přestože k němu po zkušenosti s dosavadní nabídkou odalkoholizovaných vín na českém trhu přistupují skepticky. Zájem je podle Michlovského zatím vidět hlavně ze zahraničí, a to především z arabského světa. "Kdyby vyšlo jen deset procent toho, o čem teď s nimi jednáme, tak budeme mít plné ruce práce," pochvaluje si.

V Česku dodává hlavně přímo restauracím a hotelům, poptávku řetězců by totiž kvůli komplikované výrobě zatím nedokázal uspokojit. "V první várce jsme vyrobili tři tisíce lahví, v té druhé jich bude 6 600,“ vypočítává. Zatímco první šarže měla ještě 0,46 procenta alkoholu, ta současná už se dostala na čistou nulu.  

Michlovský si na výrobu pořídil zařízení z Austrálie, stálo ho skoro milion australských dolarů, tedy něco kolem 18 milionů českých korun (více čtěte zde).

Nealko pivo zatím není soupeřem

Zatímco spotřeba vína se v Česku na úkor piva stále zvyšuje, nealko vína nebudou moci se stále oblíbenějším nealko pivem rovně soupeřit ještě dlouho. Podle sommeliéra Ivo Dvořáka, kterého iDNES.cz požádal o odborné zhodnocení a popis vzorku nealko vín (viz. box), si dobrá nealko vína najdou zákazníky, ale zřejmě o ně nebude tak masivní zájem jako o nealko piva.

Nealko pivo si totiž v situaci, kdy si běžné pivo dát nemůžou, objedná 55 procent mužů a 27 procent žen. Zbytek sáhne po jiném nealko nápoji, tvrdí průzkum CVVM z roku 2012.  

Není pak divu, že výroba nealko piva loni v Česku dosáhla 524 tisíc hektolitrů. Na přelomu tisíciletí to přitom podle Českého svazu pivovarů a sladoven bylo jen 117 tisíc hektolitrů.

Jak se alkohol z vína dostává?

V případě skutečného nealkoholického vína je cílem získat z vína klasického víno prosté alkoholu, které si však zachová senzorické i biochemické charakteristiky původního vína.

Procesů dealkoholizace je vícero, nejčastější je vakuová extrakce. To je proces, který vynalezl Carl Jung v roce 1908. Je to energeticky velice náročná, nicméně účinná a vůči vínu šetrná metodu extrakce alkoholu z vína. Tento postup využívá rozdílných teplot odpaření alkoholu a ostatních složek vína.

Díky moderní technologii se z původního prostého "ohřívání" vína pro zbavení ho etanolu, jak bylo praktikováno v první polovině 20. století, vyvinul sofistikovaný proces, který při nízkém tlaku a pro víno neškodlivých teplot (řádově do 30 °C) dokáže velice šetrným způsobem oddělit víno a alkohol, posléze senzorické složky chutě a vůně od etanolu, které se vrátí zpět do vína bez dodatečného přikrašlování chutě i vůně.

Za malým rozšířením nealkoholických vín však může být možná i jakýsi despekt ze strany pravověrných milovníků vína. "To si rozhodně nemyslím. Právě ve vinotéce by se nealko mělo nabízet vždy jako varianta. V tom je Česko pozadu za našimi sousedy; jinde se nabízí i ve vinárnách jako vcelku běžná věc," podotýká Hejnová.

"Nealkoholické víno bude vždy jen nealkoholickým vínem, které nebude moci konkurovat klasickému vínu," domnívá se však sommeliér Dvořák. "Je to stejné asi jako když vás posadí do superluxusního rychlého auta, nastartují na závodním okruhu, ale projet vás nenechají… Zážitek z klasického vína je komplexnější."

Jedním dechem však dodává, že se to týká porovnávání ve stejné kvalitativní skupině. "Obzvlášť od pana Michlovského bylo toto nealkoholické víno velmi dobře zpracováno a svojí kvalitou převyšovalo některá běžná klasická vína," dodává s uznáním.

Budou však čeští vinaři do budoucna následovat vinaře Michlovského a vrhnou se ve větší míře na technologii odalkoholizování vín? "Vyrobit kvalitní nealkoholické víno je poměrně technologicky náročné, a tak nepředpokládám, že by se dramaticky rozšiřovaly řady vinařů experimentujících s tímto typem vína," uzavírá Dvořák.




Nejčtenější

Soud dal řidiči německý plat, čeští dopravci se bojí růstu počtu žalob

Šofér kamionu Jiří Gabrhel

První český řidič kamionu vyhrál soud o to, že mu česká firma za řízení v Německu platila méně, než kolik je tamní...

Mrakodrap bohatých otevírá. Být Jágrovi sousedem vyjde na desítky milionů

V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017)

Byty v patrně nejdražším bytovém domě v Česku - pražském V Toweru si přebírají jejich noví majitelé. Jsou mezi nimi...



Pět tisíc dolarů na ruku a sbohem. Amazon se zbavuje lidí bez motivace

Pracovníkům ve skladu Amazon se v USA důsledně říká „associates“, tedy...

Nestandardní cestou jde americký Amazon při propouštění zaměstnanců bez motivace. Svému personálu předložil „nabídku“,...

Česko je odkladiště vraků. Lidé kvalitu neřeší, říká šéfka AAA Auto

Generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová

Jedinou silou, která donutí Čechy výrazně omladit vozový park, je změna legislativy. Bez omezení dovozu aut starších...

Nejmladší český miliardář začal ve skladu. Dnes ovládá zbrojařské impérium

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad.

Pětadvacetiletý Michal Strnad se po převodu stoprocentního podílu zbrojařsko-průmyslového holdingu Czechoslovak Group...

Další z rubriky

Česká pojišťovna mlžila s poplatky. Může proto přijít až o miliardy

(Ilustrační snímek)

Neumíte si sjednat platnou smlouvu, proto vrátíte peníze. Tak se dá stručně shrnout vzkaz, který ve svém rozhodnutí...

Piráti chtějí pročistit vzduch. Navrhují zrušit výjimky uhelným elektrárnám

Elektrárna Prunéřov II je nejmladší uhelnou elektrárnou  energetického gigantu

Velké uhelné elektrárny by mohly přijít o výjimky na překračování limitů znečištění ovzduší. Navrhuje to šéfka...

Nejmladší český miliardář začal ve skladu. Dnes ovládá zbrojařské impérium

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad.

Pětadvacetiletý Michal Strnad se po převodu stoprocentního podílu zbrojařsko-průmyslového holdingu Czechoslovak Group...

Najdete na iDNES.cz