Štáva je džus
Pro stoprocentní ovocné šťávy je u nás zažitý název džus (u jablečné šťávy mošt). Označení "džus" se však často objevuje i jako součást obchodních názvů výrobků s nižším podílem ovocné šťávy - tedy nektarů a ovocných nápojů. Klamat může i obraz ovoce na obalu, objevuje se u ovocných nápojů, nebo i limonád. Nealkoholické nápoje s vyobrazením ovoce na obalu se totiž podle platných předpisů nemusí připravovat jen z ovocné šťávy (koncentrátu), dostačující je přítomnost přírodních aromat - tzn. aromatických látek získaných z vyobrazeného ovoce. Limonády obsahující pouze příslušné aroma nebo emulzi však musí být označeny jako "limonády s příchutí".
Džus může být i z koncentrátů
Rady pro výběr |
- věnovat pozornost skladování - nápoje musí být chráněny před přímým sluncem a vysokými teplotami |
- vždy ověřit datum minimální trvanlivosti |
- nekupovat nápadně levné "džusy" |
Ovocné šťávy se vyrábějí buď přímým lisováním (na českém trhu jsou spíš výjimkou, čerstvě lisované se začínají objevovat jako speciální nabídka v některých obchodních řetězcích), nebo z ovocných koncentrátů, které vzniknou v zemi, kde se plody pěstují, odpařením vody z vylisované šťávy. Při koncentraci ovocné šťávy se odejmou aromatické látky, které se na konci procesu vracejí zpět. Hotový Kolik ovoce je v pomerančových nápojích šťáva vyrábí se buď přímo vylisováním nebo z koncentrátu, k němuž se doplní stejný podíl vody, jaký byl odstraněn při koncentraci, neobsahuje žádná barviva ani konzervanty nektar naředěný koncentrát, neobsahuje žádná barviva ani konzervanty nápoj Měl by mít nejméně čtvrtinu ovocného podílu stanoveného pro nektary. Obsahuje barviva, konzervanty a náhradní sladidla limonáda nápoj z pitné vody, koncentrátů nebo surovin k jejich přípravě sycený oxidem uhličitým
Pomerančová šťáva 100 %
Pomerančový nektar 50 %
Pomerančový nápoj 12,5 %
Pomerančová limonáda 6,25 %
Limonáda s přídavkem pomerančové šťávy 0,1 %
Stejným způsobem, tedy z ovocných koncentrátů, se vyrábí i nektar, který však obsahuje nižší ovocný podíl - množství ovocného podílu záleží na druhu ovoce a je přesně stanoveno předpisy. Pomerančový, jablkový, grapefruitový nebo ananasový nektar má mít padesátiprocentní podíl, u některého ovoce, které obsahuje méně vody, nebo u ovoce s vysokým obsahem kyselin může být podíl ovocné šťávy nižší. - nižší podíl ovocné složky u ovocných šťáv - nižší obsah vitaminů u ovocných multivitaminových nápojů - nesplnění mikrobiologických požadavků u limonád a ovocných nápojů
Ze zápisníku inspekce
Pozornost se vyplatí
Prodejci dobře vědí, že mnoho zákazníků nerozlišuje mezi ovocnou šťávou, nektarem a nápojem, a tak často pod cedulí "džusy" nabízejí jen ovocný nápoj. Proto je dobré sledovat informace na obale, pomůckou je i cena - litr stoprocentní pomerančové šťávy stojí zhruba od 20 do 30 korun, litr tuzemského pomerančového nektaru od 15 do 20 korun.
Na rubrice spolupracují odborníci České zemědělské a potravinářské inspekce