Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nebojte se neznámých plodů

  12:00aktualizováno  12:00
Ovoce a zelenina nesmějí ve správném jídelníčku chybět. Platí, že čím více se jich v něm vyskytuje, tím lépe. V Česku se v posledních letech objevilo množství nových druhů. Většina spotřebitelů však v jejich použití tápe. A chutné plody zbytečně zůstávají na pultech obchodů.
Tropické ovoce

Tropické ovoce | foto: Lukáš ProcházkaMF DNES

Stojím v jednom pražském hypermarketu v úseku ovoce a zeleniny. Mám v ruce sáček s okrou. "Hele, jakej to má kód," křičí prodavač na svého kolegu. "To víte, tohle přijde na váhu jednou za uherskej rok," říká mi.

GRAFIKA: TROPICKÉ OVOCE
Jak jíst tropické ovoce I.
Jak jíst tropické ovoce II.

A pak se jdu kolegy zeptat, jak to mám jíst. "Nevím, chyťte si tady nějakého cizince a poptejte se jeho," radí mi.

Ani personál v obchodech se v neznámých či exotických druzích nevyzná. Jak se v nich pak má vyznat zákazník?

Významný zdroj vitaminů
Předchozí scéna není v českých marketech nic neobvyklého. "To je skutečně velký problém. Sami prodavači netuší, k čemu různé druhy zejména exotického zboží jsou. Prostě nevědí, co prodávají," říká Jiří Stift, šéfkuchař hotelu Alcron Radison SAS.

Přitom méně známé plody i z hlediska výživového hrají svou roli. Jsou významným zdrojem minerálních látek a vitaminů. A navíc se chuťově odlišují od tradičního jablka, hlávkového salátu či pomeranče.

"Strava má být pestrá a do tohoto požadavku patří i ochutnání nových druhů a pokrmů," říká Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. "I tady však platí, že všeho moc škodí. Pokud se někdo rozhodne pro konzumaci jen exotických plodů, případně jich bude jíst velké množství, vystavuje se riziku vzniku nesnášenlivosti," varuje nutriční terapeutka.

Spotřeba zatím zaostává
Jasným ukazatelem malé znalosti i konzervativního přístupu českých zákazníků je fakt, že je spotřeba exotických plodů ve srovnání s klasickým ovocem stále zanedbatelná.

"Dováží se široký sortiment, doslova kdeco, ale v relativně malém množství. Na prodejnách sice vidíte od kumkvatu přes liči až po baby banány leccos, ale prodej je malý," tvrdí Miroslav Jakubík, šéf Svazu importérů a exportérů čerstvého ovoce a zeleniny.

V každém případě platí, že je lépe sáhnout po čerstvém zboží. Téměř každou úpravou totiž ztrácí na obsahu minerálních látek a vitaminů.

"Například při strouhání použijte struhadlo z umělé hmoty a nikoli kovové, před vařením dejte přednost úpravě na páře. Konzervací a sterilováním pak dochází ještě k vyššímu úbytku minerálních látek," doplňuje Alena Kosková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Autoři:


Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....



Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Další z rubriky

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

Ilustrační snímek

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku,...

Najdete na iDNES.cz