Siemens TG 32001/Bosch TFB 3201 - **** 2,4
3690 Kč
+ velmi dobře osmaží malou porci, výborně nastavuje a udržuje teplotu, snadná obsluha, nepálí, chladná zóna
- komplikovanější údržba
Philips Cucina HD 6140 - *** 2,8
2820 Kč
+ výborně frituje malou porci, dobře nastavuje teplotu, obsluha snadná, nádoba na povrchu nepálí, chladná zóna
- fritování podle údajů od výrobce je problematické, neudrží stálou teplotu, komplikované čištění
Unold Electro Onyx 8375 - *** 2,9
3290 Kč
+ velmi dobře osmaží malou porci, přesně nastavuje teplotu, má chladnou zónu
- špatně udržuje stálou teplotu a smaží podle údajů výrobce, obsluha i údržba průměrné, skleněná mísa je horká, přístroj je velmi těžký
Philips Comfort HD 6110 - *** 3,1
1490 Kč
+ výborně frituje malou porci, přesně nastavuje teplotu
- špatně smaží podle údajů výrobce, vysoký obsah oleje v potravinách, neudrží stálou teplotu, špatně se čistí
Kenwood DF 380 - *** 3,3
3990 Kč
+ velmi dobře smaží, a to i podle údajů, které poskytuje výrobce, snadné čištění
- nepřesné nastavení teploty, neudrží ji stálou, vysoký obsah oleje v potravinách, problematická obsluha
De Longhi Rotofriteuse F 895 - *** 3,5
5130 Kč
+ velmi dobře osmaží malou porci, snadná obsluha, koš šikmo rotuje, kontrolka filtru
- vysoký obsah oleje v osmažené potravině, velmi špatně nastavuje teplotu (příliš nízko) a neudrží ji stálou, komplikovaná údržba
Solac Professional F 653 - *** 3,5
2350 Kč
+ výborně smaží, a to i podle údajů výrobce, chladná zóna
- špatně nastavuje teplotu, vůbec ji neudrží stálou, vysoký obsah oleje v potravině, obsluha i čištění nesnadné, vnější povrch značně pálí
Tefal Visialis 1000 - ** 4,4
3890 Kč
+ velmi dobře smaží malé porce, lze přesně nastavit teplotu a udržet ji stálou po celou dobu fritování, snadná obsluha
- vysoké riziko vzniku akrylamidu, nelze fritovat podle údajů od výrobce, komplikované čištění
Tefal Prissima 6217 - * 4,6
2240 Kč
+ výborně frituje i podle údajů od výrobce, přesně nastavuje teplotu
- velmi vysoké riziko vzniku akrylamidu, neudrží stálou teplotu, obsluha i údržba jsou komplikované, nemá vyjímatelný koš ani chladnou zónu
Siemens TG 20002/Bosch TFB 2001 - * 4,7
2890 Kč
+ velmi dobře frituje malé porce, teplotu lze přesně nastavit, snadná obsluha
- značně vysoké riziko vzniku akrylamidu, velmi špatná stálost teploty, nesnadná údržba, nemá chladnou zónu a vyjímatelný koš
Solac F 205 - * 4,7
1190 Kč
+ velmi dobře smaží
- značně vysoké riziko tvorby akrylamidu, ve fritované potravině zůstává vysoký obsah oleje, neudrží stálou teplotu, nepřesně ji nastavuje, problematická obsluha i údržba
De Longhi F 626/Quelle Privileg - * 5,0
2990 Kč
+ velmi dobře frituje malé porce
- značně vysoké riziko vzniku akrylamidu, v potravině se zachycuje dost oleje, zcela nepřesně nastavuje teplotu, nedokáže ji udržet, nesnadné čištění i obsluha
Které fritovací hrnce na českém trhu nekoupíte
Siemens TG 11101 - * 4,6
1330 Kč*
+ velmi dobře osmaží malou porci
- značně vysoké riziko vzniku akrylamidu, vysoký obsah oleje v osmažené potravině, zcela nepřesné nastavení teploty, která je značně nestálá, nesnadná obsluha a špatná údržba
Steba DF-160 - ** 4,1
2690 Kč*
+ velmi dobře osmaží malé porce, s maximální přesností nastavuje teplotu, čas potřebný k fritování je krátký, chladná zóna
- vysoké riziko tvorby akrylamidu, velmi špatná stálost teploty, údržba i obsluha, pálí na povrchu
Poznámka: * Korunové ceny jsou přepočítány z eura. Celková známka je výsledkem hodnocení kvality fritování (25 %), zahřívání oleje (35 %), ovládání (30 %), vnější teploty přístroje (5 %) a doporučení k přípravě (5 %). Hodnocení: ***** velmi dobré, **** dobré, *** uspokojivé, ** neuspokojivé, * zcela neuspokojivé
Jak se testovalo
Při testu bylo posuzováno několik kritérií kvalita fritování (riziko tvorby akrylamidu, osmažení, obsah oleje při malém množství potravin a teplotě 170 °C, dále při fritování podle údajů z návodu doporučených výrobcem), zahřívání oleje (přesné nastavení a stálost teploty, spotřeba času a energie), ovládání (snadnost obsluhy, čištění, kvalita informací v návodu k použití), zevní teplota přístroje (na vnějších stranách, na víku, úchytech) a doporučení výrobce k přípravě pokrmů (uvedení pokynů na redukování tvorby akrylamidu). Jednotlivá měření byla prováděna na základě evropských norem.