Nejdražší ještě neznamená nejlepší

  • 4
Testem prošlo 17 fritovacích hrnců zakoupených na podzim loňského roku. Tři dvojice fritéz jsou konstrukčně shodné. Jeden přístroj disponuje rotujícím fritovacím košem, šest má chladnou zónu. Téměř všechny jsou dostupné na českém trhu.

Siemens TG 32001/Bosch TFB 3201 - **** 2,4

3690 Kč
+ velmi dobře osmaží malou porci, výborně nastavuje a udržuje teplotu, snadná obsluha, nepálí, chladná zóna
- komplikovanější údržba

Philips Cucina HD 6140 - *** 2,8

2820 Kč
+ výborně frituje malou porci, dobře nastavuje teplotu, obsluha snadná, nádoba na povrchu nepálí, chladná zóna
- fritování podle údajů od výrobce je problematické, neudrží stálou teplotu, komplikované čištění

Unold Electro Onyx 8375 - *** 2,9

3290 Kč
+ velmi dobře osmaží malou porci, přesně nastavuje teplotu, má chladnou zónu
- špatně udržuje stálou teplotu a smaží podle údajů výrobce, obsluha i údržba průměrné, skleněná mísa je horká, přístroj je velmi těžký

Philips Comfort HD 6110 - *** 3,1

1490 Kč
+ výborně frituje malou porci, přesně nastavuje teplotu
- špatně smaží podle údajů výrobce, vysoký obsah oleje v potravinách, neudrží stálou teplotu, špatně se čistí

Kenwood DF 380 - *** 3,3

3990 Kč
+ velmi dobře smaží, a to i podle údajů, které poskytuje výrobce, snadné čištění
- nepřesné nastavení teploty, neudrží ji stálou, vysoký obsah oleje v potravinách, problematická obsluha

De Longhi Rotofriteuse F 895 - *** 3,5

5130 Kč
+ velmi dobře osmaží malou porci, snadná obsluha, koš šikmo rotuje, kontrolka filtru
- vysoký obsah oleje v osmažené potravině, velmi špatně nastavuje teplotu (příliš nízko) a neudrží ji stálou, komplikovaná údržba

Solac Professional F 653 - *** 3,5

2350 Kč
+ výborně smaží, a to i podle údajů výrobce, chladná zóna
- špatně nastavuje teplotu, vůbec ji neudrží stálou, vysoký obsah oleje v potravině, obsluha i čištění nesnadné, vnější povrch značně pálí

Tefal Visialis 1000 - ** 4,4

3890 Kč
+ velmi dobře smaží malé porce, lze přesně nastavit teplotu a udržet ji stálou po celou dobu fritování, snadná obsluha
- vysoké riziko vzniku akrylamidu, nelze fritovat podle údajů od výrobce, komplikované čištění

Tefal Prissima 6217 - * 4,6

2240 Kč
+ výborně frituje i podle údajů od výrobce, přesně nastavuje teplotu
- velmi vysoké riziko vzniku akrylamidu, neudrží stálou teplotu, obsluha i údržba jsou komplikované, nemá vyjímatelný koš ani chladnou zónu

Siemens TG 20002/Bosch TFB 2001 - * 4,7

2890 Kč
+ velmi dobře frituje malé porce, teplotu lze přesně nastavit, snadná obsluha
- značně vysoké riziko vzniku akrylamidu, velmi špatná stálost teploty, nesnadná údržba, nemá chladnou zónu a vyjímatelný koš

Solac F 205 - * 4,7

1190 Kč
+ velmi dobře smaží
- značně vysoké riziko tvorby akrylamidu, ve fritované potravině zůstává vysoký obsah oleje, neudrží stálou teplotu, nepřesně ji nastavuje, problematická obsluha i údržba

De Longhi F 626/Quelle Privileg - * 5,0

2990 Kč
+ velmi dobře frituje malé porce
- značně vysoké riziko vzniku akrylamidu, v potravině se zachycuje dost oleje, zcela nepřesně nastavuje teplotu, nedokáže ji udržet, nesnadné čištění i obsluha

Které fritovací hrnce na českém trhu nekoupíte

Siemens TG 11101 - * 4,6

1330 Kč*
+ velmi dobře osmaží malou porci
- značně vysoké riziko vzniku akrylamidu, vysoký obsah oleje v osmažené potravině, zcela nepřesné nastavení teploty, která je značně nestálá, nesnadná obsluha a špatná údržba

Steba DF-160  - ** 4,1

2690 Kč*
+ velmi dobře osmaží malé porce, s maximální přesností nastavuje teplotu, čas potřebný k fritování je krátký, chladná zóna
- vysoké riziko tvorby akrylamidu, velmi špatná stálost teploty, údržba i obsluha, pálí na povrchu

Poznámka: * Korunové ceny jsou přepočítány z eura. Celková známka je výsledkem hodnocení kvality fritování (25 %), zahřívání oleje (35 %), ovládání (30 %), vnější teploty přístroje (5 %) a doporučení k přípravě (5 %). Hodnocení: ***** velmi dobré, **** dobré, *** uspokojivé, ** neuspokojivé, * zcela neuspokojivé

Jak se testovalo

Při testu bylo posuzováno několik kritérií ­ kvalita fritování (riziko tvorby akrylamidu, osmažení, obsah oleje při malém množství potravin a teplotě 170 °C, dále při fritování podle údajů z návodu doporučených výrobcem), zahřívání oleje (přesné nastavení a stálost teploty, spotřeba času a energie), ovládání (snadnost obsluhy, čištění, kvalita informací v návodu k použití), zevní teplota přístroje (na vnějších stranách, na víku, úchytech) a doporučení výrobce k přípravě pokrmů (uvedení pokynů na redukování tvorby akrylamidu). Jednotlivá měření byla prováděna na základě evropských norem.