Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší české restaurace má Praha

  1:00aktualizováno  1:00
Špičkoví šéfkuchaři, majitelé hotelů a všichni gurmáni dostávají v předvánoční čas nový kompas na cestu po restauracích. Už podesáté letos vychází obdoba francouzského Michelinu, Maurerův Grand Restaurant. Pavel Maurer podle hodnocení běžných strávníků vybral desítku nejlepších restaurací.
Nejlepší cenu za jídlo dostala restaurace hotelu Radison SAS Alcron, kde vaří šéfkuchař Jiří Štift. Ilustrační foto

Nejlepší cenu za jídlo dostala restaurace hotelu Radison SAS Alcron, kde vaří šéfkuchař Jiří Štift. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na špici žebříčku upevnila svou pozici restaurace pětihvězdičkového pražského hotelu Four Seasons – Allegro.

Za ní se drží obě restaurace stejně luxusního Radisson SAS Alcron také v hlavním městě. To jsou adresy, kde se setkávají podnikatelé i umělci a kde jídlo a pití pro jednoho stojí více než tisíc korun.

Ale v žebříčku nejlepších zdaleka nejsou ty nejdražší. V první desítce je i restaurace, která se specializuje na zvěřinu, ale prodává i ústřice, Diana v Praze, kde vydatné jídlo vyjde na šest set korun.

V první desítce je jen jedna mimopražská restaurace – U Kastelána z Brna.

Podle průvodce se Praha stává evropským gastronomickým centrem. "Vždyť tady je možné najít 35 různých světových kuchyní," podotýká Maurer.

"Každý rok však poměrně hodně restaurací umírá a většinou na to, že zvolily špatný koncept do špatného místa. Ale zajímavé je, že když přijde dobře marketingově myslící restauratér na místo, kde už několik restaurací krachlo, dokáže uspět," dodává.


Recenzenti projedli téměř pět milionů korun
Hodnotitelé nejsou inspektoři jako v případě prestižního Michelinu, ale běžní strávníci restaurací.

Žebříček letos sestavilo 369 lidí, kteří celkem poslali 7825 hodnocení 399 gastronomických podniků v zemi. Průměrně tedy každý zašel do 21 podniků na jídlo za sedm set korun.

"Celkem se projedlo 4 876 103 korun," upřesňuje Maurer, jehož žebříček dorazí do týdne do knihkupectví.

Z toho plyne, že milovník jídla, který zároveň anonymně hodnotí restaurace po internetu, poštou nebo přes SMS, projedl v posledních měsících zhruba 13 200 korun. Do hodnocení se totiž píše i cena za jídlo.

Kouzlo vítězů
Four Seasons, který hostí nejprestižnější hosty světa od popových hvězd jako Madonna až po byznysmeny jako Bill Gates, drží na špici už několik let italský šéfkuchař Vito Mollica.

Ten dohlíží na třicítku kuchařů, nechává si dovážet suroviny z celého světa, vymýšlí jídelníček a dohlíží na každý talíř, který jde na stůl. "Z české kuchyně vařím rád polévky, ty jsou fantastické," řekl Mollica. Na jídelním lístku má i jihomoravské víno.

Restaurace Allegro zvítězila v posledních pěti letech už počtvrté a jedničku má i v obsluze. Číšník v ní projde minimálně tříměsíčním kolečkem zaučování, než vám diskrétně donese kávu za 130 korun.

Nejlepší cenu za jídlo dostala restaurace hotelu Radison SAS Alcron, kde vaří šéfkuchař Jiří Štift, který je nejmladším a jedním z nejlepších v Česku.

A rovněž ve Francouzské restauraci Obecního domu se skví šéfkuchařské jméno Jiřího Krále, který reprezentuje zemi na kuchařských soutěžích po světě.

Tito kuchaři vesměs vědí, jak připravit lanýže, kupují biopotraviny, čerstvé ryby, mandarinky ze Sicílie, maso na steaky ve Spojených státech, sýry ve Francii a odmítají vše zmražené.

Za interiér si letos nejvíc bodů odnáší restaurace Svatá Klára v podzemní jeskyni ze 17. století: na stolech jsou svícny, podél visí sametové závěsy.

Letos v ní nejbohatší ocelář na světě Lakshmi Mittal, kterému patří Nová Huť Ostrava, slavil s celou rodinou stříbrnou svatbu svého bratra.



Nejčtenější

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...

Mladík šel do práce 22 kilometrů pěšky. Šéf mu za oddanost daroval auto

Americký student Walter Carr byl z nečekaného daru dojatý.

Walter Carr, osmnáctiletý nováček ve stěhovací firmě Bellhops, měl svou první práci odvést v domě v americkém Pelhamu....



Čokoláda Toblerone se vrátí ke svému původnímu tvaru, mezery se neosvědčily

Čokoláda Toblerone

Tradiční švýcarská čokoláda Toblerone se vrátí ke svému původnímu tvaru. Její americký majitel předloni zvětšil mezery...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Obří létající „velryba“ od Airbusu má za sebou první zkušební let

Nový airbus Beluga XL poprvé vzlétl z letiště v Toulouse

Vysokokapacitní nákladní letoun Airbus Beluga XL ve čtvrtek poprvé vzlétl. Obrovský stroj, který svým vzhledem nápadně...

Další z rubriky

Pivo při degustaci musím spolknout, ochutnávám od rána, říká kontrolorka

Kontrolorka piva Dana Hriczová pracuje v pivovaru Gambrinus už třicet let. (13....

Výroba piva je tak trochu alchymie, ale výsledek by měl být vždy stejný. Proto je třeba ho neustále kontrolovat a na...

V Česku roste spotřeba alkoholu. Více než Češi pijí jen Litevci

Alkohol (ilustrační foto)

V Česku spotřeba alkoholu roste, a to i u dětí. V Rusku naopak klesá. Česká republika drží společně s Francií stříbrnou...

České dráhy v příměstském vlaku testují zavedení televizí s wi-fi

V příměstském vlaku CityElefant od Českých drah se objevily televizní obrazovky

V příměstském vlaku CityElefant Českých drah na trase z Prahy do Kolína se objevily nové televizní obrazovky. Jde o...

Najdete na iDNES.cz