Sommeliér je odborník, který dokáže při ochutnávce rozeznat mimo jiné odrůdu vína, jeho ročník a zemi původu.
Hana Karnoldová z pořádající společnosti řekla, že za Míčkovou skončil druhý David Prantl ze stejné školy, třetí byl Milan Erlebach z hotelové školy v Turnově. Finále se v mariánskolázeňské hotelové škole zúčastnilo 25 soutěžících z hotelových škol a učilišť v Česku se zaměřením na gastronomii.
"Máme to v rodině, otec se zabývá obchodem s vínem. Po škole bych chtěla působit v zahraničí, patrně ve Francii. Ta je vínu zaslíbená," řekla Míčková. Sommeliérství se věnuje tři roky.
Finalisté absolvovali teoretický test s pěti desítkami otázek, které se týkaly vinařství, vinohradnictví a práce s nápoji.
"Následovala degustace čtyř vzorků vína, kdy museli studenti určit druh a v jednom vzorku odhalit vadu korku. Poté se hodnotila jejich práce u stolu. Tří nejlepší pak postoupili do odpoledního finále," uvedla Karnoldová.
Soutěžící také museli párům u stolů poskytnout dokonalý servis od nabídky vína a doporučení, k jakému jídlu které zvolit, až po vlastní podávání. "Čekala na ně i záludnost v podobě špatně sestaveného jídelního a nápojového lístku, kterou museli odhalit. Porota hodnotila také celkový dojem, jaký z jejich výkonu u stolu měla. Rozhodovala gesta, malé pohyby a úsměv," řekla Karnoldová.
Sommeliérská juniorská soutěž, má objevovat nové talenty. "To, že dobrou restauraci dělá výborný kuchař a zdatní číšníci se považuje za samozřejmost. Stejně tak se ale stává nutností, aby měla i specialisty na nápoje. Sommeliéry, kteří dokáží nakoupit kvalitní víno, dobře se o něj starat a fundovaně ho nabídnout hostům," dodala Karnoldová.