Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nejproblémovější jsou sladkosti a med, zjistila potravinářská inspekce

  • 1
Nejvíc nedostatků našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni u čokolád a cukrovinek a také u medů. Naopak nejméně problematické byly obilniny a výrobky z brambor. Vyplývá to z výroční zprávy inspekce za loňský rok.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2014 zkontrolovala 35 361 provozů. Většinou šlo o maloobchody, kontrola se ale nevyhnula ani výrobnám potravin či velkoskladům. Za nedostatky SZPI uložila 13 895 zákazů za skoro 17 milionů a téměř sto milionů pravomocných pokut.

Nejvíc nevyhovujících šarží kontroloři našli u čokolád a cukrovinek (68 %), medu (67 %), přídatných a aromatických látek (62 %), dehydratovaných výrobků (54 %), vína (44 %), vajec a vaječných výrobků (39 %), vín jiných než révových (35 %), jedlých tuků a olejů (35 %), škrobu a škrobových výrobků (33 %), zpracované zeleniny a zpracovaných hub (33 %), nealkoholických nápojů (32 %) a mléčných výrobků (31 %). Naopak nejméně závadných šarží inspekce zjistila u obilnin, kde nevyhověla pouze 2% kontrolovaných potravin a u výrobků z brambor se 7%.

Převážnou část nevyhovujících šarží inspekce našla v maloobchodní síti. Obchodníci tak měli osmkrát více prohřešků než výrobci. Z více než třetiny pocházely závadné potraviny ze zemích mimo Evropskou unii. Česko a země EU měly na nevyhovujících potravinách asi pětinový podíl.