Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Některé kečupy příliš rajčat nepobraly

  14:22aktualizováno  14:22
Rajčata, cukr, ocet, sůl a koření. Takový je recept na kečup. Některé potřebují ještě navrch notnou dávku škrobu, aby zamaskovaly nedostatek Základní suroviny pro výrobu kečupů - rajčatového protlaku. Čím méně rajčat, tím více škrobu a zahušťovadel. V tom by mohlo být i vysvětlení, proč jedna Lahvička kečupu stojí devět a druhá třicet korun. Jenže test devatenácti kečupů postavil tuhle logiku na hlavu. Prokázal, že kečup za třicet korun za litr může být stejně kvalitní jako ten za osmdesát. Ba co víc, může daleko za sebou nechat i výrobek několikanásobně dražší.
A ke všemu ještě může chutnat nejlíp ze všech. Tou výjimkou potvrzující pravidlo je kečup Koruna firmy Ahold, který patří mezi nejlevnější výrobky na trhu třistagramová lahvička se prodává v obchodech Albert za necelých devět korun.

V souboru devatenácti vzorků z pražských supermarketů, které prošly chemickými i senzorickými testy na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, patřil k těm s vyšším obsahem rajčat a všechny ostatní předčil chutí. Jako jediný získal u hodnotitelů v senzorické laboratoři, kteří posuzovali kečupy, aniž by věděli, který vzorek právě hodnotí, jedničku za vzhled, barvu i chuť.

Pokud mu vůbec něco vytýkali, tak jen to, že je řídký. S deseti procenty rajčatového podílu zároveň patří k těm kečupům, na nichž výrobci nešetřili rajčaty. Zato čtyři výrobky - Lev-ně, Hochman a Tesco, které vyrábí firma Kand z Dobrušky, a Otma jemný z Otmy-Sloko v Uherském Hradišti - nesplnily ani povinných sedm procent podílu rajčat. U kečupu Tesco byla odchylka od limitu, který platí pro kečupy u nás i v některých evropských zemích, tak nízká, že mohlo jít o chybu v technologii, u dalších M však bylo použito méně protlaku. Fakt, že všechny ostatní kečupy obsahovaly dostatečné množství rajského protlaku, příjemně překvapil Michala Voldřicha, vedoucího Ústavu konzervace potravin a technologie masa Vysoké školy chemickotechnologické v Praze, kde nedávno vyvinuli přesnou analytickou metodu pro zjištování obsahu rajčat.

Kečupy totiž patří k potravinám, které se v minulosti často falšovaly. "Mezi vzorky, které jsme spolu s potravinářskou inspekcí poprvé analyzovali před třemi lety, byla celá třetina šizených. Některé měly dokonce méně než tři procenta sušiny vnesené rajčaty," uvádí Michal Voldřich. "Vůbec nejhorší co do obsahu rajčat byly kečupy dovážené z Polska," dodává tisková mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.

Důvodem "polepšení se" výrobců je kromě tlaku inspekce i fakt, že nová vyhláška zakazuje přibarvování kečupů. "Když výrobce použije málo protlaku, získá příliš světlý kečup a musí řešit problém, jak ho dobarvit," vysvětluje Voldřich. Tím je nucen zákazníky příliš nešidit.

Jenže použitím různých škrobů, zahušťovadel a ochucovadel se podle něho snadněji dosahuje optimální chuti i konzistence. Důkazem je, že kečupy s malým množstvím protlaku porotě většinou chutnaly. Podle odborníků je to tím, že spotřebitelé jsou už zvyklí na druh kečupů, do kterých nepřináší moc chuti vlastní rajčatový protlak, ale spíš různá ochucovadla. Čím více má kečup rajčatového podílu, tím více má i lykopenu, karotenového barviva, jemuž rajčata vděčí za svou výraznou barvu. Poslední výzkumy dokazují, že lykopen chrání lidský organismus před škodlivými volnými radikály, které se podílejí na vzniku mnohých onemocnění, včetně nádorových. Velké množství lykopenu prozradí jasně červená barva, nejčervenější byl Kand Extra.

Albert jemný ***
Ahold Říčany u Prahy
48 Kč/1 I
chuť ***

dítě v sedačce

Felix jemný ***
Felix Rakousko
70 Kč/1 I
chuť ***

Hamé Jemný ****
Hamé Babice
49 Kč/1 I
chuť ****

Hamé Sladký ***
Hamé Babice
35 Kč/1 I
chuť ****

Heinz ***
Heinz Pudliszki Polsko
69,90 Kč/1 I
chuť ***

Hochmann jemný *
KAND Dobruška
33,90 Kč/1 I
chuť ****

Kečup Jemný Delvita ***
Louis Martin Francie
58,50 Kč/1 I
chuť **

Koruna ****
Ahold Říčany u Prahy
29,70 Kč/1 I
chuť *****

Lev-ně jemný *
Kand Dobruška
29,70 Kč/1 I
chuť ****

Neli jemný **
Neli Vyškov
34,50 Kč/1 l
chuť **

Neli de Luxe jemný ***
Neli Vyškov
31,80 KČ/1 I
chuť ***

Otma Gurmán jemný ***
Otma-Sloko Uherské Hradiště
50,60 Kč/1 I
chuť ***

Spak jemný ****
Spak VSD Rakousko
83,30 Kč/1 I
chuť ****

Spak jemný Gourmet ***
Spak VSI Rakousko
54,70 Kč/1 I
chuť ***

Tesco *
Kand Dobruška
27,40 Kč/1 I
chuť ***

Valfrutta ***
Conserve Italia
105 Kč/1
chuť **

Vitana Jemný sladký ****
Vitana Byšice
61,30 Kč/1 I
chuť ***

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.