Stejně jako na jihu Moravy se i v českých vinicích urodila vína, jejichž cukernatost se přehoupla přes čtyřiadvacet stupňů. Víno vyrobené z takových hroznů je pak označované jako výběrové a má známku nejvyšší kvality.
Můžeme vyrábět výběr z hroznů, máme cukernatost 26 procent," říká Vladimír Šuhajek ze společnosti Agrofrukt Kamýk, která provozuje Klášterní vinné sklepy v Litoměřicích. "Jen stupínek nám tak chybí u některých odrůd do výběru z bobulí," vysvětluje pohyb na stupnici kvality vína.
Díky počasí si může společnost dovolit dělat i takové speciality, jako je výběr z hroznů u známé odrůdy Müller-Thurgau. "To je rarita. Téměř se nevyrábí. Tato odrůda se má sklízet dříve, ale my jsme to nestihli a zůstala na vinici déle, proto tak vysoký obsah cukru," vysvětluje Šuhajek.
Vinná réva letos podle pěstitelů dozrála s týdenním až desetidenním předstihem. Sucho a déšť sice nebyly v kraji v ideálním poměru, úrodě ale teplo s mírným deficitem srážek nakonec neuškodilo, naopak.
Mostecký vinař Ivan Váňa raději kvůli dobré kvalitě vína dokonce zahájil sklizeň již v srpnu, jak byly hrozny nalité. Bál se, že by je další horko jen poškodilo.
"Letošní úroda patří možná k nejlepším v historii našeho chrámeckého vinařství," prohlásil nedávno Váňa, zakladatel Českého vinařství Chrámce. A to má Váňa za sebou více než třicet let práce. Své chrámecké vinařství obnovil se svými spolupracovníky na bývalém Státním statku Most v roce 1967. Dnes je s přibližně sedmdesáti hektary vinic největším pěstitelem vinné révy na Mostecku. Vysoká cukernatost dovoluje vinařům vyrábět i speciality. Například ledové víno nebo slámové víno.
V prvním případě musí hrozny na vinici projít sedmistupňovým mrazem.
"Bojíme se zlodějů, všechno jsme raději otrhali," uvedl František Kupsa, majitel Žernoseckého vinařství.
Ze stejného důvodu nebudou dělat hustou a sladkou specialitu, jíž se dvě deci prodávají až za pět set korun, ani v Agrofruktu Kamýk.
"Chtěli jsme dělat slámové, ale nakonec to nedopadlo," říká Šuhajek. "Majitel neměl zájem."
V případě slámového vína se ty nejkrásnější sladké hrozny nechají uschnout na dobře větrané půdě na slámě a prakticky ve formě rozinek se vylisuje malé množství exkluzivního a také velmi drahého vína.
- pondělí 1. prosince 2003