Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Některé potraviny kvůli ČNB zdraží až o osm procent, tvrdí potravináři

  • 17
Z řad tuzemských výrobců potravin zaznívají hlasy o nutném zdražení z důvodu umělého oslabování koruny Českou národní bankou. Podle Potravinářské komory výrobci předpokládají, že se ceny u některých potravin zvednou o pět až osm procent.

Oslabení koruny po intervencích centrální banky kritizují podle mluvčí Potravinářské komory Jarmily Štolcové především výrobci, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menší výrobci cukrovinek a někteří zpracovatelé masa.

Růst nákladů vede potravinářské firmy ke snižování marží, řada z nich si však prý již nemůže další snižování dovolit. Někteří producenti se obávají, že budou muset omezit výrobu a snížit počet zaměstnanců.

Například zpracovatelé masa uvádějí, že v důsledku intervencí omezili dovozy prasat ze zahraničí a zvýšili porážky zvířat z českých chovů. Zvýšená cena obilí se prý promítne do cen krmiv a následně zdraží potraviny živočišného původu, zejména maso a vejce.

Zdražení a s tím související omezení dovozů může být naopak pro tuzemské výrobce pozitivem. "Převážně pozitivní dopad zmíněné intervence ČNB lze zaznamenat u zpracovatelů mléka a mléčných výrobků, kteří velký díl své produkce vyvážejí," poznamenala Štolcová.

"I přes skutečnost, že si řada firem zajistila v bankách kurzy eura a dolaru za předem dohodnuté ceny, počítají podle předběžných propočtů se ztrátou," uvedla Štolcová. Důvodem bývají například dlouhodobé smlouvy v českých korunách na výrobky vyráběné z dovážených surovin placených v eurech.

,