Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Některé vysočiny nejsou trvanlivé

  10:00aktualizováno  10:00
Jak je to s trvanlivostí vysočiny? Je možné tento salám vůbec řadit mezi trvanlivé? A co chuť? Která vysočina je na nyní na trhu nejchutnější? Náš test tohoto druhu salámu vás určitě nenechá na pochybách.

Kmotr Masna Kroměříž

cena za kg: 95/108 Kč (Makro Praha/cena výrobce)
chuť: ****
kvalita: *****

Tesco (Masna Studená pro Tesco)

cena za kg: 98 Kč (Tesco Praha)
chuť: ****
kvalita: *****

ZŘUD ­ Masokombinát Polička

cena za kg: 99 Kč (J. Meinl Praha)
chuť: ****
kvalita: *****

Vysočina
tyto salámy nejsou podle analýz trvanlivé, protože mají aktivitu vody vyšší než 0,93 aw

MADE Praha (výrobce Pejskar, Police n. Metují)

cena za kg: 109 Kč (Penny market Praha)
chuť: ****
kvalita: ****

Kliment, Praha

cena za kg: 125 Kč (Kliment Hybernská, Praha)

Poznámka: Ceny se mohou v jednotlivých obchodech lišit, za tyto ceny byly salámy nakoupeny v uvedených obchodech v Praze a Jihlavě. Ceny v Makru jsou nižší než v jiných obchodech, proto za lomítkem uvádíme i ceny z internetových stránek výrobců. Stupnice hodnocení ***** velmi dobrý, **** dobrý, *** průměrný, ** vyhovující, * nevyhovující. Známka za chuť se skládá z hodnocení vzhledu, konzistence a chuti. Známka za kvalitu z aktivity vody, obsahu sojových bílkovin, tuku a čistých svalových bílkovin.

chuť: ***
kvalita: *****

Krahulík ­ masozávod Krahulčí, Telč

cena za kg: 97 Kč (Kaufland Jihlava)
chuť: ***
kvalita: ****

Vysočina Hodice, Třešť

cena za kg: 95/106 Kč (Makro Praha/ cena výrobce)
chuť: ***
kvalita: ****

Jan Prantl ­ Masný průmysl Žirovnice

cena za kg: 99,90 Kč (Billa Praha)
chuť: **
kvalita: *****

Masna Studená

cena za kg: 115 Kč (Tesco Praha)

O testu

Do testu byly vybrány salámy, které nesou název Vysočina a jsou označeny jako trvanlivé, ať už byly nabízeny volně nebo vakuově balené. Nakoupeny byly v hypermarketech a uzenářstvích v Praze a Jihlavě. Test se skládal ze dvou částí ­ analýz a degustace. Ve Státním veterinárním ústavu v Praze zjišťovali aktivitu vody, přítomnost sójové bílkoviny, obsah tuku, soli a množství čisté svalové bílkoviny, která vypovídá o množství použitého masa. Druhou částí testu byla chuťová zkouška, které se zúčastnili odborníci na masnou výrobu. Nebyl mezi nimi nikdo z výrobců, jejichž výrobky byly posuzovány. Školními známkami od jedné do pětky hodnotili vzhled, konzistenci a chuť. Při hodnocení nevěděli, které výrobky posuzují, vzorky byly označeny jen čísly. K dispozici měli nakrájená kolečka a kus salámu vcelku (část obalu s logem výrobce byla sloupnuta). Test hradila redakce ze svého rozpočtu.


chuť: **
kvalita: *****

Hanácký masokombinát Olomouc

cena za kg: 99,40 Kč (Kaufland Praha)
chuť: ****
kvalita: *

J. Steinhauser Brno

cena za kg: 123 Kč (Globus Praha)
chuť: ****
kvalita: *

Krahulík ­ masozávod Krahulčí, Telč

cena za kg: 115 Kč (Plus)
chuť: *****
kvalita: *

Svatohorské uzeniny ­ Masna Příbram

cena za kg: 136 Kč (Borský Gastro, Praha)
chuť: ***
kvalita: *

Schneider ­ Masokombinát Plzeň

cena za kg: 149 Kč (Carrefour Praha)
chuť: ***
kvalita: *

Roudnice Procházka

cena za kg: 145 Kč (Delvita Praha)
chuť: **
kvalita: *

Masokombinát Klatovy

cena za kg: 76/82 Kč (Makro Praha/cena výrobce)
chuť: *
kvalita: *

Test hodnotili:

Jiří Drobný, vedoucí oddělení mikrobiologie, Ústav pro vyšetřování potravin
Josef Duben, mluvčí, Státní veterinární správa
Pavel Holeček, vedoucí odboru masa a masné výroby, Globus
Miroslav Koberna, ředitel Potravinářské komory ČR
Antonín Kozák, ředitel, Městská a veterinární správa v Praze
Jan Rosmus, vedoucí oddělení chemie, Státní veterinární ústav Praha
Jiří Řežábek, nákupčí čerstvých potravin, Carrefour
Vlasta Sofková, vrchní inspektorka pro živočišné potraviny, Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ústí nad Labem
Ladislav Steinhauser, předseda Českého svazu zpracovatelů masa

Masné výrobky v testech MF DNES

šunka -­ 19. března 2003
prodejci nerespektují jakostní kategorie
špekáčky ­- 7. srpna 2002
většina má netypickou chuť
trvanlivé salámy ­- 7. března 2001
8 z 18 není trvanlivých
grilovací klobásy -­ 1. srpna 2001
některé chutnají víc po mouce než po mase
vysočina ­- 3. listopadu 1999
čtvrtina nepatří mezi
trvanlivé paštiky -­ 20. ledna 1999
chutnají hůře, než vypadají
drůbeží šunka -­ 12. srpna 1998
hodně vody
šunka -­ 14. ledna 1998
některé připomínají spíš šunkový salám

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.