Mylná představa, že pokud je žvýkačka bez cukru, je také málo kalorická, je patrně jedním z důvodů, proč si někdo žvýkačky bez cukru kupuje. Skutečnost však může být pro toho, kdo sleduje přísun kalorií, překvapením. Energetická hodnota sladidel, jimiž jsou žvýkačky slazeny, není totiž o moc nižší než energetická hodnota cukrů.
Obaly žvýkaček jsou malé, a zákon o potravinách proto neukládá výrobcům uvádět na nich také energetickou hodnotu výrobku. V testu byla energetická hodnota vyznačena pouze na žvýkačkách Daygum Protex, Vademecum Gum a Sportlife Coolmint.
Málokdo má proto možnost spočítat si, že jedna žvýkačka bez cukru má přibližně osm kilojoulů, což není sice hodnota vysoká, ale zato přibližně stejná jako ve žvýkačkách s cukrem. Jeden gram cukerných alkoholů, kterými jsou žvýkačky bez cukru slazeny, má deset kilojoulů, což je o sedn kilojoulů méně, než představuje jeden gram cukru. Cukerné alkoholy však sladí méně než cukr, a musí se jich proto přidat do žvýkačky bez cukru více, než by postačilo k jejímu oslazení cukrem.
Z hlediska obsahu cukerných alkoholů, a tím pádem také z hlediska energetického, dopadla nejlépe žvýkačka Wrigley`s Spearmint. Nejvíce cukerných alkoholů, tedy i kalorií, má žvýkačka Vademecum. Všechny testované žvýkačky bez cukru měly dokonce více kalorií než žvýkačka Big Babol slazená cukrem. Ani takové zjištění ještě není důvodem k zavržení žvýkaček bez cukru. To, že je energetická hodnota jedné žvýkačky skutečně malá, potvrzuje malé srovnání - jedna žvýkačka představuje necelou polovinu jednoho dílku mandarinky.
Kdo si dá v bufetu jeden obložený chlebíček se šunkou, dostane do sebe 110 krát více kalorií než z jedné žvýkačky bez cukru. Podle odborníka z Fóra zdravé výživy Rudolfa Poledne využívá řada výrobců ve svých reklamách právě neznalosti lidí a toho, že výrobci nejsou povinni na obalech uvádět energetické údaje. "Předpokládám, že si patrně nikdo nebere každých deset minut novou žvýkačku. Množství kalorií je pak tak zanedbatelné, že ani nemá vliv. Význam má snad jen působení sacharózy na vznik zubního kazu, která ve žvýkačkách bez cukru není," tvrdí Poledne.
Jeho slova potvrzuje také Vojtěch Hainer z obezitologické jednotky VFN v Praze: "Je to sice zdroj energie, ale jde skutečně o minidávky, které nemají vliv na redukci váhy a nemá cenu to kritizovat. Něco jiného je, když jsou umělá sladidla přidávána například do sirupů, tam jde již o velké dávky."
CUKR NENÍ JEN CUKR
Upozornění na obalu, že je žvýkačka bez cukru nebo že obsahuje cukr, není úplně přesné. Slovem cukr se běžně označuje pouze jeden z přírodních cukrů - sacharóza. "V běžné mluvě také neříkáme, že jdeme do obchodu koupit sacharózu, ale použijeme slovo cukr," obhajuje nápisy na žvýkačkách Jana Čopíková z katedry chemie a analytiky cukrů VŠCHT a dodává: "U označení žvýkaček, zda obsahují cukr nebo ne, není tedy podle mého názoru na místě trvat důsledně na tom, aby bylo na obalu vše odborně vyjmenováno." Pokud není žvýkačka slazena cukrem, tedy sacharózou, nebo jiným přírodním sladidlem, například fruktózou, musí být oslazena uměle některým z cukerných alkoholů, odborně nazývaných polyoly. V potravinách se nejvíce používá sorbitol, xylitol, maltitol nebo isomalt.
Žvýkačky bez cukru zubům prospívají
Zdá se, že výrobci žvýkaček neinvestují peníze na propagaci nadarmo a že reklamy na žvýkačky bez cukru padají na úrodnou půdu. Podle výzkumu Market & Media & Lifestyle provedeného agenturou MEDIAN na jaře letošního roku dává 69 % lidí přednost žvýkačkám bez cukru. Důvodem je především propagovaný příznivý vliv žvýkaček na zuby. Nápisy na obalech žvýkaček nezdůrazňují pouze to, že jsou žvýkačky bez cukru. Jejich kladný vliv na zuby zdůrazňuje například slogan "Více zubní hygieny, méně zubního kazu" na obalu žvýkačky Daygum Protex. Také na žvýkačce Vademecum Gum je nápis "Zahnpflege", čili "péče o zuby"."Cukr ve žvýkačce je bakteriemi v ústech přeměněn na kyseliny, které jsou pak příčinou zubního kazu," říká stomatolog Richard Dvořák. "Pokud někdo žvýká žvýkačku bez cukru, vyhýbá se riziku vzniku zubního kazu. Vzhledem k tomu, že ve dvou zmíněných druzích žvýkaček jsou pouze cukerné alkoholy, které kazivost zubů nezpůsobují, nejsou reklamní slogany na jejich obalech nepravdivé."
Lidé si podle Richarda Dvořáka bohužel odvykli žvýkat, přitom žvýkání má velmi pozitivní efekt tím, že posiluje chrup a žvýkačka svým stíracím účinkem sbírá veškeré povlaky na zubech a tím je čistí. "Čištění zubů to však v žádném případě nenahradí," dodává Dvořák.
(aku)