Již beztak nalomenou důvěrou spotřebitelů otřásla na konci týdne nová aféra. Bavorská firma Berger–Wild se sídlem v Pasově, která se specializuje na zvěřinu, prodávala páchnoucí maso do stovky obchodů po celém Německu.
Zkažené maso také vyvážela do Belgie, Itálie, Francie a do Rakouska. Nelze vyloučit, že zboží skončilo i v České republice.
"O tomto případu nemám informace. U podobné aféry jsme posledně zachytili a vrátili třináct set kilogramů masa," uvedl včera mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, podle kterého se evropští kontroloři navzájem rychle informují.
Veškerý sortiment bavorské firmy, který objevili rakouští kontroloři, byl ihned stažen z prodeje. Vzhledem k tomu, že výrobky silně páchly, experti věří, že je nikdo nepožil.
K odhalení aféry přispěla technika. Někdo totiž policii přeposlal interní firemní maily, v nichž se psalo o tom, jak co přelepit a co s čím smíchat.
"Vezmi prostě zbytky jeleního masa a přidej trochu klokaního. Dáme tam nálepku: značkový guláš ze zvěřiny," psalo se v jednom mailu.
"Je to hnus," komentoval včera bavorský ministr zdravotnictví Werner Schnappauf zprávu kontrolorů, kteří ve firmě nalezli scénu téměř jako z hororu.
Pracovní nářadí a podlaha potřísněné krví a zbytky masa, na stěnách plíseň. Firma byla okamžitě uzavřena a suspendováni byli také dva veterináři, kteří s ní spolupracovali.
Případu se ujala státní prokuratura, podle níž je závod "známou firmou". Na její praktiky a vývoz zkaženého masa upozornili již loni v létě pasovští kriminalisté, evidentně bez odezvy.
Co je ještě bezpečné jíst? Ptají se rozhořčení němečtí konzumenti, jejichž stravovací návyky výrazně ovlivnily skandály s nemocí šílených krav se či slintavkou a kulhavkou.
Strašákem posledních měsíců se stala ptačí chřipka. Nejistota způsobila, že se mnozí Němci přeorientovávají na biopotraviny.
"Zákazníkům jde nyní více o kvalitu než o cenu. Zájem o ekologicky čisté produkty stoupl o třicet procent," uvedl Alexander Gerber ze svazu biovýrobců.
Někteří Němci začínají dávat přednost malým prodejnám před obřími anonymními supermarkety. "Poté, co se provalilo mnoho afér s páchnoucím masem, vídám u sebe nejenom štamgasty, ale i mnoho nových tváří," říká Edelgard Witteová, vedoucí berlínského řeznictví.
Aféry se zkaženým masem se odehrály i v Česku. V prodejnách Julius Meinl prodavačky například omývaly salámy, aby vypadaly čerstvěji. - více zde