Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Není oběd jako oběd

  13:07aktualizováno  13:07
První člověk vstává od oběda sytý, a přitom lehký jako pírko a ještě se může těšit, že mu budou kila na váze ubývat. Do těla mu přibylo něco přes dva tisíce kilojoulů. Druhý aby od stolu rovnou vystartoval na dálkový pochod, pokud by chtěl spálit sedm tisíc čtyři sta kilojoulů, které do sebe vstřebal. Přitom oba měli k obědu totéž - šunkový předkrm, zeleninovou polévkou, kuře s bramborem a zeleninou a zákusek s kávou. Oba si dopřáli skleničku alkoholu. Ani jeden se tedy neodbýval.

Skladba jídelníčku i množství jídla byly tedy přibližně stejné, lišil se ale způsob přípravy. První menu kuchař uvařil dietně - zeleninu a brambory v páře, kuřecí prsa na grilu, polévku z drůbežího vývaru a zeleniny, tiramisu vytvořil z netučného tvarohu a cappucino ušlehal z netučného mléka. V druhém případě kuře usmažil, k němu přidal hranolky a tatarku, zeleninovou polévku zahustil smetanou, tiramisu a cappucino připravil klasicky po italsku - ze šlehačky. Víc než trojnásobný rozdíl v množství energie způsobily tuky. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Zatímco první jídlo jich obsahovalo jen 13,32 gramu, v druhém měl 13 gramů tuků jen samotný předkrm a celkový obsah dělal 110,46 gramu.

"Kdybych chtěl všechnu energii spálit, musel bych nasadit minimálně osm hodin ostré chůze," komentuje kalorickou variantu jídelníčku Štěpán Svačina ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pokud by si zvolil lehkou variantu, měl by naopak šanci, že zhubne. "Běžný přejídavý Čech, který se najednou rozhodne žít zdravě, by po takovém příjmu asi začal hubnout." A člověk, který nepotřebuje hubnout, ale ani tloustnout? "To je velice individuální. Záleží na jeho fyzické aktivitě a věku," říká specialista obezitolog. "Starší člověk, který se nepohybuje, by určitě neměl jíst v součtu za den víc než 7000 kilojoulů.

Mladý člověk, který má fyzickou zátěž, může přijímat i víc než 12 000." Jak známo, energie potřebujeme jen tolik, kolik jí spotřebujeme. Dopřeje-li si člověk denně jen o 200 kJ víc, než je schopen spálit, za rok se přebytek projeví v podobě dvou kil navíc. Při úvahách o stravě se však nelze řídit jen počtem joulů. Neškodí si však pár čísel připomenout: každý druhý Čech má nadváhu a zhruba pětina lidí je obézních. Česká republika je na druhém místě v úmrtí na nemoci srdce a cév. Ročně na ně zemře každý druhý muž.

Zdravá výživa stále mnoho otazníků

O zdravé výživě toho bylo již napsáno mnoho a málokterý časopis se dnes obejde bez speciální rubriky o zdravém jídle. Přesto stále existuje řada mýtů, omylů či nezodpovězených otázek na toto téma. O odpovědi na některé z nich, které do redakce zaslali čtenáři MF DNES, jsme požádali dvě odbornice členku Společnosti pro výživu Janu Dostálovou a Václavu Kunovou z Fóra zdravě výživy.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nebezpečné panákové skleničky obsahující kadmium a olovo
Kadmiová kámasútra. Čínské sklenky s erotikou obsahují toxické kovy

Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nebezpečnými panákovými skleničkami z Číny. Sada šesti pohárků s erotickými motivy uvolňuje při pití vysoce...  celý článek

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

(Ilustrační foto)
Už nejen vejce. Toxický fipronil našli Němci i v dalších potravinách

V Německu se vedle vajec toxický insekticid fipronil našel i v dalších potravinách, včetně pečiva, vaječných salátů nebo vaječných likérů. S odvoláním na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.