Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rizikové, prošlé i domácí. Neprošla třetina prodejců pyrotechniky

  11:41aktualizováno  11:41
V prosinci, který je nejrušnějším obdobím, neprošla kontrolami třetina prodejců pyrotechniky. Jeden z trhovců skladoval půl tuny výbušnin, mnohonásobně více než směl. Objevila se i prošlá nebo neznámá, po domácku vyrobená a nebezpečná pyrotechnika.

Pyrotechnik Milan Bauer odborně odpaluje nebezpečnou petardu, kterou koupil redaktor MF DNES na tržnici. | foto: Petr Lundák, MF DNES

V prosinci provedla Česká obchodní inspekce (ČOI) celkem 234 kontrol prodeje pyrotechniky a chyby odhalila při 78 z nich. Prodejci porušili jak zákon o ochraně spotřebitele, kdy mimo jiné nevydávali lidem řádné účtenky, tak zákon o zacházení s pyrotechnickými výrobky. Například na tržišti v pražských Malešicích bylo uskladněno v prodejním prostoru pět set kilogramů čisté hmotnosti výbušnin, což je šestkrát více, než povoluje zákon. Povoleno je nejvýše osmdesát kilogramů.

V nabídce byly mnohdy také výrobky pochybné kvality. Na severu Čech jeden prodejce nabízel pyrotechniku, která vypadala, jako by byla vyrobená doma. „Byly zajištěny tři kusy produktu neurčitého tvaru. Produkt měl neurčitou velikost a neznámé složení. Jeden kus byl za 130 korun,“ sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Taková pyrotechnika představuje podle něj pro zákazníka vážné nebezpečí i ohrožení života.

Smrt za pár stovek. Nebezpečné silvestrovské rakety jsou snadno k mání

Na pultech se objevily rovněž rachejtle, které sice nebyly vyrobené podomácku, ale překročily o dva roky dobu použitelnosti. Někteří prodejci nabízeli komukoli i takzvanou divadelní pyrotechniku, k jejímuž pořízení a použití je ale nutná odborná způsobilost. Chyby našli kontroloři také v návodech, kdy třeba prodejce v Ústeckem a Libereckém kraji nabízel návod k obsluze pouze v azbuce.

Také v prosinci 2015 odhalila inspekce porušení předpisů u každého třetího prodejce pyrotechniky. „Vzhledem k tomu, že se jedná o problematiku, která se bezprostředně týká bezpečnosti a zdraví spotřebitele, bude ČOI tyto kontroly důsledně provádět i v tomto roce,“ řekl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Autor:


Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Další z rubriky

Zvířat je moc, sena málo. Zemědělci budou muset vybít desetitisíce kusů

Ilustrační snímek

Zemědělci v České republice budou kvůli nedostatku krmiva snižovat stavy chovaných zvířat, ukázal průzkum Zemědělského...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Najdete na iDNES.cz