Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nutella pobledla. Výrobce pomazánky změnil po letech recepturu

  17:00aktualizováno  17:07
Oblíbená čokoládová pomazánka Nutella v Německu po letech mění recepturu. Společnost Ferrero, která ji vyrábí, zvýšila podíl sušeného mléka. V důsledku toho má pomazánka světlejší barvu. Spekuluje se ale i o tom, že firma potichu snížila podíl kakaa.

Na změnu receptury upozornilo spotřebitelské centrum v Hamburku. Výrobce Nutelly, kterou tvoří zejména cukr a palmový olej, zvýšil podíl sušeného mléka ze 7,5 procenta na 8,7 procenta.

K této nejviditelnější změně ve výživové tabulce však přibývá několik otazníků.

Spotřebitelské centrum se domnívá, že důvodem světlejší barvy pomazánky může být i snížení obsahu kakaa. Jeho podíl není stanoven, na etiketě se však nově objevuje v pořadí až po sušeném mléku. A výrobci mají za povinnost řadit suroviny sestupně podle podílu na hmotnosti výrobku. Kakao bylo dříve uváděno na čtvrtém místě, nyní je až na pátém místě.

Nutella vybledla. Němci po letech změnili recepturu.

Spotřebitelské centrum v Hamburku upozornilo na změnu receptury.

Spekulace společnost Ferrero zatím nerozptýlila, na otázky médií nereagovala. Není také jasné, zda se změnil podíl dalších složek, například cukru nebo palmového tuku. Přesný podíl surovin totiž výrobci nemusejí uvádět.

Změna i pro český trh

Stejně tak není jasné, jak přesně se změnila receptura Nutelly v dalších zemích včetně České republiky. Tiskové oddělení pro český trh nicméně potvrdilo, že ke změně došlo. „Nedávno jsme provedli vylepšení receptury v souladu se změnou preferencí chuti u spotřebitelů,“ uvedlo na dotaz portálu iDNES.cz. 

Fotogalerie

„Kvalita, bezpečnost, získávání a všechny ostatní vlastnosti surovin pomazánky Nutella zůstávají stejné,“ ujistila společnost Ferrero Česká s.r.o. „Z pohledu výživových vlastností zůstávají všechny relevantní aspekty podobné,“ dodala firma.

Každopádně, už před změnou receptury v Německu se složení Nutelly pro německý a tuzemský trh lišilo.

Ukázaly to i testy dvojí kvality potravin, iniciované ministerstvem zemědělství. Tuzemská verze Nutelly měla nižší podíl kakaového prášku (7,5 procenta), deklarovaný nižší obsah bílkovin o 10 procent a zároveň světlejší barvu. Výrobky se lišily i v obsahu kofeinu a theobrominu. (Podívejte se, které výrobky jsou v Česku šizené)

Autor:



Nejčtenější

Brity pobouřila cibule v plastu z Lidlu. Mayová vyhlásila odpadu válku

Lidl začal prodávat loupané cibule v plastu. Zákazníci krok kritizují.

Britové na sociálních sítích kritizují diskontní řetězec Lidl za to, že začal prodávat loupanou cibuli v plastových...

Diesely nikdo nechce. V britských automobilkách hrozí masivní propouštění

(Ilustrační snímek)

Pracovníci automobilového průmyslu ve Velké Británii mají důvod k obavám. Snaha o ukončení provozu dieselových vozidel...



Ceny bytů rapidně vzrostly. Za cenu jednoho v Praze jich v Ústí koupíte osm

(Ilustrační snímek)

Ceny bytů v Česku za tři roky zdražily o čtvrtinu. Průměrná cena za byt o výměře 65 metrů čtverečních se vyšplhala...

Spodničkáři Jejího Veličenstva přišli o licenci. Kvůli pikanteriím v knize

Britská královna Alžběta II. na garden party v zahradách Buckinghamského paláce...

Společnost Rigby & Peller měla výsadní postavení – dodávala luxusní spodní prádlo přímo do Buckinghamského paláce. S...

Nový rekord. Norwegian Airlines zvládly nejrychlejší let přes Atlantik

Ilustrační snímek

Aerolinky Norwegian Airlines drží rekord v letu přes Atlantik v nejkratším čase uskutečněný podzvukovým komerčním...

Další z rubriky

V Rakousku třívrstvý, v Česku slabší. Dvojí kvalitu má i toaletní papír

Rozdílná kvalita toaletního papíru Billa

Nejen u potravin se liší kvalita výrobků od stejných firem prodávaných v ČR od těch ze zahraničních obchodů. Toaletní...

Prazdroj se od nového roku vaří už jen v Plzni. Japonci vycouvali z Ruska

Plnící linka plzeňského Prazdroje

Plzeňský Prazdroj po deseti letech ukončil licenční výrobu v ruské Kaluze. Rusko bylo druhou a nyní už poslední...

Kanadská vesnice sní o tom, že bude konkurovat dijonské hořčici

Kanadská hořčice z vesnice Gravelbourg

Asi málokdo by hledal hlavní oblast produkce hořčičných zrnek na světě uprostřed kanadských prérií v malé vesnici...

Najdete na iDNES.cz