Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví na zakázku je stále populárnější. Hygienici před ním však varují

  7:00aktualizováno  7:00
Češi si dobroty na svátky stále častěji nechávají vyrábět na objednávku. Zájem o vánoční cukroví na zakázku stoupá každým rokem a letos cukráři-amatéři, kteří pečou v období před Vánocemi na zakázku, sledují až dvojnásobný nárůst poptávky. Podle hygieniků ovšem není taková výroba cukroví přípustná.

Ilustrační foto. | foto: Dalibor Puchtapro iDNES.cz

Přivydělat si pečením vánočního cukroví je stále populárnější. Inzerátů na internetu přibývá a především ženy, které mají výrobu vánočních sladkostí v ruce, začaly nabízet svůj um lidem, kteří před Vánocemi péct nestíhají.

Většinou mají jiné hlavní zaměstnání, pečení je však baví natolik, že si hnětením, vykrajováním a plněním těsta přivydělávají. Někteří pečou jen pro rodinu a nejbližší okolí, jiní i pro úplně neznámé zákazníky. Cukroví stojí kolem 300 korun za kilogram a nabídky často kladou důraz na poctivost. Sázejí přitom na kvalitní a čerstvé suroviny jako je máslo, sádlo nebo vlašské ořechy.

Dvojnásobný nárůst objednávek oproti loňsku eviduje Iveta Novotná z Ústí nad Orlicí, která nabízí 21 druhů cukroví. Podle ní je to tím, že „jsou dnes lidé pracovně velmi vytížení“.

V průměru sto kilo upeče paní Anna z Brna. Před letošními svátky ovšem očekává, že množství sladkostí, které vyjde z její trouby, přesáhne dvě stě kilo. Cukroví doručuje nejen po moravské metropoli a jejím blízkém okolí, ale i do zahraničí. Objednávka jí přišla už i z Bratislavy nebo z Vídně.

Zatímco ve velkých městech je zájem o klasické vánoční cukroví jako je linecké, vanilkové rohlíčky, plněné ořechy nebo pracny, mimo velká města si lidé často nechávají péct spíš náročnější druhy. „Rohlíčky nebo linecké nejsou tak náročné. Pokud si lidé chtějí provonět byt, pustí se právě do těchto druhů. U mě si potom objednávají hlavně plněné cukroví,“ říká Novotná.

„Finančně se to vyplatí, časově je ale pečení hodně náročné. Kdyby mě to tak nebavilo, určitě by se mi to nevyplatilo,“ vysvětluje amatérská cukrářka z Prahy, která pečení před Vánocemi nabízí už pátým rokem.

„Amatérská“ výroba cukroví nesplňuje hygienické parametry

I když je cukroví relativně bezpečným jídlem a mnohé tradiční receptury jsou prověřené generacemi, podle hygieniků není výroba cukroví na zakázku přípustná. Kdo chce péct cukroví a pak ho prodávat, měl by mít nejen potravinářský průkaz, ale taky živnost a provozovnu odpovídající parametrům daných zákonem.

„Správně by měl každý, kdo chce komerčně potraviny vyrábět, nejpozději v den, kdy zahajuje provoz, informovat Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci o rozsahu výroby,“ vysvětluje hygienik Jan Prchal.

Inspekce následně přijde na kontrolu a vyžaduje oddělené prostory pro domácí vaření a komerční výrobu, které musí navíc splňovat podmínky dané evropskou legislativou. V kostce to znamená, že prostory musí být přiměřeně veliké a požadavky jako je omyvatelnost a nenasáklivost musí splňovat třeba i podlahy nebo stěny.

„Ti, kteří si u mě cukroví objednávají, vědí, že peču doma, takže asi tuší, že nemám prostory pro pečení jako někde v restauraci,“ dodává amatérská cukrářka z Kolína.

Z hlediska zákazníků je podle České obchodní inspekce zase nejdůležitější jakost a nezávadnost výrobků, a také informace o výrobcích co se složení, váhy, trvanlivosti a alergenů týče.

Amatérští cukráři většinou lísteček s ingrediencemi k balíčku s cukrovím nepřikládají. Někteří o alergenech informují třeba jen v případě, když se na ně zákazník zeptá, jiní se zajímají více. „Když mi někdo zavolá, okamžitě pátrám po případných alergiích zákazníka, abych se použití problematických ingrediencí vyhnula,“ vysvětluje Novotná.

Vánoční iDNES.cz
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
V Evropě je přes 12 tisíc TV kanálů. Diváci se přesouvají na internet

Trh s digitálním video obsahem se čím dál víc tříští. V Evropě je už přes 12 tisíc služeb, které suplují klasické televizní vysílání nebo mu konkurují. To je...  celý článek

Marian Jurečka, ministr zemědělství, byl hostem pořadu iDNES.cz Rozstřel. (21....
Kolem másla vznikla panika, obchodníci toho využívají, tvrdí Jurečka

Tržní cena másla v Česku byla v srpnu 35 korun, řetězce je nyní nabízejí za 65 korun i více. „Marže je u obchodníků, nikoli producentů,“ řekl ministr...  celý článek

Ilustrační snímek
Nejžádanější benefit: pružná pracovní doba. Osvícené firmy na to slyší

Lidí bez práce je rekordně málo a zkrácené a flexibilní úvazky patří k nejžádanějším benefitům. Lidé si chtějí lépe řídit práci tak, aby jim ladila s rodinným...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.