Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Obědy po zavedení EET zdražily o 4 koruny, ve středních Čechách o deset

  5:03aktualizováno  5:03
Za oběd v restauraci si po spuštění elektronické evidence tržeb připlatíte v průměru čtyři koruny. Částka, kterou navíc vytáhnete z peněženky, se ale výrazně mění podle kraje. Zatímco v Plzeňském kraji oběd zdražil o tři koruny na 90 Kč, ve Středočeském kraji vydáte 95,8 Kč, téměř o deset korun víc.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ukázal to průzkum mezi více než čtyřmi tisíci gastronomickými provozovnami, který provedl obědový server menicka.cz. Uvedené průměrné ceny jsou pouze za hlavní jídlo.

Největší cenový šok podle průzkumu pravděpodobně pociťují strávníci ve Středočeském kraji. Oběd tam zdražil v průměru o 9,5 koruny na 95,8 Kč. Ani v nejdražší Praze restauratéři nepřepisovali ceníky tak výrazně. Metropole v průměru zdražila oběd (myšleno hlavní jídlo) o 5,2 Kč na 109 korun.

Naopak nejvíce se krotili hospodští v Moravskoslezském kraji, tedy regionu, jehož obyvatelé mají jednu z nejnižších kupních sil v republice. Restauratéři v tomto kraji zdražili hlavní obědové jídlo o 1,6 koruny na 88,7 Kč.

Krajem, kde se nejlevněji naobědváte, zůstala Vysočina. Oběd vás tam vyjde v průměru na 87,6 Kč. Ceny za oběd v některých krajích se v důsledku zavedení EET téměř srovnaly. Příkladem může být Moravskoslezský kraj, kterému se přiblížil Olomoucký kraj.

Průměrná cena obědových menu v krajích před a po spuštění EET.

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových meníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Z rozsáhlého průzkumu v regionech, který nedávno provedla MF DNES s pomocí krajských redakcí, vyplývá, že zhruba pětina hospodských zdražila všechny nebo jen některé své služby. A to i přesto, že se zároveň snížila DPH z 21 na 15 procent.

Kromě EET hospodští zdražení vysvětlovali růstem cen dalších vstupů, například surovin pro přípravu jídel. Třeba sýr eidam podle Českého statistického úřadu za rok do listopadu zdražil o třetinu, máslo o osminu.

Zdražují i pivovary. Pivo je přitom komodita, na kterou se nižší daň z přidané hodnoty nevztahuje.

Provozovatel restaurace po zavedení EET vysvětloval, proč zdražuje:

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Lidé na volby prosázeli už 60 milionů
Volby jako hazard. Češi utratili v sázkách na Sněmovnu přes 100 milionů

Sázky na sněmovní volby překonaly 100 milionů korun. Převýšily tak více než dvojnásobně rekordní politickou událost, kterou byly prezidentské volby z roku...  celý článek

Hotel Hilton na pražské Florenci je na prodej. Největší český hotel nabízí...
Praha, nový ráj hoteliérů. Rostou ceny pokojů i poptávka po hotelech

Tuzemští hoteliéři zažívají zlaté časy. Do země jezdí stále víc zahraničních turistů, obsazenost hotelů roste. Stejně jako ceny, které si majitelé ubytovacích...  celý článek

daně
Nová Sněmovna změní život zaměstnanců i podnikatelů. Tvrdí, že k lepšímu

Politické strany, které usednou v novém parlamentu, se chystají změnit podmínky pro podnikání. Podle předvolebních slibů chtějí snižovat daně z příjmů pro...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.