"Levně nakoupím, tak můžu i levně prodat. A lidi o to mají zájem," říká v obchodě v liberecké Rumjancevově ulici, který se nachází kousek od krajské knihovny, prodavač a majitel v jedné osobě.
Stejně jako v článku, který o "zlevněnce" napsal Deník, si nepřál být jmenován. "Není to ale tak, že bych přijel do velkoobchodu a tam si začal vybírat. Obchodníci mě sami kontaktují, že jim na skladě leží něco, čemu za chvíli projde trvanlivost," uvádí majitel.
První obchod v Krkonošské ulici funguje od září a pro úspěch se jeho majitel rozhodl otevřít další prodejnu i u knihovny. O tom, že je o prošlé potraviny zájem, svědčí počet lidí mezi regály malého krámku.
Fakt, že prodávané výrobky jsou prošlé, nevadí nejen prodavači a zákazníkům, ale ani potravinářské inspekci. "Prošlá minimální trvanlivost nepředstavuje automaticky zdravotní riziko. Takové potraviny se tedy klidně mohou prodávat. Něco jiného je ale datum použitelnosti například u mléčných výrobků, ty se po uplynutí data na obalu nesmí nejen prodávat, ale neměly by se ani jíst," vysvětluje Martina Šmídtová ze Státní zemědělské potravinářské inspekce.
Podle ní musí být prošlé zboží viditelně odděleno a označeno. V libereckém obchodě o tom informuje velká cedule nad pultem. "Když někoho vidím poprvé, tak mu klidně i vysvětlím, jak to s trvanlivostí je," dodává k tomu majitel.
Podle Šmídtové je hlavní, aby byly potraviny zdravotně nezávadné. "To musí splňovat všechny bez rozdílu," dodává k tomu. S tím souhlasí i majitel Levných potravin: "Je vyloučeno, abych prodával třeba plesnivé věci."